preloader

2022 Saat Trendleri

07.12.2021
2022 Saat Trendleri

Yazı Boyutu:

Moda artık bizim keyfi tercihlerimizden oluşan bir demet olarak yeniden şekilleniyor. Bu çizgi üzerinden giderek markalar 2022 yılında hangi saat modellerini ön plana çıkartacaklar, gelin birlikte inceleyelim.

Dikkatimizi dağıtacak, hızla değişen o kadar önemli olaylar yaşıyoruz ki ilk kez bir yılın sessiz sedasız hayatımızdan gidişini izliyoruz. Dolayısıyla değişen yaşam koşullarının şekli, tarzımızın her noktasını etkiledi. Bu dönem, hayatı ertelememiz gerektiğini öğretirken, saat tercihleri konusunda da beğeni yelpazemizi genişletti.

Modanın daha ilerisinde, gerçek isteklerimizin peşinden koşmaya başladık. Hatta yıllarca çekmecede bekleyen büyüklerimizin saatlerini bile model ve markaya bakmazsızın yalnızlığından kurtarıp, gün bu gündür deyip bileklerimize taşımaca ayrıcalığını yaşıyoruz. Çünkü moda artık bizim keyfi tercihlerimizden oluşan bir demet olarak yeniden şekilleniyor. Bu çizgi üzerinden giderek 2022 yılında hangi saat modellerini markalar ön plana çıkartacaklar, gelin birlikte inceleyelim.

Çevreci ve sürdürülebilir model tasarımları artıyor

Çevreye saygılı olmak tabi ki moda değil, kendimize saygımızın ve geleceğimizin bir gerekliliği. Sürdürülebilirlik üzerine tanım çeşitliliğine baktığımızda özetle şöyle ifade edebiliriz; kullandığın kaynağı tüketmeden gelecek kuşaklara bırakabilmek, kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarından almamak. Ayrıca biri iki yapamıyorsak bile birin kendi oranında korunmasını sağlayabilmek, üretimin devamlı olmasını en sağlıklı şekilde sağlıyor. Çünkü sürdürülebilirlik düstur edinildiğinde ekolojinin mutlaka korunması, çevreye maddesel ve manevi olarak saygı duygularının beslenmesi gerekiyor. Doğal kaynakların akıllıca tüketilmesine odaklanan saat firmaları, çevresel sürdürülebilirliğin yanında yer alıyor. Hiç bitmeyecekmiş gibi kaynakları kullanmak yerine alternatif çözümler üretiyorlar.

Chopard, Sürdürülebilir Lüks konusunda ki hassasiyetini 2013 yılından itibaren bir taahhüt ile sürdürüyor. Kullandığı altını doğaya zarar vermenden, ethical gold olarak, kimyasal ve kazı madenciliği yapmadan yüzeyden toplananlardan elde ediyor.

IWC Schaffhausen, Portugieser Chronograph modelinde kâğıt bazlı, % 80’i bitki liflerinden yapılarak %100 doğal boya ile renklendirilen, tamamıyla el yapımı Timber Tex malzemeli kayış kullanıyor. Deri kullanmadan geri dönüşümü yüksek vegan bir malzeme yaratımı sürdürülebilirlik adına, örnek oluşturacak, büyük bir adım.

Uzun zamandır sürdürülebilir modeller üretmeye fon ve vakit ayıran markalar çalışmalarındaki farklılıklar ile beğeni kazanacaklar.

2022 Saat Trendleri
IWC SCHAFFHAUSEN
Timbertex Portugieser Chronograph (kağıt özlü kayışı)
2022 Saat Trendleri
L.U.C. CHOPARD
Qualite Fleurier Chronometer

Komplikasyonlar dillerden düşmüyor

Saat severlerin moda sohbetlerini bu yıl komplikasyon modeller oluşturacak. Özellikle limitli modellerin artış gösterdiği bir döneme giriyoruz. “Bize ait” duygusunu besleyen özel üretimlerin, komplikasyonları yani işlevini sağlayan çalışan parçalarının ardındaki tasarım, üretim ve akıl oyunları, hatta pazarlama stratejileri araştırılmaya, üzerinde doyurucu sohbetler yapmaya değer. Her bir özelliği üzerinde ayrı ayrı uzun süre incelenecek kadar niteliklere sahip güzel modeller bizleri bekliyor.

2022 Saat Trendleri
GREUBEL FORSEY
GMT Sport
2022 Saat Trendleri
A.LANGE & SÖHNE
Saxonia Outsize Date

Köşeli modellerin ürün yelpazesi genişliyor

Keskin kasa hatlarına sahip olan köşeli saatler hem komplikasyon içeren hem de moda markalarının mutlaka az da olsa koleksiyonlarında ayrıcalıklı yer verdikleri modellerdi. Köşeli hatlara sahip saatler son üç yıldır markaların moda çizgileri kısmında öne çıkartmaya özen gösterdikleri tasarımlar haline geldiler. Israrcı fanlarının yanı sıra, farklı kasa gövde çizgileri arayan usta tasarımcıların kalemleri de yeni yılda bu yönde eskizlerini yaratacak. Böylece 2022 için, dört köşeye sahip, dikdörtgen veya kare, modeller konusunda sevdiğimiz markaların daha büyük bir konsantrasyon ile çalışıp, ürün yelpazesinde çeşitlilik arttırdığını izleyeceğiz.

