Vegan Beslenenler İçin Alternatif: Kaju

Yazı Boyutu:
Hem lezzetli hem besleyici, doğanın armağanı: Kaju. Bitki bazlı beslenmeyi benimsemeye çalışıyorsanız ya da vegan yaşam tarzına sahipseniz kaju fıstığının lezzetli dünyasına davetlisiniz!
Kajunun Faydaları

Vegan yaşam tarzını benimseyenler için adeta kahraman olan kajunun ilk önce sayısız faydasından bahsetmek isteriz! Görünümüyle zarif, lezzetiyle şahane olan kaju, yüksek protein içerir. Bu sayede vücudun kas gelişimi ve enerji üretimine destek olur. Sağlıklı yağlar açısından zengin içeriğe sahip olmasıyla bedenin en önemli organlarından biri olan kalp sağlığını korur.
Ayrıca kaju; magnezyum, bakır, manganez, fosfor ve B vitaminleri gibi birçok değerli mineral ve vitamin kaynağıdır. İçerisinde bulunan antioksidanlar vücudu baştan aşağıya korurken lif içeriği ise sindirimi kolaylaştırır. Faydaları saymakla bitmeyecek lezzetli kaju fıstığı, herkes için mükemmel bir seçenek ve sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır.
Mükemmel Vegan Besin Olarak Kaju

Daha sürdürülebilir bir gelecek için sürdürülebilir kaynakların önemini her geçen gün fark ediyoruz. Bu farkındalık sonucunda beslenme alışkanlıklarımız da değişkenliğe uğruyor. Bitki bazlı beslenmeyi odağına alan vegan, vejeteryan, fleksiteryan, pesketaryen gibi beslenme şekilleri artıyor. Çünkü bitki bazlı beslenme ve vegan yaşam tarzı, hem sağlık hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından önemli avantajlar sunuyor.
Dünya genelinde vegan sayısının yaklaşık 88 milyon olduğunu belirten araştırmalar, bu hareketin giderek büyüdüğünü gösteriyor. Veganlık, ve bitki bazlı beslenme yakın geçmişte yalnızca bir tercihken bugün birçok insan için sürdürülebilir bir yaşam biçimi haline geliyor. Ve elbette bu yaşam tarzı, hem ev tüketimlerini hem de otel ve restoran müşterilerinin yemek tercihlerini etkileyerek yeme içme sektöründe bir takım değişimleri de beraberinde getiririyor.
Metro Türkiye gibi öncü şirketler de onlarca lezzetli ürün ile bu değişime hızlıca ayak uyduruyor.
Metro Türkiye’nin Vegan Ürün Seçkisi


Metro Türkiye, 1990 yılında Türkiye’ye adım attığı günden bu yana tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik odaklı bir şekilde yürütüyor. Sofrada herkese yönelik bir tabağın olması gerektiğine inanarak “Sofrada Herkese Yer Var” mottosu ile tüm beslenme şekillerine saygı duyuyor. Mutfaklarda ve menülerde bitki bazlı ürünlerin daha fazla yer alması amacıyla Dünya Vegan Günü Buluşması, Vegan Ocakbaşı Yemeği gibi sektörde bu konuda farkındalık yaratacak ekosistem buluşmaları düzenliyor. Türkiye’nin ilk Gastronomi Keşif plaformu Gastronometro’da bitki bazlı-vegan beslenme ve yaşam tarzına dair bilgileri, reçeteleri ve doğru bilinen yanlışları bir araya getiren çalışmalar yapıyor.
Alternatif beslenme şekillerini benimseyen tüm misafirlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla ürünler geliştiren Metro Türkiye vegan/bitki bazlı ürün yelpazesini sürekli çeşitlendiriyor. Kendi markası olan Metro Chef Veggie ile falafel, makarna, içli köfte, lahmacun, süt alternatifi bademli ve fındıklı içecekler gibi ürünlerin yanı sıra Rioba markası ile brownie, organik smoothie ve organik çay ürünlerini vegan olarak sunuyor. Sağlığınıza ve dünyamıza olan olumlu etkileri saymakla bitmeyecek vegan yaşam tarzına yönelik ürün gamını sürekli genişleten Metro Türkiye, yeni ürünleri ile de sofralarınıza lezzet katıyor!
Metro Türkiye’nin bitki bazlı ve vegan ürünler katalogunu incelemek için tıklayın.
Kajudan Hazırlanan Vegan Lezzet: Fermente Kaju

