preloader

İznik Vakfı Çinileri Dünyaya Yayılıyor

18.02.2020
İznik Vakfı Çinileri Dünyaya Yayılıyor

Yazı Boyutu:

500 yıllık çini sanatını klasik motiflerin yanı sıra modern dokunuşlarla bugüne taşıyan İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı’nın, Havana’nın 500. kuruluş yıl dönümü için hazırladığı özel çini panolarını yakından inceleyin.

Türk el sanatının simgesi olan çini sanatını tekrar hayata geçiren ve tüm dünyaya bu değeri anlatmak üzere çalışan İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı, Brüksel’deki yeni NATO binası ve Havana’nın 500. kuruluş yıl dönümü için özel çini panolar hazırladı.

Brüksel NATO binası için yaklaşık 5 m x 2,5 m büyüklüğünde üretilen panonun açılış töreni Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve NATO Daimi Temsilcisi Basat Öztürk’ün katılımıyla gerçekleşti. Havana şehrinin kuruluşunun 500. yıl dönümü vesilesiyle Havana ve İstanbul şehirlerini temsilen tasarlanan iki el yapımı İznik Çini minyatür pano çalışması da halka açık Parque de San Ignacio y Lamparilla in Old Havana’da sergilenmeye başlandı.

İznik Vakfı Çinileri Dünyaya Yayılıyor

17. yy’da üretimi duran çini sanatını tekrar hayata geçirerek geleneksel yöntem, malzeme ve kaliteyle bugüne taşıyan İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı, yaptığı çalışmalarla yurt dışında da çini sanatını ve ülkemizi tanıtmaya devam ediyor.

Mescid-i Aksa’nın restorasyonundaki çini uygulamalarından Paris Hermes mağazasının vitrin çalışmasına, Oxford Üniversitesi İslam Kültür Merkezi (Oxford Islamic Center) çinilerinden Tokyo Metro istasyonu giydirmesine kadar uluslararası alanda pek çok projeye imza atan İznik Vakfı; Brüksel’deki yeni NATO binasına ve Havana’nın 500. yılı sebebiyle şehre hediye edilmek üzere özel minyatür panolar hazırladı. Her iki pano da Nasuhi Hasan Çolpan tarafından tasarlandı.

İznik Vakfı Çinileri Dünyaya Yayılıyor

Brüksel’deki yeni NATO binası için tasarlanan panoda Sultanahmet Camisi, su sarnıçları, Kız Kulesi, Piri Reis haritası, Osmanlı filikaları, Çanakkale Şehitliği, Efes ve Mustafa Kemal Atatürk’ün portresi gibi motifler işlendi. Seçilen figürlerle, barışın tesisi için NATO çatısı altında buluşulduğuna vurgu yapıldı. İznik’te tamamen el emeğiyle üretilen 23,5×23,5 cm karolardan oluşan minyatür çini pano, 30 kişilik bir ekip tarafından 45 günde tamamlandı.

İznik Vakfı Çinileri Dünyaya Yayılıyor

Havana şehrinin kuruluşunun 500. yıl dönümü vesilesiyle Eski Havana’ya yerleştirilmek üzere büyükelçilikten gelen özel taleple el yapımı iki minyatür çini pano hazırlandı. Parque de San Ignacio y Lamparilla in Old Havana parkında sergilenen, 100cm x 500cm boyutundaki bu iki pano çin 30 kişilik ekip yaklaşık 35 gün çalıştı. Tasarımlarda iki şehir de denizle olan bağlantısı üzerinden ele alınarak panoların ortasında suya yer verildi, şehre görsel kimliklerini veren yapılar suyun çevresine sıralandı. Havana panosunda Plaza Vieja meydanı ve Hz. İsa heykeli; İstanbul panosunda Cerrah Mehmed Paşa Camisi ve yeni Çamlıca Kulesi simgesel yapılar olarak öne çıkarıldı. Suyu, bulutları, martı sesleri aynı olan bu iki güzel şehrin tasvirlerinin aynı duvarda, çini üzerinde yıllarca kardeşlik etmesi dilendi.

İznik Vakfı Çinileri Dünyaya Yayılıyor

İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Işıl Akbaygil, vakıf olarak böyle yurtdışı çalışmalarda ayrı bir gurur duyduklarını belirterek; “23 yıl önce geleneksel Türk el sanatımız çinicilği tekrar hayata döndürdük, çalışmalarımızı ar-ge ile destekleyerek sürdürüyoruz, bugün Türkiye’de ve yurt dışında birçok binada ve alanda cinilerimizi büyük bir onurla sergiliyoruz. Çini sanatının hem maddi hem manevi değerinin gün geçtikçe daha da anlaşılması, hayatımızın daha da içine girmesi için çalışmalarımıza artan ivme ile devam edeceğiz.” dedi.

İznik Vakfı Çinileri Hakkında

İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı 17. yy’da üretimi duran çini sanatını tekrar hayata döndürmek için Prof. Dr. Işıl Akbaygil öncülüğünde kuruldu. Sadece korumak değil, geliştirip üreterek farklılaşmayı hedef edinen Vakıf; merkezine ar-ge’yi alarak yeniden çini üretebilmek için 1993 yılında çalışmalara başladı. İlk iki yıl Kütahya’dan ustaları, TÜBİTAK’tan, İTÜ’den, Princeton’dan hocaları ekibe dahil ederek sadece ar-ge çalışması yaptı. TÜBİTAK’ın yoğun desteğiyle iki yıl süren araştırmalar sonucunda 1997 yılında, 500 yıl önceki geleneksel yöntem, malzeme ve kalitede İznik çinisini üretti.

İznik Vakfı bugün kendi ar-ge merkezinin yanı sıra TÜBİTAK ve Nükleer Araştırma Merkezi ile kolkola alışıp özel boyalar, yeni teknikler geliştiriyor, geleneksel temellere bağlı kalarak İznik’te yarattıkları bu know how ile üretim yapıyor. 2 tanesi ARGE ekibinde olmak üzere vakıfta toplam 35 kişi çalışıyor. Çiniler bilim adamlarınca geliştirilen özel sır ve boyalarla desenleniyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları