preloader

Elton John’un Fotoğraf Koleksiyonu Tate Modern’de

03.01.2017
Elton John’un Fotoğraf Koleksiyonu Tate Modern’de

Yazı Boyutu:

Londra Tate Modern’de başlayan “The Radical Eye: Sir Elton John” sergisi, Elton John’un geniş fotoğraf koleksiyonundan dönemsel bir seçki sunuyor.

Koleksiyonda bulunan yedi bin kare arasından yapılan seçki, 1920 ile 1950 arasında çekilen fotoğraflara odaklanıyor. İlk defa bir arada sergilenen Man Ray portreleri, Elton John tarafından 25 yılda toplanmış ve aralarında Matisse, Picasso ve Brenton fotoğrafları da bulunuyor. Bazı fotoğraflar ilk defa negatifleri ile beraber sergilendiğinden, çok ayrıcalıklı bir sunum görülebilir.

1-portreler

Yetmiş sanatçının eserleri ve 150’den fazla vintage baskının bulunduğu sergide, 1917 tarihli André Kertész’in çektiği “Su Altı Yüzücüsü” eseri minicik ölçülerine rağmen 20. yüzyıl sanatına olan etkisi ile büyük önem taşıyor.

2-underwater-swimmer

Yedi farklı temaya bölünerek sergilenen koleksiyonda hareket ve ışığa odaklanan eserler, dönemlerinin kısıtlı imkanlarına rağmen modern fotoğrafçılığın öncülüğünü yaparak günümüz sanatçılarına kılavuz olmuş.

3-haraket

{77327}

Hayatına yeni yön verdiği 1991 yılında fotoğraf sanatı ile tanışan Elton John’un gençliğinde odasını süsleyen Man Ray’in “Glass Tears” (1932) posterinin yerini artık 1993 yılında müzayededen yüz bin pound vererek aldığı bu ünlü fotoğrafın orijinali bulunuyor. Sadece altı orijinal baskısı olan fotoğrafa ödediği fiyat için bir an delirdiğini düşünen Elton John, birkaç yıl sonra diğer bir baskısı bir milyon dolara satıldığında ne kadar doğru karar verdiğini anlamış.

4-glasstears

Hayatının bu dönemine kadar Irving Penn ve Richard Avedon gibi tanınmış fotoğrafçılara poz vermesine rağmen bu sanat ile ilgilenmeyen Elton John, kendi değimi ile “gözü açılıp görmeye başladıktan sonra” Francis Bacon, Patrick Proctor ve Magrittes eserleri dışındaki tüm koleksiyonunu satarak, sadece erken dönem fotoğrafa odaklanmış.

5-poz-vermek

Çerçevelerinde ışıltılı olmasını isteyen Elton John, fotoğrafında sanat olduğunu geniş kitlelere göstermek için Tate Modern’de sergiyi düzenlemeyi kabul etmiş. Bazı tarihi kişilerin farklı sanatçılar tarafından çekilmiş portrelerinin de bulunduğu sergi farklı açılardan da incelenebilir.

7-portre

{77424}

Konu portre olduğunda, kameranın fırçadan daha iyi olduğunu düşünen Elton John, Dorothea Lange’in objektifinden 1936 tarihli “Migrant Mother” karesine dikkat çekiyor ve Büyük Buhran döneminde çekilen bu portredeki ifade ve gerçekçiliğin, hiçbir ressam tarafından tüm gerçekçiliği ile yakalanamayacağını düşünüyor.

9-migrant-mother

Fotoğraf çılgınlığı yaşanan günümüzde ise kendi hayatını kurtarmak için dahi olsa fotoğraf çekemediğini söyleyen Elton John’un müthiş koleksiyonunu 7 Mayıs tarihine kadar görmek mümkün. Müze tarafından yayınlanan sergi kitabında tüm eserlere ilave açıklayıcı bilgiler de bulunabilir.

10-book

Bergin Azer
Bergin Azer Tüm Yazıları