preloader

Çalışma Ortamının Lüksü: Sağlık

24.10.2018
Çalışma Ortamının Lüksü: Sağlık

Yazı Boyutu:

Çalışma ortamlarınızda kullanacağınız aydınlatmalarla, sağlığınızı korumanız mümkün.

Çalışma Ortamının Lüksü: Sağlık

31 uluslararası markanın temsilciliğini yürüten TEPTA Aydınlatma’da stratejik marka direktörü olarak görev yapan, Turkish Time dergisi tarafından iki yıl üst üste ¨Türkiye’nin en Yaratıcı 50 Profili¨ listesinde gösterilen endüstri ürünleri tasarımcısı Özlem Yalım, çalışma ortamının lüksü sağlığı OGGUSTO için yazdı.

Yazın sona ermesi ile birlikte, kente ve yoğun çalışma temposuna geri döndük. Yaşamlarımız hızlandı, ofislerimizde geçirdiğimiz saatler uzadı. Hep birlikte gelecek yaz geçireceğimiz güzel günleri hak etmek üzere yılın en aktif dönemine girdik.

Araştırmalar gösteriyor ki, özellikle büyük kentlerde oldukça yoğun geçen mesailer, insanların sağlıkları üzerinde olumsuz etkiler yaratmaya başlamış; çalışanların hastalık izinlerine ayrılmasına dair oranlar ciddi biçimde yükselmiş. Kapital ekonomi, verimlilikle yakından ilgili olduğundan bu konu üzerinde hemen araştırmalar, analizler ve iyileştirme çalışmaları yapılmış. Zira sağlık sebebi ile izne çıkan personel hem şirketlerin verimliliğini düşüren hem de ekonomik bakımdan sağlık harcamalarını artıran bir faktör.

Çalışma Ortamının Lüksü: Sağlık

iGuzzini

Bugün ofislerin daha konforlu alanlar haline gelmesinin en önemli sebeplerinden biri aslında bu eğilim; çalışanların daha sağlıklı olmalarını sağlamak ve uzun vadeli bir karlılık elde etmek.

Konforlu dinlenme odaları, sağlıklı yeme – içme opsiyonları, yeşil alanlar, sosyalleşme alanları sunan ofislere oldukça uzun bir süredir aşinayız. Ayrıca ofislerde spor alanlarının bulunması, çalışanlar için dönem dönem uygulanan keyifli eğitimler ve motivasyon paketleri de son dönemde karşılaştığımız oldukça yaygın uygulamalar arasında.

Her şey, günde 8 ve üzeri saati tek bir bina içinde geçiren insanın, bu yapay ortamda hassaslaşan mental ve fiziki sağlığını korumak üzere gelişiyor. Yaygın bir wellness kültürü çalışma ortamlarına nüfuz ediyor.

Çalışma Ortamının Lüksü: Sağlık

iGuzzini

Ofiste ergonominin önemi, biz tasarımcılar için daha eğitim yıllarından itibaren edinilen bir kavram. Özellikle sandalyeler, masalar gibi mobilya gruplarının ergonomisi ve teknolojisi oldukça önemli. Bu alanda ar-ge yapan ve kaliteli üretime önem veren markaların tümü, oldukça rekabetçi pazarda her zaman ayrıcalıklı bir yere sahip.

Kapalı alanlardaki aydınlatma kalitesi de son dönemde, özellikle uzun saatlerin geçirildiği ofisler için gündemde olan diğer bir uzmanlık alanı. Doğal ışığın, insanların biyoritimleri üzerinde doğrudan bir etkisi var. Uyumamızı, uyanmamızı, gün içerisindeki enerji seviyelerimizi ve ruhsal durumumuzu yani duygularımızı belirleyen tüm hormonlar, müthiş bir senkronizasyonla güneş ışığına, yani doğal ışığa endeksli. İşte bu nedenle, özellikle ofislerde insanın doğal ışığa en yakın yapay aydınlatma koşullarında olması önemli bir faktör. Ben buna alışma ortamının en büyük lüksü diyorum; çünkü doğrudan sağlığımızı etkiliyor. Doğru aydınlatma bizi daha sağlıklı ve doğa ile uyumlu kıldığı için yaşam kalitemizi artırıyor.

