preloader

50. İstanbul Müzik Festivali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

02.06.2022
50. İstanbul Müzik Festivali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazı Boyutu:

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 50. İstanbul Müzik Festivali, 6 – 24 Haziran tarihleri arasında 50. kez müzikseverlerle buluşuyor. “İstanbul” teması altında gerçekleştirilen festival ile ilgili bilmeniz gerekenlere göz atın.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Borusan Holding sponsorluğunda, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 50. İstanbul Müzik Festivali, 6 – 24 Haziran tarihleri arasında 50. kez müzikseverlerle buluşuyor. “İstanbul” temasıyla üç hafta boyunca 12 farklı mekânda Türkiye ve yurt dışından 65’in üzerinde solist, topluluk ve orkestrayı ağırlayan festival ile ilgili bilmeniz gerekenlere göz atın.

Yarım Asırlık Tarihe Sahip Müzik Festivali

50. İstanbul Müzik Festivali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bilkent Senfoni Orkestrası

Yarım asırlık tarihinde Türkiye’den ve dünyanın pek çok farklı ülkesinden 45 bine yakın sanatçı ve topluluğu 3,5 milyonu aşkın izleyiciyle buluşturan İstanbul Müzik Festivali, verdiği eser siparişleriyle şimdiye kadar 20 yeni klasik müzik eserinin bestelenmesine aracı oldu, teşvik ödülleri ve fonlarla onlarca genç sanatçıyı destekledi.

İstanbul Müzik Festivali 50 Yaşında

50. İstanbul Müzik Festivali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası

İstanbul’u 50 yıldır müzik ile buluşturan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “İstanbul” temasıyla üç hafta boyunca 12 farklı mekânda Türkiye ve yurt dışından 65’in üzerinde solist, topluluk ve orkestrayı ağırlıyor. Festival kapsamında; Tan Dun’un İstanbul Müzik Festivali ve Borusan Sanat'ın ortak siparişi olan ve geçtiğimiz yıl kemancı Daniel Hope, piyanist Alexey Botvinov ve New Century Oda Orkestrası tarafından dünya prömiyeri yapılan İkili Konçerto’su, aynı solistlerle bu kez Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) eşliğinde Türkiye’de ilk kez seslendiriliyor. İKSV’nin şef ve piyanist Thomas Adès’e verdiği eser siparişleri de ilk kez Türkiye’de müzikseverlerin karşısına çıkıyor. Deutches Symphonie Orchester Berlin, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Borusan Quartet gibi önemli topluluklar ve Anna Prohaska, Gautier Capuçon, Alice Sara Ott gibi yıldız solistler de festivalin konukları arasında yer alıyor.

Dünyaca Ünlü Şef Ve Besteci Tan Dun Festival Kapsamında İstanbul’da

50. İstanbul Müzik Festivali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tan Dun

Oscar ve Grammy ödülleriyle kariyerini taçlandıran dünyaca ünlü şef ve besteci Tan Dun, 50. İstanbul Müzik Festivali kapsamında İstanbul’a gelen isimlerden biri oldu. İzleyenlerin yıllar boyu unutamayacağı iki ayrı prömiyere imza atan Tan Dun’un, “İkili Konçerto”su Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) eşliğinde Türkiye’de ilk kez seslendirildi. Tan Dun bu konserde, yıldız solistlerini ağırladıkları konserleri, gerçekleştirdiği kayıtlar, Hong Kong’dan Paris’e Théâtre des Champs Elysées’ye uzanan yurtdışı turneleriyle adından gururla bahsettiren Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı yönetti. Konserin solistleri ise dünyaca ünlü orkestralar ve şeflerle konser veren kemancı Daniel Hope ile Ukrayna’nın en sevilen piyanistlerinden Alexey Botvinov oldu.