Metro Türkiye, yoğurdun alternatifi olarak sunduğu harika bir seçeneği tanıtıyor: Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju! Kasım ayı itibariyle Metro Türkiye raflarında sunulmaya başlanan bu yenilikçi ürün, bitki bazlı beslenenlerin damak tadına hitap edecek şekilde geliştirildi. Yoğurda bitki bazlı alternatif arayanların en çok talep ettiği 900 gramlık kutularda sunulan özel ürün, restoran sahipleri için müşterilerine özel bir seçenek sunmanın yanı sıra evde lezzetli yemekler hazırlamak isteyen tüketiciler için de mükemmel bir tercih oluyor.
Sağlıklı yaşam tarzınıza bir adım daha yaklaşmak için bu harika ürünü denemeye ne dersiniz? Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’nun lezzetine, artık tüm Metro Türkiye mağazalarından ulaşabilirsiniz… Leziz mi leziz bir değişime hazır olun ve mutfağınıza ekleyeceğiniz yepyeni tariflerin keyfini sürün!
Fermente Kaju Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju, sofralarımıza hem çeşit hem de lezzet getiriyor. V-Label sertifikasına sahip olan bu ürün, yüksek kaliteli bir protein kaynağı! En dikkat çekici özelliklerinden biri ise koruyucu ve katkı maddesi içermemesi. Aynı zamanda glüten de içermeyen Metro Chef Veggie Fermente Kaju glüten hassasiyeti olanlar için ideal bir seçenek. Şeker ilavesiz olması ile de sofraların vazgeçilmezi olmaya hazır!
Fermente Kajulu Tarifler
Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju ürününü yoğurdun kullanılabildiği her alanda kullanabilirsiniz. Fakat hayal gücünüzü sınırlamamanızı öneririz! Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu bitki bazlı çorbalardan makarnalara, kahvaltıdan tatlılara kadar birçok farklı yemekte kullanarak lezzetli ve sağlıklı alternatifler yaratabilirsiniz.
Fermente Süzme Kaju Krema Soslu Kış Salatası

Malzemeler:
- 4 adet Pancar
- 2 adet Kereviz
- 4 adet Havuç
- 2 adet Karnabahar
- 100 ml Limon Suyu
- 15 gram Sumak
- 20 gram Kaju
- 100 ml Fermente Süzme Kaju
- Tuz
- 20 ml Nar ekşisi
- Karabiber
- 15 gram Condimento Bianco Sirke
- 15 gram Kale Otu
- 15 gram Nişasta
- 10 gram Tofu
- 320 gram Vegan Mayonez
- 100 gram Zeytinyağı
Hazırlanışı:
- Alüminyum folyo ve yağlı kağıt eşit kareler şeklinde kesilir. Bu karelerin büyüklüğü pancar, kereviz ve havucu saracak kadar olmalıdır. Sebzelerin üzeri; tuz, karabiber ve Condimento Bianco sirke ile tatlandırılır ve 180°C fırında 40 dakika süre ile yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- Karnabahar çiçeklerine ayrılır, 50 saniye blanch* edilir.
- Fermente süzme kaju, limon suyu, nar ekşisi, tuz, karabiber bir kabın içerisine alınır, mikser yardımıyla karıştırılır ve zeytinyağı eklenerek bağlanır.
- Soğuyan pancar, havuç ve kereviz soyulur ve porsiyonlanır.
- Kale otu hafif nişastayla kaplanır, 130°C derin yağda kızartılır ve kurumaya bırakılır.
- Tofu derin yağda kızartılır, tabaklanan kış sebzelerinin üzerine kızarmış tofu, kale otu yerleştirilir. Fermente süzme kaju, vegan mayonez ile karıştırılır ve kaju taneleri ile tatlandırılır
*Blanch etmek: Ürünlerin haşlanıp hızlıca buzlu suya çıkarılması
Zeytinyağlı Balkabağı Kereviz

