preloader

Lüksün Geleceği Dijitalleşmeye Bağlı

31.05.2020
Lüksün Geleceği Dijitalleşmeye Bağlı

Yazı Boyutu:

Dijitalleşmenin Koronovirüs ile artan önemini inceledik.

“Yenilikler, ihtiyaçtan doğar” derler… Bu krizi ve ihtiyaçlarını doğru okuyup; üretimden pazarlamaya kadar pek çok alanda doğru yenilikleri yapan şirketler, daha önceki krizlerde de görüldüğü üzere, bu dönemden güçlenerek çıkacaklar. Bunun için ise bu değişimi kavramaya çalışmak ve uzun vadede şansa dönüştürmek için yeni bakış açıları üretmek gerekiyor. Bu değişimin şansa dönüştürülebileceği alanların başında ise tabii ki dijital taraf geliyor. Lüks sektörünün dijitalleşme konusundaki isteksizliği yıllardır tartışılıyor. Bu durum bir yandan zamanın ruhuna aykırı bulunurken öte yandan ise lüksün doğasının bunu gerektirdiği de savunuluyordu. Bu kriz ile birlikte ise tartışılacak bir şey kalmadığını fark edip kendilerini bir anda bu dünyaya attılar.

{773064}

Bu değişimin ilk adımı, markaların müşterileriyle iletişim kurdukları etkinlik, fuarlar gibi platformların işlevsiz hale gelmesiyle atıldı. Birbiri ardına gelen etkinlik iptalleri, her sektörü alternatif çözümler aramaya yöneltti. Cenevre Otomobil Fuarı’ndan Shanghai Moda Haftası’na pek çok etkinlik ilk kez dijital olarak düzenlendi. Daha sonra mağazaların kapanması ile ise hem iletişim hem de satış kanalı olarak bir tek dijital platformlar kaldı markaların elinde. Bulgari’nin CEO’su Jean Christophe Babin’e göre bu platformlar işe de yarıyor. İnternet sitesi ve Wechat üzerinden satışlara devam eden markanın bugüne dek Çin’de hiç ürün satamadığı bir gün olmamış.

Lüksün Geleceği Dijitalleşmeye Bağlı

Marni ve Maison Margiela gibi markaları bünyesinde bulunduran OTB Group’un CEO’su bu dönem Çin’de ilk kez livestream üzerinden satış yaptıklarını açıkladı. Tom Ford ise sanal bir platform yaratıp marka bünyesinde stil danışmanlığı hizmeti sunmaya başladı. Net-a-porter, sitedeki yaz sezonu ürünlerini Animal Crossing isimli bir simülasyon video oyunu üzerinden tanıttı. Lüks saat markası Hublot ise bir ilki gerçekleştirip yeni modelini Wechat üzerinden tanıttı ve yine buradan satış yaptı. Çin’de kullanılan bir mesajlaşma servisi olan Wechat son yıllarda Dior gibi lüks markaların Çinli müşterileriyle iletişim kurdukları bir platform haline gelmişti ve bu kriz sırasında da ne kadar yararlı olduğunu kanıtladı. Fakat online satışların markaların toplam zararını karşılaması elbette mümkün değil.

{773060}

Yine de bu platformlardan maksimum seviyede faydalanmak isteyen markalar, müşterileriyle bire bir olarak ilgilenmeye ve mümkün olduğunca çok satış yapmaya çalışıyorlar. Boston Consulting Group’un raporuna göre Amerika ve Avrupa’daki müşterilerin önümüzdeki altı ay boyunca harcamalarını azaltmak istediği düşünülürse işleri oldukça zor. Bu noktada onları bekleyen başka bir zorluk daha var; dijital dünyaya takdir edilecek bir şekilde çok hızlı reaksiyon gösterdiler bu yeni duruma ama bu panik halinden kurtulmaları gerekiyor. Dijital platformların öneminin artarak devam edeceği ve artık görmezlikten gelinemeyeceği ortada.

Lüksün Geleceği Dijitalleşmeye Bağlı

Bu markaların uzun vadede başarılı olmaları için bu platformları kendi standartlarına çıkarmaları gerekiyor; kendi standartlarını düşürmeleri değil. Müşterilerinin buralarda sadece güzel bir mücevher ya da çanta görmek değil, aynı zamanda bir peri masalı dinlemek istediklerini unutmamaları gerekiyor. Aynı zamanda, şahane bir hikaye anlattıktan sonra bunu gelire çevirebilmeleri için gerekli teknolojik alt yapıyı oluşturmaları gerekiyor. Hepsinin ötesinde ise, kriz sonrasında lüks tüketimine devam edebilecek güce sahip olan üst gelir grubuna dahil orta yaş jenerasyonları e-ticarete alıştıracak stratejiler geliştirmeleri gerekiyor. Bu dönemi iyi kullanabilen lüks markalar krizi şansa dönüştürmeyi de başaracaklar.

Kaynaklar:

Bain & Company, BCG (Boston Consulting Group), BOF (Business of Fashion), Forbes, Fortune, Jing Daily, Luxury Daily, McKinsey, Vogue Business, WWD (Women’s Wear Daily)

Kübra Anaç
Kübra Anaç Tüm Yazıları