preloader

Sanatçı Sohbetleri: Tuğberk Selçuk

06.06.2024
Sanatçı Sohbetleri: Tuğberk Selçuk

Yazı Boyutu:

Mesaj kaygısı gütmeden, bireyin topluluk ve kurumlarda kendine yabancılaşma sürecini sanatında ele alan sanatçı Tuğberk Selçuk ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizden ve işlerinizden bahsedebilir misiniz?

1986 doğumluyum, İstanbul’da yaşıyorum. 2005 yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünde eğitimime başladım, daha sonra 2007 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümünde eğitim hayatına devam ettim. Genel olarak odaklandığım alanlar sokak kültürü, argo, toplumsal ilişkiler ve kurumsal oluşumlar üzerine. 2012 yılından beri 10 kişisel sergi; bir kısmı Londra, Seul, Milano ve Basel’de olmak üzere; birçok karma sergide yer aldım.

Sanatla uğraşmaya nasıl başladınız?

Daha çok o benimle uğraşıyor.

Sanatçı Sohbetleri: Tuğberk Selçuk

Çalışmalarınızda hangi bakış açılarını ön plana çıkarıyorsunuz?

Çalışmalarımda mesaj kaygım yok. Düşünsel bir izleği takiben, toplumun ham maddesi olan bireyin topluluk ve kurumlarda var olabilmek için fikir ve davranışlarını nasıl değiştirdiği bu sürecin sonunda da kendine yabancı bir varlığa dönüşme sürecini anlatmaya teşebbüs ediyorum.

Çalışmalarınızı hazırlarken ilham aldığınız noktalar nelerdir?

Toplumun tüm kesimleriyle müşterekte buluşma ihtimali olan, nesnel, eleştirel ve tek amacı görsel algıyı tatmin etmek olmayan işler üretmeye gayret ediyorum.

Hangi sanat akımı sizi daha iyi tanımlar?

Kendimi tek bir akıma ait hissetmiyorum. Bu yorumu dışarıdan biri veya siz daha iyi yapabilirsiniz. Ben çünkü işin çok içindeyim, artık farkına varamıyorum. Birçok akımın tortusu diyebilirim.

Yaptığınız bütün işler arasında en heyecan verici ve özel işiniz hangisi?

2.5×2.5 kurşungeçirmez camdan havuzumun içine girip taramalı bir tüfekle kendime ateş ettirdiğim işim.

Bu kavramsal seride kurşungeçirmez camdan ürettiğim; gerçeklik, zihin ve algı gibi konuları sorgulatan, transparanlık kavramı üzerinden gerçek bir dünya arayışına iten heykelleri bir önceki sergim The Bodrum Edition’da ve bir kısmını da en son Karaköy Frankhan’daki “Baby Mafia” sergimde sergiledim.

Güncel sergileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kurşungeçirmez camlar ve 9 mm’lik kovanlar kullandığım 10. kişisel sergim “Baby Mafia”, 28-29 Mayıs’ta Karaköy Frankhan’da gerçekleşti. Manifestom “Bu Kadar Şiddetli ve Ateşli bir Devirde Resim Böyle Yapılır!”

Haziran son hafta Sail Loft Vakkorama Galataport’ta Asgard ve Sail Loft’un desteğiyle bir projemiz olacak. Tarih netleşince en kısa zamanda duyurusunu yapacağız.

Şu anda üzerinde çalıştığınız veya çalışmayı planladığınız işlerden bahsedebilir misiniz?

Kovanlarla yaptığım bir takım tuvaller, kurşungeçirmez ve ateş edilen camlarım, bir de sevgi dolu kalbim var.

{264069}

Sinem Genç
Sinem Genç Tüm Yazıları