Kendi Yiyeceğinizi Yetiştirmenin 5 Avantajı
Yazı Boyutu:
Doğal kaynakları korumanın ve sürdürülebilir gastronominin önem kazandığı günümüzde hayatımıza yeni bir akım giriyor: Kendi yiyeceğini yetiştirmek. Hem de kendi evinizin konforunda.
Yiyip içtiklerinizden ne kadar memnunsunuz? Sebze ve meyveler yeterince lezzetli mi ya da yeşillikler yeterince taze mi? Durup bir an düşündüğünüzde topraktan çıkıp tabağımıza gelene kadar uzun süreçlerden geçen meyve sebzelerle alakalı tereddütlerinizin oluşması son derece normal. Üstelik ticari tarım söz konusu olduğunda, doğayı ve dolayısıyla bizleri de etkileyen pek çok faktörle karşı karşıya kalıyoruz. O halde neden daha sağlıklı, daha konforlu ve daha sürdürülebilir bir mutfak anlayışı benimsemeyelim? Pek çok alanda olduğu gastronomi alanında da sürdürülebilirlik oldukça önemseniyor. Bunu sağlamanın en basit ve güvenilir yolu, kendi yiyeceklerimizi yetiştirmek. Gelin bu akımın avantajlarına bir göz atalım.
Doğayla Bağ Kurabilirsiniz
Her şeyden önce kendi yiyeceklerinizi yetiştirmeniz bitkilerle doğrudan iletişim halinde olmanızı, emeklerinizi meyve ve sebzeye dönüştürmenizi sağlıyor. Doğayla fiziksel bir bağ kurmanın tatminini yaşayabiliyorsunuz. Bitkilerinizin büyüme sürecine dair tüm süreçleri doğrudan deneyimleyebilirsiniz.
Kimyasal Kullanımının Önüne Geçersiniz
Öncelikle pestisiti tanıyalım. Sebze-meyvelerde zararlı organizmaları engellemek ya da zararlarını azaltmak için kullanılan maddeye pestisit deniyor; bu da ne yazık ki mutfağımıza pek çok sentetik kimyasalın girebileceği anlamına geliyor. Kendi yiyeceklerinizi yetiştirdiğinizde bitkiye sağladığınız içeriklere siz karar veriyorsunuz. Sebze-meyvenizi yetiştirirken tercih ettiğiniz uygulamaların sentetik mi yoksa sağlıklı mı olduğuna karar vermek sizin elinizde oluyor.
Karbon Salınımını Azaltabilirsiniz
Arzum x Vahaa Akıllı Bahçe
Ticari tarım ciddi anlamda kaynak tüketen sektörlerin başında geliyor. Süreç boyunca yetiştirme ve nakliye için oldukça fazla yakıt kullanılıyor; bununla da kalmıyor karbon salınımına sebep olan ağır ekipmanlara ihtiyaç duyuluyor. İşin içine ithal ürünler de eklendiğinde tablo iç karartıcı bir hal alıyor. İşte bu noktada kendi sebze ve meyvenizi üretmeniz karbon salınımını kendi adınıza azaltmanız anlamına geliyor. Büyütüp, yıkayıp, yiyebilirsiniz; tamamen çevre dostu bir yaklaşım.
Yeni Şeyler Öğrenebilirsiniz
Kendi yiyeceklerinizi yetiştirirken doğaya dair merak duygunuz daha da artar, meyve ve sebzeler hakkında saatlerce araştırma yapmak isteyebilirsiniz. Bunu aynı zamanda bir hobiye dönüştürdüğünüzü düşünün… Kendi yiyeceğinizi yetiştirdikçe yeni meyve-sebzeler yetiştirmek isteyeceksiniz. Bitkilerin gelişimi sırasında elde ettiğiniz yeni deneyimler sayesinde, bir sonraki yetiştirme sürecinizi çok daha profesyonel şekilde yürüteceksiniz, bu da hevesinizi daha fazla arttıracak! Yetiştirdiğiniz ürünleri ailenizle, sevdiklerinize paylaşmak ise ayrı bir keyif olacak…
Daha Lezzetli Yeşilliklere Kavuşursunuz
Evde yetiştirdiğiniz, organik yiyeceklerinizin lezzetinden yana kuşkunuz olmaz. Özellikle yeşilliklerin tazeyken tadına doyum olmuyor ancak marketten alınan yeşillikler buzdolabında çok uzun süre tazeliğini koruyamıyor. Kendi yetiştirdiğiniz yeşilliklerden ihtiyacınız olan kadarını dalından kopararak hem oldukça lezzetli salatalar elde edebilir hem de sıfır atık oluşumuna destek verebilirsiniz.