22 Haziran Çarşamba akşamı 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi’nde Borusan Holding’in gösteri sponsorluğunda düzenlenen konserde Tan Dun’un “İkili Konçerto”sunun yanı sıra “Passacaglia: Secret of Wind and Birds” isimli eserinin de Türkiye prömiyeri gerçekleştirildi. Orkestranın kuş, rüzgâr ve okyanus seslerini taklit ederek dijital bir orman hissi uyandıracağı bu esere Tan Dun, orkestra üyeleri ve hatta seyirciler cep telefonlarından kuş sesleri çalarak katkı sağladı.

Yarım Asırdır Değişmeyen Destekçi

50. İstanbul Müzik Festivali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Borusan Quartet

50. yılını kutlayan İstanbul Müzik Festivali’nin en büyük destekçisi ise yarım asırdır değişmedi. Bundan yarım asır önce çalınan o ilk notadan beri festivalin her adımında varlığını hissettiren Borusan Holding, bu yıl da festivalin sponsoru olarak karşımıza çıkıyor.

2006’dan itibaren 10 yıl boyunca festivalin ana sponsorluğunu üstlenen, sonraki yıllarda da yüksek katkıdaki gösteri sponsorluklarını sürdüren Borusan Holding, festivalin sadece maddi destekçisi değil. Ayrıca festivalin yerleşik orkestrası unvanını üstlenen Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ve oda müziği konserlerinde festivalin sık sık konuğu olan Borusan Quartet ile festivalde köklü bir sanat gücüne var. 2000 yılından itibaren İstanbul Müzik Festivali’nin ayrılmaz bir parçası olan BİFO, aynı zamanda 2006 yılından itibaren Leyla Gencer Şan Yarışması’nın da ana destekçilerinden biri. Bu iki topluluk, 6 – 24 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek 50. İstanbul Müzik Festivali kapsamında da izleyicilerle buluşuyor.

AKM Yıllar Sonra İlk Kez İstanbul Müzik Festivali’nde

50. İstanbul Müzik Festivali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Atatürk Kültür Merkezi

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) uzun yıllar sonra ilk defa 50. yılında yeniden festival mekânları arasında yer alıyor. İstanbul Müzik Festivali kapsamında hafta sonları İstanbul’un farklı park ve mekânlarında ücretsiz hafta sonu konserlerinin yanı sıra İKSV Alt Kat iş birliğiyle gerçekleştirilen Müzikli Bir Hafta Sonu etkinlikleri ile çocuklara ve gençlere yönelik atölyeler de düzenleniyor. Farklı disiplinlerden isimlerin katıldığı, festivalin klasikleşen Konsere Doğru Konuşmaları bu yıl da devam ediyor.

Şehrin Müziği Büyüleyici Tarihi Mekanlarda

50. İstanbul Müzik Festivali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Şerefiye Sarnıcı

İstanbul’un büyüleyici tarihi mekânlarından Şerefiye Sarnıcı’nda, Çağlar Fidan, Asineth Fotini Kokkala ve Nikos Papageorgiou 16. ve 17. yüzyıl Osmanlı-Türk müziğinden örnekler sundu. Üçlünün, tamamen İstanbul’a özel olarak kurguladıkları “İstanbul: Şehrin Müziği” başlıklı konserde, Osmanlı İstanbul’unda doğmuş veya yaşamış farklı dinlere mensup bestecilere ait eserler izleyicilerle buluştu. İlhamını Osmanlı İstanbul’unun gündelik hayatından alan repertuvarda, kahvehanelerde, meyhanelerde, mesire yerlerinde, Beyoğlu tiyatrolarında, Boğaziçi mehtaplarında söylenen şarkılar ve şehrin farklı katmanlarından müzik insanlarının besteleri 10 Haziran Cuma saat 21.00’de Şerefiye Sarnıcı’nda yankılandı.