Malzemeler:
- 500 gram Kereviz
- 500 gram Balkabağı
- 100 ml Fermente Süzme Kaju
- 1 adet Limon
- Tuz
- 400 gram Vegan Ton Balığı
- 50 ml Vegan Krema
Zeytinyağlı sos için:
- 100 gram Soğan
- 700 ml Portakal Suyu
- 300 ml Limon
- Tuz
- Şeker
- Beyaz Biber
- 400 gram Havuç
- 100 ml Zeytinyağı
Hazırlanışı:
- Kereviz, balkabağı ve diğer sebzeler yıkanır ve tüm ürünlerin kabukları soyulur. Kereviz ve balkabağı sebze kalemtıraşından geçirilerek 20 cm uzunluğunda 10 cm eninde ince yapraklar elde edilir.
- Şeker ve tuz karıştırılır, yaprakların yüzeyine bu şeker-tuz karışımı serpilir. Sebzeler 10 dakika kadar buzdolabında suyunu bırakmaları için dinlendirilir.
- Bir yaprak kereviz bir yaprak balkabağı olacak şekilde üst üste koyulur ve içe doğru sarılır. Sarılan sebzeler mutfak ipi ile bağlanır.
- Soğanlar ince uzun doğanır ve biraz tuz ilave edilerek suyu çıkana kadar ovulur. Tencereye zeytinyağı koyulur, üzerine patates, havuç ve soğanlar eklenip, kısık ateşte 5 dakika kendi halinde pişirilir. Bir tencerenin içerisine zeytinyağı, limon suyu, portakal suyu, şeker, tuz eklenir ve 20 dakika kısık ateşte çektirilir.
- Homojen hale gelmesi için karıştırılır.
- Vegan krema ve fermente süzme kaju mayonez tenceresine alınır, 1 adet limon suyu 5 gr tuz eklenir ve çırpılır, elde edilen mayonez sıkma torbasına alınır.
- Hazırlanan sosun içerisine sardığımız balkabağı ve kereviz eklenir, yumuşayana kadar pişirilir, pişen balkabağı ve kereviz 2 mm kalınlığında doğranır. Vegan ton balığı, vegan krema ve balkabağı-kereviz tabağa konularak servis edilir
Fermente Süzme Kaju Kremalı Smoothie Bowl

Malzemeler:
- 70 gram Böğürtlen
- 15 gram Chia Tohumu
- 15 gram Kaju
- 40 gram Yaban Mersini
- 130 gram Yulaf
- 40 gram Vegan Krema
- 70 ml Fermente Süzme Kaju
- 15 gram Hindistan Cevizi Tozu
- 5 gram Nane
- 15 gram Agave Şurubu
- 300 ml Şu
Hazırlanışı:
- Su tencerede kaynatılır. Kaynayan suya böğürtlen eklenir ve 30 sn blanch* edilir. Kevgir yardımıyla sudan çıkarılarak buzlu suda soğumaya bırakılır.
- Fermente süzme kaju ve haşlanmış böğürtlenler blender yardımı ile homojen hale getirilir. Yulaf bir fırın tepsisine alınır üzerine agave şurubu ilave edilir. Önceden ısıtılmış 160 °C fırında 15 dk kıtırlaştırılır ve soğuduktan sonra ufalanır. Böğürtlenli fermente süzme kaju ve vegan krema ile ufalanan yulaf taneleri üzerine dökülerek karıştırlır ve kaseye alınır.
- Üzerine yaban mersini, chia tohumu, Hindistan cevizi, kaju, nane eklenerek servis edilir.
*Blanch etmek: Ürünlerin haşlanıp hızlıca buzlu suya çıkarılması
Vegan Kebap