Çalışma Ortamının Lüksü: Sağlık

iGuzzini

Aydınlatmanın en temel konularından biri ışık sıcaklığı olarak bilinen konudur ve Kelvin derecesi ile ölçülür. Bizler bunu daha çok sıcak beyaz, soğuk beyaz farkı ile bilsek de ışığın derecesi genellikle romantik bir mum ışığından (1500-1900 K) parlak bir gökyüzüne dek farklıdır. (10.000 K)

Ofislerde biyoritmi yakalayan aydınlatma eğilimi : BioAdaptive Aydınlatma

Eskiden – ve belki hala pek çok çalışma ortamında – yaygın biçimde tüm genel alanlar floresan ampüller, halojen spotlar ile aydınlatılmaktaydı ve hem “daha aydınlık” olması hem de dinamizmi arttırması sebebi ile çoğunlukla güneşli bir gün kadar parlak olan beyaz ışıklar ( 6500-8500 K) tercih edilirdi.

İnsanın biyoritmi bu tür bir ışığı sadece gün doğumundan sonra, öğlen saatlerine kadar kaldırabiliyor. Ritmimiz buna göre tasarlanmış. Bundan daha uzun sürelerde bu ışığa maruz kalan insanın sağlığı doğrudan ışık yüzünden etkileniyor ve kişilerde aşırı yorgunluk, uyku bozuklukları, daha ciddi hormonal dengesizlikler gibi pek çok sorun ortaya çıkabiliyor. Yüksek derecedeki, parlak ve soğuk beyaz ışığın içinde bulunan mavi ışık okları ilk olarak gözlerde yanmalara, kızarmalara ve sulanmalara sebep olurken bağlantılı olarak da kronik baş ağrısı sorunu ortaya çıkıyor.

Çalışma Ortamının Lüksü: Sağlık

Günümüzde insan sağlığının daha fazla önem verilen bir konu olması sebebi ile basit bir floresan ampül bile çok daha düşük ışık derecelerinden, sıcak beyaz tonlara kadar farklı ışık seviyelerinde satışa sunuluyor. Aydınlatma alanında en yaygın kullanılan armatür LED. Çalışma ortamlarında çoğunlukla LED ışık kaynaklarının hem soğuk hem sıcak beyaz tonlarında bir karması kullanılarak hibrid çözümler üretiliyor. İyi aydınlatma tasarımcıları, mekanın gereksinimlerine, kullanıcının ihtiyaçlarına göre bu değerleri tek tek hesaplayarak aydınlatma projeleri gerçekleştiriyorlar.

Son dönemde ise, insan biyoritmine en uygun aydınlatma standardını sağlamak, çalışma ortamlarının tasarımında öncelikli yaklaşımlar arasına yerleşti. Beyaz ışık artık hem kendi değeri üzerinden dimlenerek (kısılarak) günün farklı saatlerinde farklı tonlarda ve değerlerde kullanılıyor hem de sadece bu amaçla kullanılmak üzere uygun teknoloji ile üretilmiş armatürler kullanıma sunuluyor.

2017’de Tıp ve Psikoloji Çalışmalarına dair Nobel ödülü, ışığın insanın sirkadyen ritmi üzerindeki etkisini araştıran çalışmaları ile Micheal Rosbash ve Jeffrey C. Hall’e verildi. Zaten aydınlatma alanında çalışan iGuzzini gibi öncü markalar 80’li yıllardan bu yana ışık ve insan sağlığı üzerindeki etkileri alanında çalışmalara imza atmaktalar. Bu alanda öncü üniversitelerle ortaklaşa çalışmalar yürütülmekte ve ilgili teknolojik gelişmeler, kullandığımız aydınlatma armatürlerinde uygulanmakta. Bu eğilim kapsamında sunulan ürünler ve teknolojiler, warm tune, dynamic white şeklindeki kavramlarla anılıyor. Bu inovatif armatürler artık kendi içinde çok düşük seviyelerdeki sarı tonlardan, parlak beyaz gün ışığı tonlarına kadar farklı derecelerde beyaz ışığı sunabiliyor, insanın biyoritmini destekleyen bu aydınlatma senaryosu çalışma saatlerine göre senkronize olmuş otomasyon sitemleri ile uygulanabiliyor.

Çalışma Ortamının Lüksü: Sağlık

İster evde ister ofiste olsun çalışma ortamlarında sağlık lüksüne sahip olmak isteniyorsa, ortamda kullanılan beyaz ışığın renk derecesinin doğal ışığı taklit edebilen bir teknolojiye sahip olması, günümüzde en ayrıcalıklı mimari – iç mimari tasarımların önceliği. Öncü markalar da her geçen gün ilgili alanda bir yeniliğe daha imza atıyorlar.

Sağlıklı yaşam, sahip olduğumuz en öncelikli lüks.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları