preloader

Renk Vurgusu ile Mekan İçinde Mekan Tanımlayın 

Renk Vurgusu ile Mekan İçinde Mekan Tanımlayın 

Yazı Boyutu:

Dekorasyonda renkleri kullanarak küçük alanları zenginleştirmeyi, geçişleri hareketlendirmeyi ve çok daha fazlasını öğrenin.

Mekan tasarımında renkler, anlatım dili oluşturmak için sahip oldukları görsel algı güçleriyle kullanılan etkili araçlardan biridir. Renk kişilerde uyandırdığı izlenimler ile mekan algısındaki değerlendirme kriterlerini doğrudan etkilemektedir. Renk farkı ile bir mekan, cephe, yüzey üzerinde farklı alanlar tanımlanabilir. Günlük hayatta içinde bulunduğumuz çoğu mekanda, tasarlanmış veya kendiliğinden oluşmuş örnekler karşımıza çıkmaktadır. Renk vurgusu ile mekan içinde mekan tanımlamanın yaşam alanlarımızda kullanım örneklerine geçmeden önce genel alanlarda kullanımına göz atalım.

Genel Alanlarda Mekan İçinde Mekan Tanımlama

Çoğunlukla ofis ve restoran/cafe gibi ortak alanlarda mekan içinde mekan tanımlandığını görebiliriz. Geniş hacme sahip alanlarda sabit duvar, hareketli ayırıcı panel veya ayırıcı mobilyalar kullanılmadan tamamen renk kullanımı ile görsel algı olarak bir ayrım tanımlanabilir.

Renk Vurgusu ile Mekan İçinde Mekan Tanımlayın

Teach For America Offices – San Fransisco

San Francisco’da bulunan ofis tasarımı örneğinde, sarı renk boya kullanımı ile toplantı alanı bulunduğu geniş alandan fiziksel herhangi bir ayırıcı bulunmadan ayrıştırılmış. Bu mekanda zaman geçiren insanlar, kendilerini görsel algı olarak farklı mekan içerisinde hissedeceklerdir. Bu görsel algı ile oluşturulan mekan ayrımı, bir tasarım dili olarak rengin insan ve çevresi ile ne kadar iç içe olduğunu gösteriyor.

Avustralya’da bulunan Sable Drop Cafe içerisindeki renk farkı ile mekan içinde mekan tanımlamanın etkileyici bir örneği olarak karşımıza çıkıyor.

Monash University Caulfield Campus – Avustralya

İlk görsel iki farklı fotoğrafın birleşimini gördüğümüzü düşündürürken, ikinci görsel ise konuya açılı çekim ile netlik kazandırıyor. Natürel renklerin tercih edildiği sağ taraf, tek renk tercihi ile ayrıştırılan sol taraf ile aynı mekan içinde yer alıyor. Tasarımcı sol tarafta tercih ettiği yeşil renk ile aynı mekan içerisindeki dış mekanla bağlantı kurmayı amaçlamış. Mekan içerisinde vakit geçirip tasarımı deneyimleyen insanlar, ortak bir hacmi paylaşmalarına rağmen renk ile oluşturulmuş bu farklılık ile ayrı bir mekanda oldukları hissi ile orada bulunacaklardır.

{773582}

Yaşam Alanlarımızda Mekan İçinde Mekan Tanımlama

Bizler de bu yaklaşım ile mekan içinde mekan tanımlayarak daha özel ve vurgulanmış mekanlar oluşturabiliriz.

Oda İçinde Oda Oluşturun

Renk Vurgusu ile Mekan İçinde Mekan Tanımlayın

Genellikle evlerde çalışma odası olarak ayrılacak bir oda bulunmuyorsa, salonun veya yatak odalarının bir köşesine çalışma alanı konumlandırılır. Mekan içerisinde bu alanın ana mekandan ayrışmış olması, hem çalışma alanının kullanımı esnasında kişinin odaklanmasına yardımcı olur hem de mekanda vurgulu bir alan olması mekanı özelleştirir. Güçlü renkte bir boya seçimi ile bu alanı tanımlamak oldukça kolaydır. Zeminde değişim yapılamaması durumunda dahi, duvar ve tavan boyasında yapacağınız değişim yeterli olacaktır.

Torino House, Tasarımcı Stefano Carera

İtalya’nın Torino şehrinde açık plan olarak yapılandırılmış bu evi mimar Stefano Carera renk kullanımı ile şekillendirmiş. Bu örnekle, salon içinde yemek odası oluşturmanın renk farkı kullanılarak nasıl şekillendiğini görüyoruz. Görseldeki mekanda zemin ve duvar boya tercihi mekanın geri kalanından farklı renk seçimi ile farklılaştırılmış. Bu sayede ayrı bir oda tanımlamaksızın aynı mekanda yemek masası alanı oluşturulmuş.

Küçük Alanları Tanımlayın

Renk Vurgusu ile Mekan İçinde Mekan Tanımlayın

Küçük evlerde dış kapı doğrudan ana mekana açılır. Bir antre bulunmaması kimi ev sahiplerini rahatsız eder. Evin ana mekanına açılan dış kapı ve çevresini ele alarak, boya uygulaması ile görseldeki gibi mekan içinde mekan tanımlamak mümkün. Örnekte yer alan baskın renk yerine, evinizin duvar renginden birkaç ton koyu boya rengi tercih edebilirsiniz. Duvar renginiz koyu ise aynı şekilde birkaç ton açık rengi kullanmalısınız. Bu sayede hem mekan içinde mekan tanımlamış hem de mekanın renk tonunu korumuş olursunuz.

Geçişleri Hareketlendirin

Renk Vurgusu ile Mekan İçinde Mekan Tanımlayın

Mekanlar arası geçişlerde bulunan açıklıklar renk ile vurgulanabilir.Eğer doğrudan bir açıklık kullanılarak diğer mekana geçiş sağlanıyorsa, o alanı seçilen farklı bir renk ile tanımlamak iyi bir seçenek olacaktır. Örnek görseldeki gibi mutfak geçişiniz açık ise ayırıcı olarak bu şekilde bir renklendirme düşünebilirsiniz. Açıklığın derinlik ölçüsünün bu noktada önemi yok. Farklı renk kullanımı her koşulda mekanlar arası geçişi tanımlayacaktır.

{772431}

Detayları Özelleştirin

Renk Vurgusu ile Mekan İçinde Mekan Tanımlayın

Hacimsel olarak kullanım alanı oluşturmanın yanı sıra detaylarda da renk kullanımı ile bir alanı tanımlamak mümkün. Örnekte yer alan görseldeki gibi pencerelerinizde derinlik bulunuyorsa, mekanınızı özelleştirmek için görseldeki gibi keyifli detaylar yaratabilirsiniz.

Gizem Gürsel Şener
Gizem Gürsel Şener Tüm Yazıları