İstanbul'un Yeni Kültürel Mirası Zeyrek Çinili Hamam'da devam eden ''Kalıntıların Şifası'' Sergisi Uzatıldı

Yazı Boyutu:
Şehrin yeni kültür mirası olan ve 13 yıl süren özenli çalışmalar sonucu açılan Fatih’teki Zeyrek Çinili Hamam‘ın tüm detaylarını keşfedin.
Adını UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi Zeyrek semtinden alan ve 13 yıl süren kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından tarihi Bizans sarnıçları ve etkinlik-bahçe alanları ile kapılarını açan Zeyrek Çinili Hamam, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. 30 Eylül’de sanatseverlerle buluşan “Kalıntıların Şifası” sergisi, yoğun ilgi üzerine 30 Kasım 2023 tarihine kadar uzatıldı. İşlevsel bir hamam olmadan önce Mimar Sinan’ın başyapıtını ücretsiz olarak gezmek ve bu önemli kültür mirasını sanat aracılığıyla deneyimlemek için rotanızı Zeyrek Çinili Hamam‘a çevirmenizi öneririz.
“Kalıntıların Şifası” Hamamın Tarihine, Mitolojisine ve Mimarisine Özgü Çalışmalar ile Ortaya Çıkıyor

Küratörlüğünü Anlam de Coster’in üstlendiği Kalıntıların Şifası sergisi, Türkiye ve yurtdışından 22 sanatçıya yer veriyor. Sergiye katılan sanatçılardan Francesco Albano, Adrian Geller, Alice Guittard, Başak Günak, Maryam Hoseini, Ahmet Doğu İpek, Lara Ögel, Zoë Paul, Daniel Silver, Panos Tsagaris, Ezgi Türksoy ve Elif Uras hamamın tarihine, mitolojisine ve mimarisine yanıt veren, mekâna özgü yeni işler üretirken isergide ayrıca Erol Akyavaş, Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşcıyan, Dorothy Cross, Candeğer Furtun, Cecilia Granara, Renée Levi, Maude Maris, Ayça Telgeren ve Marion Verboom’un yapıtları da yer alıyor.
Hamamın Eşsiz Atmosferinde Sergi Söyleşileri Gerçekleşiyor
“Kalıntıların Şifası” (Healing Ruins) sergisi vesilesiyle Zeyrek Çinili Hamam’da bir serginin arka planı ve ortaya çıkış hikayelerine ışık tutan bir söyleşi serisi düzenleniyor.
16 Kasım Perşembe günü “Taşlar ve Devşirme Taşlar” başlığı ile Ahmet Doğu İpek, Prof. Dr. Zeynep Kuban Tokgöz ve Nevzat Sayın etkileyici bir oturumda bir araya geliyor. Konuşmada Ahmet Doğu İpek’in sergi için mekâna özgü ürettiği serinin öyküsü, hem de mimarlık tarihinde devşirme malzemelerin izi sürülecek.


28 Kasım Salı günü gerçekleşecek olan sergi söyleşilerinin sonuncusunda ise sergi sanatçıları Cecilia Granara ve Lara Ögel, kendi pratikleri ve sergi bağlamında dönüşüm ve simya ritüelleri ile hamamların sembolik dünyasını “Transformation Rituals” başlığı altında ele alacaklar. Konuşma İngilizce dilinde gerçekleşecek.

Konuşmaların ilk ayağı moderatörlüğünü Anlam de Coster’in üstlendiği ve serginin değindiği temalara sanatçılar ve farklı disiplinlerden uzmanlar ile yeni okumalar sunan “Kalıntıların Şifasını Kazmak” başlıklı konuşma ile gerçekleşti. Elâ Atakan ve Şenol Ayla, sergiyi psikanaliz ve arkeoloji üzerinden irdeleyen oldukça keyifli bir oturum ile sanatseverlerle bir araya geldi.
Söyleşi serisi kapsamındaki bu üç konuşma programı belirtilen günlerde saat 19.00’da, Zeyrek Çinili Hamam’ın Erkekler bölümünün Soğukluk alanında, ücretsiz olarak gerçekleşecek. Kapasitenin kontenjanla sınırlı olduğu söyleşiler için shop.zeyrekcinilihamam.com adresi üzerinden kayıt yaptırılabilirsiniz.


Zeyrek Çinili Hamam’ın Eşsiz Hikayesine Işık Tutan Arşivlik Bir Yayın:
Barbaros’un Çinili Hamam’ı: Sinan’dan Bir Başyapıt
The Marmara Grubu’nun desteğiyle hazırlanan “Barbaros’un Çinili Hamamı: Sinan’dan bir Başyapıt” kitabı, Zeyrek Çinili Hamam mağazasında Türkçe ve İngilizce olarak satışa sunuldu.

Zeyrek Çinili Hamam’ın tarihi, restorasyon süreci, süslemeleri, çinileri ve hamamların sosyo-kültürel tarihine odaklanan ve alanının önde gelen isimlerinin kaleme aldığı tematik makaleler ve hamamdan yüzlerce fotoğrafın yer aldığı bu yayın, Zeyrek Çinili Hamam’ın etkileyici dönüşümünü kayıt altına alıyor.

Akademik bir başvuru kaynağı olmanın yanı sıra mimarlığa ve tarihe meraklı okuyucuların da ilgisini çekecek olan “Barbaros’un Çinili Hamamı: Sinan’dan bir Başyapıt”, Zeyrek Çinili Hamam mağazasından edinilebilir.
Zeyrek Çinili Hamam Müzesi’nde Tarihe Yolculuk

Fotoğraf: Giovanni E. Galanello
Ziyaretçilere Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerini içine alan tarihi bir yolculuk deneyimi sunan Zeyrek Çinili Hamam Müzesi, dijital etkileşimli deneyimler aracılığıyla misafirlerini 16. yüzyılda yolculuğa çıkararak hamamın özgün İznik Çinileriyle kaplı detaylarını keşfetme fırsatı veriyor.

Dijital alanlarında çini parçalarından yola çıkarak tamamlanan 37 farklı deseni inceleyebileceğiniz müze, aynı zamanda tarihi hamam objelerini, Mimar Sinan tarafından tasarlanmış su ve ısıtma sistemlerini açıklayan şema ve maketleri sergileyerek ziyaretçilere zengin bir deneyim sunuyor.

Ayrıca, hamamın restorasyonu sırasında keşfedilen Bizans dönemine ait sarnıçları da barındırıyor ve bu sarnıçlar özellikle kadırga figürlerinin bulunduğu gizemli yerler olarak dikkat çekiyor.


OGGUSTO Öneriyor





Kalıntıların Şifası sergisinin sona ermesinin ardından, Zeyrek Çinili Hamam yeniden ısıtılacak ve Mart 2024’ten itibaren ziyaretçilere geleneksel bir Osmanlı hamamı deneyimi sunacak.


Cangökçe
Ziyaretçiler, kadınlar ve erkekler için ayrı bölümleri olması nedeniyle “çifte hamam” olarak bilinen tarihi hamamda geleneksel yıkanma ve arınma deneyiminin tadını çıkarabilecekler.

Şimdiden planlamanızı yapıp, bu atmosferde hamam deneyimini yaşamanızı öneririz.




Kapak fotoğrafı künye: Mehtap Baydu, Ben ve Her Şey Arasındaki Mesafe, 2017, Polyester döküm 180 x 127 cm, Kalıntıların Şifası sergisi, Zeyrek Çinili Hamam. Fotoğraf Hadiye Cangökçe
*Bu içerik Zeyrek Çinili Hamam iş birliğinde hazırlanmıştır.