Peki, Nasıl Yapacağız? Çözüm, Arzum x Vahaa Akıllı Bahçe’de
Evde kendi yiyeceklerinizi, yetiştirme fikri aklınıza yattı, değil mi? Nereden, nasıl başlayacağınızı düşünüyorsanız endişelenmeyin. Günümüzde teknoloji bunu bize en kolay ve sağlıklı yoldan sağlıyor. Çözümünüz; Arzum x Vahaa Akıllı Bahçe’de!
Arzum, Vahaa ile yaptığı iş birliği neticesinde şehirde yaşayanların kendi yiyeceklerini yetiştirebilmeleri için tasarlanmış yeni ürünü Arzum x Vahaa Akıllı Bahçe ile evinizin her köşesinde taze ve lezzetli bitkileri yetiştirme konforu sunuyor. Yani evinizde kendi akıllı bahçenize sahip olabiliyorsunuz. Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi ve topraksız tarım tekniği ile çalışan bu sistem, yılın 365 günü kolay ve sürdürülebilir üretim yapmanızı, her mevsim taptaze yeşillikleri dalından toplayarak sağlıklı yemekler hazırlamanızı sağlıyor. Üstelik hiç pestisit kullanmadan katkısız ürünler yetiştirirken, ihtiyacınız olan kadarını dalından kopararak sıfır atık oluşumuna destek verebiliyorsunuz.
Kıvırcık maruldan pazıya, reyhandan fesleğene ve naneye kadar zengin çeşitlere sahip tohum kapsülleri, Vahaa kitlerinde karışık olarak sunuluyor. Fesleğen-Reyhan Kiti, Çıtır Marul Kiti, Renkli Pazı Kiti, Nane-Maydanoz Kiti ve Deneyim Kiti ile birçok çeşit kite sahip olmanız mümkün.
Hiçbir tarım bilgisine sahip olmayan biri bile ilk günden üretime başlayabilirsiniz!
IOS ve Android işletim sistemleriyle uyumlu Vahaa mobil uygulama entegrasyonuyla, tohumdan hasada tüm süreci kolayca takip edebilirsiniz. Mobil uygulamayla uzaktan erişerek bitkilerinizi kontrol edebilir, akıllı bahçe kontrol paneli ile ortam koşullarını ölçümleyebilir ve akıllı bildirim sistemi ile gerekli hatırlatmaları önceden alabilirsiniz. İçerisinde aynı anda 6-18 adet bitki yetiştirebilen Arzum x Vahaa Akıllı Bahçe; çimlenme, yetiştirme ve meyveleme ışık modlarıyla bitkilere ihtiyacı kadar ışığı veriyor. Bu sayede enerji tasarrufu da sağlıyor.
Üçüncü haftadan itibaren bitkileriniz hasata hazır hale geliyor. Hasat edeceğiniz bitkiler için yapmanız gereken; Arzum x Vahaa Akıllı Bahçe’nin uygulamasını takip edip bitkilerinize yeterli miktarda su ve besin vermek. Arzum x Vahaa Akıllı Bahçe’de yer alan sıcaklık, nem sensörleri ve mekanik su seviyesi göstergesi gerekli uyarıları uygulama üzerinden haber vererek bu süreçte size yardımcı olacak. Rahatça birbirinden ayrılan parçaları sayesinde sepetler kolayca temizlenebilir. Akıllı Bahçe ile evinizde ufacık bir alan ayırarak arzu ettiğinizi yetiştirebilir, Vahaa uygulamasında yer alan tarifler ile yetiştirdiklerinizle birbirinde lezzetli sofralar kurabilirsiniz. “Ben de evde kişisel tarıma başlamak istiyorum” diyorsanız bu akıllı ürünü hemen deneyin!
*Bu içerik Arzum iş birliğinde hazırlanmıştır.