preloader

2021 Raporu: Lüks Tüketim Beklenenin Çok Daha Üstünde

21.11.2021
2021 Raporu: Lüks Tüketim Beklenenin Çok Daha Üstünde

Yazı Boyutu:

Pandemi nedeniyle zor geçen bir yılın ardından 2021’de satışlar çok daha artarak herkesi şaşırttı. Lüks ürün pazarındaki görülen satış rakamları ise son 20 yılın en üst seviyesinde.

2020 şüphesiz herkes için şaşırtıcı bir yıl oldu. Sadece pandemi değil onun getirdikleri ile beraber sanattan ekonomiye birçok alanda değişim yaşandı. Bu değişimlerin bir kısmı kalıcı olup ‘yeni normali’ yaratsa da birçoğu alışılageleni yakalamaya başladı. Bunlardan bir tanesi de lüks tüketim alışkanlıkları. 2020 boyunca durağanlaşan lüks moda ve mücevher sektörü yılın üçüncü çeyreğinden gelen son verilere göre eski ivmeyi yakalamış gibi görünüyor. Bunda aşılanma oranlarının artmasının, kapanmaların bitmesinin, uluslararası seyahat kısıtlamaların kalkmasının etkisi de büyük.

Dünyanın en büyük lüks tüketim pazarı kabul edilen Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ekonomisi üzerinde küresel danışmanlık firması Bain&Co’nun Altagamma (İtalyan lüks markalar komitesi) ile birlikte yaptığı son çalışmalar dikkat çekici rakamları ortaya çıkardı. Araştırmaya göre pandemi nedeniyle kapanmaların kalkmasının ardından bu yılın sonunda ayakkabı, çanta gibi deri ürün ve mücevher gibi lüks parça satışlarında 2019’a göre yüzde bir; 2020’ye göre yüzde 29 daha yükselmiş olması bekleniyor. Daha başka rakamlarla ifade etmek gerekirse 2019’da 281 milyar euro’luk satış ile en yüksek rakamı yakalayan global lüks ürün pazarı 2021’de bu sayıyı 283 milyar euro’ya çıkaracak gibi görünüyor.

Kişisel lüks tüketimde -pandemi sürecini bir kenara bırakırsak- yıldan yıla artan düzenli bir büyüme mevcut. Öyle ki Bain&Co’nun ortağı ve araştırmanın yöneticisi Claudia D’Arpizio pandeminin lüks tüketimde adeta Rönesans gibi bir dönüm noktası olabileceğini beklediklerinin altını çiziyor.

2021 Raporu: Lüks Tüketim Beklenenin Çok Daha Üstünde

Toparlanma Beklenenden Çok Daha Hızlı

2020’de hızlı bir düşüş yaşayan lüks sektörü için uzmanlar çok daha farklı öngörülerde bulunuyordu. Öyle ki 2021 yılının rakamlarının gösterildiği yükselişe geçen grafik herkes için sürpriz oldu. Pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik sarsıntının etkisinin 2023’e kadar geçmemesi beklenirken 2021 bunu çok daha iyi bir rakamla telafi etti. Araştırmalar global olarak açıklansa da aslında bu ivmenin yakalanmasında rolü büyük olan iki ülke pazarı var: Amerika ve Çin*. Özellikle dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin’deki alım gücünün artmasıyla birlikte buradaki lüks pazarın sadece iki yılda iki katına çıkması** ve Amerika pazarındaki lüks ürüne ulaşım kolaylığı rakamların beklenenden çok daha hızlı çıkmasındaki etkenlerden.

*Global lüks pazarın yüzde 20’sinin Çin’e, yüzde 30’unun ise Amerika’ya ait olduğu son verilerde görülüyor.
**2019 yılında 30 milyar euro olan Çin lüks pazarı 2021 verilerine göre 60 milyar euro’ya ulaştı.

2021 Raporu: Lüks Tüketim Beklenenin Çok Daha Üstünde

Avrupa 2019’un Gerisinde

Lüks ürün satış rakamlarındaki bu büyüme tüm dünya için aynı değil. Lüks ve ihtişamlı moda denildiğinde son yıllarda akla ilk gelen yerlerden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelen rakamlar da 2019’daki ivmenin yakalanabileceğini gösteriyor.

Veriler yükselmeyi gösterirken bazı ülkeler de bunun aksi rakamlar elde edildi. Avrupa ve Çin dışında Asya’nın geri kalanından -iyi bir Pazar potansiyeli olan Japonya da dahil- gelen sayılar lüks tüketimde hala geçmiş yıllardan daha düşük satışlar olduğunu gösteriyor. Bu coğrafyalarda pandemiyle değişen harcama alışkanlıkları göz önüne alınınca da 2024 yılına kadar 2019’daki satış rakamlarının yakalanamayacağı ön görülüyor.

2021 Raporu: Lüks Tüketim Beklenenin Çok Daha Üstünde

{773063}

Lüks Ürün Satışları Daha Artacak

Araştırmalar gösteriyor ki herkesin satın alma alışkanlıkları değişiyor. Güvenilir markalar hem sektördeki hem de müşterinin algısındaki yerini kuvvetlendiriyor. Özellikle sürdürülebilir moda üzerine adımlar atan, hayvan haklarını savunan lüks markalar çok daha tercih edilir oluyor. Alışverişlerde ‘kullan-at’ değil uzun süre gardıroplarda kalacak parçalar değer kazanıyor ve uzun vadede çok daha fazla kişi için tercih edilir oluyor. Bunun diğer anlamı da bunu fark eden dev moda evlerinin gelecek sezonlarda çok daha farklı projeler ve anlayışla koleksiyonlarını sunacağı demek oluyor.

Uzmanlar önümüzdeki dört yılda lüks pazarın çok daha yüksek satış rakamlarına ulaşacağını tahmin ediyor. Bu ön görüde yukarıda yazan tercih sebeplerinin yanı sıra yeni jenerasyonun lüks parçalara daha değer vermesi, markaların eskiye oranla çok daha ulaşılabilir olması, koleksiyonların çok daha geniş kitlelere hitap etmesi ve tabi ki moda evlerinin e-ticaret kanallarını en kullanışlı şekilde alıcıya sunmasının payı var. Öyle ki 2025 yılında web üzerinden yapılan alışverişlerin toplam lüks harcamalarının yüzde 30’unu oluşturmasını beklendiği söyleniyor.

Tüm bunlara ek olarak lüks satıştaki artışta payı olması beklenen bir nokta da Çin nüfusunun gelişen ekonomiyle birlikte değişecek olan harcama alışkanlıkları. Dünya Bankası Çin’in 2021’i yüzde 8,5’luk büyümeyle tamamlamasının olası olduğunu tahmin ediyor. Eğer tahminler doğru çıkarsa sadece dört yıl sonra dünya genelindeki lüks tüketimin yüzde 40 ya da 45’i Çin’de yapılacak.

Tüm bu veriler bir araya gelince beklenenden farklı bir tablo çizildiği gerçek. Lüks ürünün artık sadece belli bir kesime ait olmadığı, orta sınıfın da alışveriş yaparken lükse yöneldiği görülüyor. Özellikle ürettiği her parçada taşıdığı sorumluluğu gösteren markalar kazanan olacak ve beklenen rakamlara ulaşılırken kazananlar arasında yer alacak. Ekonomistlerin lüks pazar anlamında çizdiği olumlu tabloya ulaşılıp ulaşılmayacağını ise zaman gösterecek.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları