preloader

Türk Seramik Sanatçıları: SIRR Seramik

08.12.2020
Türk Seramik Sanatçıları: SIRR Seramik

Yazı Boyutu:

Hikayesi, Fransa’nın küçük bir kasabasında yerel bir seramik dükkanında başlayan SIRR Seramik’in kurucusu Ayşe Sever ile markası ve seramik sanatı üzerine sohbet ettik.

Türk Seramik Sanatçıları: SIRR Seramik

Ayşe Sever

Seramik sanatı hayatınıza nasıl girdi?

SIRR Seramik’in hikayesi Fransa’nın küçük bir kasabasında yerel bir seramik dükkanında başladı. Seramiğe olan tutkum beni bu konuyla ilgili kurslara yöneltti. Çok keyif alarak yaptığım hobim zaman içinde etrafımdan talep görünce kendi markam SIRR’ı yaratmaya karar verdim.

Seramiği diğer güzel sanat dallarından ayıran, bu sanatı sizin için özel kılan şeyler neler?

Oluşturulan algı kadar basit değil. Üretim çok emek ve çok özveri istiyor. Seramik dokunarak yaptığın, meydana getirirken yapılabilecek bir sürü hataya karsı sabırlı olmayı öğretiyor. Hayal gücünü kullanarak kattığın duygu aktarımı yaşıyorsun. Deneyim ve birikim istiyor.

“Seramik sanatında kural yoktur hayal gücü vardır. Çamuru eline alıp kendinin farkına varman gerekir…”

Biraz bu sanatın inceliklerinden de bahsedebilir misiniz? Belli teknikleri ve özellikleri neler?

Seramik hammaddesi kil olan elle, kalıpta ya da tornada çeşitli yöntemler ile şekil verildikten sonra, sırlanarak veya sırlanmayarak, sertleşip dayanıklılık kazanmasına varacak kadar pişirilmesidir.

Bir nevi çamur sanatıdır. Yapmak istediğin ne varsa onu şekillendirerek özgürce ortaya çıkarabilmektir. Seramik sanatında kural yoktur hayal gücü vardır. Çamuru eline alıp kendinin farkına varman gerekiyor. Sonrasında kendi tasarım ve hayal gücünle bu işi ilerletebiliyorsun.

{773598}

Kısaca seramik yapının aşamalarından bahseder misiniz?

Hammadde ve karışımlarının hazırlanması, şekillendirme (döküm çamuru, pres gibi) kurutma, sırlama ve pişirme aşamalarından oluşmaktadır.

Teknolojinin gelişimine bağlı olarak alışkanlıkların değişmesi seramik sanatını nasıl evrimleştirdi?

Günümüz teknolojisiyle üretilmiş olan seramikler; renk, doku, desen ve biçim konusunda çok çeşitli seçenekler sunmaktadır. Dayanıklılık ve uygulama kolaylıkları sayesinde birçok avantaj sağlamakta.

Seramik sanatı; Sanatsal Seramik, Endüstriyel Seramik, Geleneksel Seramikler olarak üç gruba ayrılıyor diye biliyoruz… Siz bu alanlardan hangisi ile ilgileniyorsunuz?

Endüstriyel Seramik ile ilgileniyoruz.

Genel olarak atölyenizde ne gibi ürünler yapıyorsunuz?

Seramik denince akla gelen kaba ve ağır kavramlarını yıkarak, hafif ve ince tasarım oluşturdum. Yemek takımları, fincanlar, servis tabakları, çanaklar, sürahi, tepsi, kase ve abajur gibi ürünler var. Koleksiyona her yıl yeni renkler ve modeller ekleyerek ilerliyorum.

{773574}

Ürünlerinizi yaparken nelerden ilham alıyorsunuz?

Seyahat etmeyi ve yeni yerle görmeyi seviyorum. Özellikle lokal ve kimliğine sahip çıkmış restoranlar bana ilham veriyor. Antikacıları gezmekten, gördüğüm bir dokudan ve bir şekilden esinlenebiliyorum.

Türk Seramik Sanatçıları: SIRR Seramik

“Seramik çok emek isteyen, çok sabır gerektiren ve hayal gücünü sınırsız kullanabildiğin bir alan.”

Dünya ile kıyaslandığında ülkemizde seramik sanatının yeri neresi?

Güncel dünya teknolojileri ile yeniden yapılandırılan seramik sanayisinde güçlü bir ülke haline geldik. Seramiklerimiz kaliteli. Tüketicilerimiz seramikte ithal ürün algısından kurtulmalı.

Bu alanda faaliyet göstermek isteyenlere nasıl bir yol izlemelerini tavsiye edersiniz?

Öncelikle sevdikleri işi yapabiliyor olmaları en büyük motivasyon. Seramik çok emek isteyen, çok sabır gerektiren ve hayal gücünü sınırsız kullanabildiğin bir alan. Yenilikleri ve teknolojiyi takip etmeleri gerekiyor.

Ayşe Sever Kimdir?

1980 yılı İzmir doğumlu Ayşe Sever, eğitimini Ingiltere’de tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek hobi olarak başladığı seramiğe 2010 yılında seramikte bilinenin dışına çıkarak ince ve hafif alkışını katarak markası SIRR Seramiği kurdu.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları