Picasso'nun En Kapsamlı Sergisi Tate Modern'de
Yazı Boyutu:
8 Mart’ta Londra Tate Modern’de açılacak sergi, Pablo Picasso’nun sanatına odaklanan en kapsamlı seçki olarak önem taşıyor. Paris Picasso Müzesi iş birliği ile gerçekleşecek Picasso 1932 – Love, Fame, Tragedy sergisinde, dünyanın önemli koleksiyonlarından nadiren çıkan eserler yer aldığı gibi, sanatçının atölyeden ayrıldıkları günden beri ilk defa bir araya gelecek çalışmaları görülecek.
Sanatçının hayatında büyük önem taşıyan 1932 yılına odaklanan sergi, ziyaretçileri aylık yolculuğa çıkartacak şekilde düzenlenmesi ile farklılık gösterecek. Picasso’nun ‘mucizeler yılı’ olarak tanımlanan zaman diliminde görülecek eserler arasında tabloları, heykel, çizim ve desen çalışmaları da bulunuyor. Kendisinin de, “Resim yapmak, günlük tutmanın farklı biçimidir,” dediği bilinen Picasso sergisi, Eylül 2018’e kadar açık olacak.
Picasso’nun müthiş hayatında olağanüstü sayılan 1932 yılında yaptığı eserlerinde görülen kompozisyonlar, sanatçıya ‘celebrity’ statüsü kazandırması ile öne çıkıyor. En sevilen eserlerini resmettiği sene olan tarihteki çalışmalarının tamamında olgunluk döneminin başlangıcının izleri ile beraber özel hayatındaki çalkantılar görülebilir.
Sergide yer alacak yüzden fazla tablo, desen ve heykel aracılığı ile yenilikçi karakteri kadar, hurafelerinden arınmış, katmanlı karakterli, yaratıcı ve zengin köklü sanatçı kimliği öne çıkartılacak. Ziyaretçilerin eserler aracılığı ile Picasso’ya yakınlaşmasının hedeflendiği sergide sanatçının karmaşık duyguları ve kullandığı malzemeler ile hislerindeki iç savaş da fark edilebilir.
Picasso’nun eserlerinde sıklıkla konu olan Marie-Thérèse Walter ile yaşadığı aşk, eserleri aracılığı ile görülebilecek. Paris metrosundan çıkarken gördüğü sarışının kolundan tutarak, “Ben Picasso’yum! Beraber harika şeyler yapacağız!” demesi ile tanışan çiftin aşkını temsil eden Le Rêve tablosu da sergi de yer alacak. Eserin 2006’da sahibi Steve Wynn tarafından kazara dirsek darbesi ile yırtılması ve restorasyonu da sergide unutulmamış.
Tablolarda ikonlaşan sarı saçlarını o yılın sonunda Marne nehrinde yüzdükten sonra kaybeden Marie-Thérèse’in trajedisi ile, Picasso’nun karısı Olga Khokhlova ve 11 yaşındaki oğlu Paulo’nun realist portreleri de sergide yer alacak.
Sergide yer alacak eserler arasında New York Museum of Modern Art’tan ilk defa çıkacak Jeune fille devant un miroir büyük önem taşırken, genç nesillerin Picasso’nun enerjisi ile tanışmaları ve sanatçının hayatının en önemli yılına farklı açıdan bakılması hedeflenmiş.
Elli yaşına bastığında 16,000 eserinin ‘catalogue raisonné’sini oluşturmaya başlaması, Picasso’nun bırakacağı dünya mirasına önem vermesi olarak tanımlanıyor. Müzayedelerde rekor kıran eserlerin büyük çoğunluğunun da bu tarihte yapıldığı dikkat çekerken, özel koleksiyonda bulunan Nude with Green Leaves ve Bust eserleri de ilk defa sergilenecek.
Picasso’nun kırsal şatosu Boisgeloup ve Paris şehir hayatı arasındaki yolculukları kadar, Marie-Thérèse ile Olga arasında kararsızlığı, resim ve heykel arasında doyumsuzluğu eserlerindeki şehvet ve karamsarlığında fark edilebilir. İç dünyasındaki kargaşadan kaçmak için resmettiği sürreel atmosferler, dini konulu tablolar ve dolgun formlu heykellerinde görülebilir.
{77840}