Cartier’in ikonik modeli Tank, Louis Cartier tarafından 1. Dünya Savaşı sırasında tasarlandı. Safir kabaşon ayar tepesi ile her zaman estetik ve dayanıklılığın simgesi olan kült bir model olarak hayran kazandı. A.Lange&Söhne, Cabaret Tourbillon Handwerskuns Pink Gold modelinde ise marka kendine özgü yeni bir mekanizma kullanıyor ve 30 adet limitli olarak sunuyor. Özellikle dört köşe saat severler, hem tasarımından hem de mekanizmasından memnun kalacaklar. Zira A.Lange&Söhne’nin hayranlık uyandıran tüm tasarım kodları kadran çizgilerinde şık seçkinliği ile yer alıyor.

2022 Saat Trendleri
A.LANGE&SÖHNE
Cabaret Tourbillon Handweskuns Pink Gold
2022 Saat Trendleri
CARTIER
Tank

{774529}

Kasalar köşeli, kadranlar yuvarlak hale geliyor

Dört köşeye sahip modellerin bir başka tarzı olan köşeli kasa, yuvarlak kadran tasarımlarda bu yıldan itibaren markaların koleksiyonlarında daha fazla görmeye başlayacağız. Farklı geometrik çizgilerin birlikte kullanımını sevenler için ideal çizgilere sahip modeller, köşeli kasanın keskin hatlarını da fark ettirmeden yumuşatıyor. Hayatın doğrudan içerisinden gelen dikdörtgen ve kare köşeleri çevremizdeki şehirsel yapılarda görmek mümkün. Köşeli tasarımlar arasında sıkışmışken onu biraz daha karşıt şekli ile farklılaştırarak detaycı bir tasarım hamlesi olarak bilekler taşınıyor. Köşeli objelere karşı canımızı yaktığı yönündeki önyargılarımızı yıkan modeller, karşıt bir kurgu ile hayatımızda daha fazla yer ediniyor. Böylece tasarımda keskin hatlar daha agresifliği hatırlatırken yuvarlak ikinci bir tarzın eklenmesi modelleri maskülen olmaktan asla uzaklaştırmadan daha da sportif bir görünüm kazandırıyor.

2022 Saat Trendleri
BVLGARI
Octo Finissimo Tadao Ando
2022 Saat Trendleri
VACHERON CONSTANTIN
Historiques-American-1921

Renkli saatler göz kamaştırıyor

Belki hayatın geçmişe göre daha tek düzeleşmesinden olabilir, saat kadranlarında daha renkli ve kendini belli eden tonlar tercih edilecek. İçimizde yaşattığımız renk artık kadranlarımızda yer alıyor ve lüks saatevleri en güzel renkleri seçkin materyallerle kadranlara hiç solmacasanına yansıtıyorlar. Renkleri ustalıkla kullanan markalardan Hublot ve Richard Mille özellikle seramik alaşımlarla elde ettikleri kasalara eşlik eden bilezik canlı spor şıklığını üst seviyeye taşıyor. kasasının her iki yüzü safir kristal cam ile korunan Hublot, Fransız sanatçı Orlinski ile uzun soluklu yaptıkları işbirlikteliklerinin sıra dışı ürünlerinden biri. Richard Mille RM 07-01 Colored Ceramics Collection modeli, markanın daha da renkleneceğinin müjdesini veriyor. Bu modelle Richard Mille seramik ve renk üzerine yoğunlaştığının altını çiziyor.

2022 Saat Trendleri
HUBLOT
Classic Fusion Richard Orlinski 40mm Blue Ceramic
2022 Saat Trendleri
RICHARD MILLE
RM 07-01 Colored Ceramics Collection

Şehirde spor bir stil yakalanıyor

Spor modeller artık şehir hayatına daha uyumlu tasarımlar ile bileklerimizde yer edindi. Özellikle spor şıklığı sanıldığı kadar tasarımsal kolaylıkları içermiyor. Aslında iki zıt kavramın bir küçük kasada bir araya getirilmesi, şıklığın zarifliğini taşırken, sporunda sağlamlığına tam cevap verecek yapıya sahip olması anlamına geliyor. Yani kasasından, bileziğine ve fonksiyonlarına kadar farklılığa hitap ediyor. Özellikle iş hayatımızın farklı bir yapıya evrildiği bu dönemde lüks saat firmaları da sevilen sporlara ait modelleriyle, günlük hayatımıza renk ve dinamizm katıyor.

2022 Saat Trendleri
ZENITH
Chronomaster Sport
2022 Saat Trendleri
AUDEMARS PIGUET
Royal Oak Offshore Divers

{774545}

Günay Demirbağ
Günay Demirbağ Tüm Yazıları