Malzemeler:
- 200 gram Köz Kapya Biber
- 40 gram Patates
- 200 gram Fermente Süzme Kaju
- 4 adet Patlıcan
- 30 gram Dereotu
- 60 ml Zeytinyağı
- 20 ml Soya Sosu
- Tuz
- Karabiber
- 10 gram Tütsülenmiş Paprika
- 50 ml Vegan Krema
- 1 adet Limon
- 50 gram Soğan
- 30 gram Susam
- 15 gram Şeker
Hazırlanışı:
- Közlenmiş kapya biberler salamura suyundan ayrılır, temiz su içerisinde 5 dk bekletilir ve durulanır. Kuru soğan, köz kapya biber ve soyulmuş patates brunoise* doğranır. Pişirme tavasına bir miktar zeytinyağı eklenir, soğan, köz kapya biber ve patates tavaya alınır ve 2 dk sotelenir. 100 ml su eklenir, 15 dk kısık ateşte pişirilir. Tuz, karabiber eklenerek tatlandırılır ve robottan çekilir.
- Patlıcanlar alacalı soyulur, dikey şekilde ikiye bölünür ve tuzlu suda 5 dk bekletilir. Etli kısımları ‘x’ şekilde çizilir. Zeytinyağı, tütsülenmiş paprika, tuz, karabiber bir kasenin içerisinde karıştırılır ve patlıcanın tüm yüzeyine fırça yardımıyla sürülür.
- Patlıcanlar fırın tepsisinde yağlı kağıt üzerinde, önceden ısıtılmış 180 °C fırında 30 dk pişirilir.
- Soya sosu, limon suyu ve şeker bir tencerede karıştırılır, kısık ateşte 15 dk çektirilir ve fırından çıkan patlıcanların üzerine dökülür.
- Susamlar kavrulur, dereotu, kişniş doğranır ve patlıcanın üstüne bir miktar konur.
- Fermente süzme kaju, mayonez tenceresine alınır, limon suyu eklenir çırpılır ve sıkma torbasına alınır.
- Vegan kebap ızgarada pişirilir üzerine köz kapya sos servis edilir ve en üstte olacak şekilde sıkma torbası ile yoğurt sıkılır. Hazırlanan patlıcan kebap ile birlikte tabakta servis edilir.
*Brunoise: Çok küçük küp küp doğrama şekli
Izgara Tofu Bun

Malzemeler:
- 400 gram Tofu peyniri
- 50 gram kırmızı kapya biber
- 50 gram Sarı Kapya Biber
- 10 gram Frenk Soğan
- 10 gram Soya Filizi
- 50 gram Beyaz Lahana
- 50 gram Fermente Süzme Kaju
- 20 ml Ayçiçek Yağı
- Tuz
- Akbiber
- Soğan Kıtırı
- Soya Sosu
- Hardal
Bun ekmeği için:
- 525 gram Un
- 10 gram Pudra Şekeri
- 20 gram Maya
- 50ml Bademli İçecek
- 50 ml Ayçiçek Yağı
- 10 ml Pirinç Sirkesi
- 15 gram Kabartma Tozu
- 200 ml Su
Hazırlanışı:
Bun Ekmek;
Un, pudra şekeri ve tuz bir kapta karıştırılır. Maya oda sıcaklığındaki bademli içecek içerisinde çözülür ve kaba eklenir. Ayçiçek yağı, pirinç sirkesi ve su da kaba eklenerek hamur kıvamına gelene kadar yoğrulur. Üzerine nemli bir mutfak havlusu örtülerek 30 dakika boyunca mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur tezgaha alınır. Kabartma tozu eklenerek tekrar yoğurma işlemi yapılır. 50 gramlık porsiyonlar haline getirilerek oklava yardımıyla 2 cm kalınlığa gelecek şekilde açılır.
Açılan hamurların üst kısımları ayçiçek yağı ile yağlanır. Hamurun tam ortasına oklava ile bastırılarak iz verilir. İz verilen yerden hamur ikiye katlanır. Delikli tepsi yağlanarak hazırlanan hamurlar dizilir. Üzerine nemli mutfak havlusu örtülerek ikinci kez 30 dakika boyunca mayalanmaya bırakılır. Fırın buhar modunda 80°C’ye ayarlanır.
Fırına verilen bun ekmekleri 30 dakika pişirilerek servise hazır hale getirilir. Fırın olmayan durumlarda, tencerede kısık ateşte kaynamakta olan suyun üzerinde bambu buhar sepeti ile 35 dakikada pişirilir.
Izgara Tofu ve İç Malzeme;
Tofu peynirler porsiyonlanır. Frenk soğanlar brunoise* doğranır. Kapya
biberler ve beyaz lahana julyen* doğranır. Doğranan sebzeler ayçiçek yağı eklenen tavada sotelenir. Soya filizi ve frenk soğanları tavaya eklenir. Soya sosu, tuz ve akbiber eklenerek lezzetlendirilir. Tofu peynirler ızgarada izlenir. Bun ekmekleri içerisine sotelenen sebzeler ve ızgara edilen tofu peyniri konur, fermente süzme kaju, soya sosu ve hardal çırpılır ve bun üzerine eklenir. Son olarak kıtır soğan eklenerek servis edilir.
*Brunoise: Çok küçük küp küp doğrama şekli.
*Julyen: İnce ve uzun doğrama şekli.
*Bu içerik Metro Türkiye sponsorluğunda hazırlanmıştır.