Hafta Sonu Klasikleri

50. İstanbul Müzik Festivali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Jamd Trio

İstanbul Müzik Festivali kapsamında gerçekleşen Hafta Sonu Klasikleri serisinin ilkinde Boğaziçi Gençlik Korosu izleyicilerle buluştu. Edindiği sayısız başarı ve yenilikçi projelerle Türkiye’de koro kültürünün yaygınlaşmasında öncü kabul edilen Boğaziçi Caz Korosu bünyesinde şef Masis Aram Gözbek tarafından kurulan Boğaziçi Gençlik Korosu, festival kapsamında 11 Haziran Cumartesi saat 19.00’da Fenerbahçe Parkı’nda ücretsiz olarak müzikseverlerle buluştu. Hafta Sonu Klasikleri’nin ikincisinde ise Jamd Trio ve Duo Aliada, 18 Haziran Cumartesi saat 19.00’da Yıldız Parkı’nda izleyicilerle bir araya geldi.

Müzik Dolu Hafta Sonları

50. İstanbul Müzik Festivali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

50. İstanbul Müzik Festivali, İKSV bünyesinde kültür-sanata erişim ve katılım imkânlarını artırmayı ve çeşitlendirmeyi amaçlayan İKSV Alt Kat’ın işbirliğiyle, İstanbul’un her iki yakasında, çocuklara ve ailelerine yönelik ücretsiz bir etkinlik serisi düzenliyor. 11 Haziran Cumartesi 16.00’da Fenerbahçe Parkı’nda; 18 Haziran Cumartesi 16.00’da ise Yıldız Parkı’nda gerçekleşen Müzikli Bir Hafta Sonu programında yer alan, Atölye Pikolo’nun yürüteceği, 3-6 yaş grubuna yönelik, Ses Ver, İlham Ver başlıklı atölyede, küçük müzisyenler, farklı müzik aletlerini tanıyarak seslere kulak verdi ve Orff Schulwerk tekniğiyle ritim, hareket egzersizleri yaptı. Atölyenin ardından, 7 ve üzeri yaş grubuna yönelik İstanbul Efsaneleri başlıklı eser sahnelendi. Seiba Uluslararası Hikâye Anlatıcılığı Merkezi’nden Nazlı Çevik Azazi ve Roza Erdem’in kaleme aldığı ve Evrim Demirel’in müziklerini yazdığı, İstanbul’u konu alan çeşitli mitolojik hikâyelerin anlatıldığı eser, oda müziği topluluğu eşliğinde, Roza Erdem’in anlatımıyla sahnelendi.

Konsere Doğru Konuşmaları

50. İstanbul Müzik Festivali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Aydın Büke

Festival kapsamında müzikseverlerin deneyimlerini zenginleştirmek, besteciler ve eserler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen Konsere Doğru Konuşmaları bu yıl da devam ediyor. Konuşmalar festival mekanlarında Aydın Büke, Zeynep Oral, Evin İlyasoğlu, Prof. Dr. Ertuğrul Sevsay, Hakan Demirel, Kerem Piker, Feyzi Erçin, Menekşe Tokyay, Belfu Berkol, Büşra Ün, Dr. Yeşim Gürer Oymak, Burak Özdemir gibi isimlerin katılımıyla gerçekleşiyor. Asuman Kafaoğlu-Büke danışmanlığında oluşturulan konuşma programının ayrıntılarına muzik.iksv.org adresinden ulaşılabilirsiniz.

Çocuklara Özel Etkinlikler

50. İstanbul Müzik Festivali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fındıkkıran ve Ben “Çocuklar için Masalsı Bir Konser”

Kapılarını çocuklara da açan festival, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek, multimedya, dans ve dijital animasyonların piyanoya eşlik ettiği Fındıkkıran ve Ben “Çocuklar için Masalsı Bir Konser” başlıklı özel bir projeye ev sahipliği yapıyor. Festivalde ayrıca İKSV Alt Kat iş birliğiyle gerçekleştirilecek Müzikli Bir Hafta Sonu etkinlikleri kapsamında, festivalin bu yılki teması “İstanbul”dan hareketle hazırlanan İstanbul Efsaneleri eserinin prömiyeri ile Ses Ver, İlham Ver başlıklı çocuk atölyeleri ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.

Dünyanın en yeni haberlerini ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültene kaydolun.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları