preloader

Kozmetik Dünyasının Yeni Oyun Kurucuları: Yerli Markalar  

31.05.2020
Kozmetik Dünyasının Yeni Oyun Kurucuları: Yerli Markalar  

Yazı Boyutu:

Koronavirüs sonrasında, kozmetik dünyasında yerli markaların beklenen yükselişini yazdık.

Shiseido ile Drunk Elephant ya da Estée Lauder ile Too Faced markalarını yan yana görmek bundan 5 yıl önce çok da mümkün değildi fakat bu iş birliklerinin son dönemde doğması da tesadüf değil. Yakın zamana kadar L’Oréal, Estée Lauder ve Shiseido gibi dev markalar güzellik endüstrisini adeta domine ederken, pek çok sektörde olduğu gibi burada da işler değişmeye başladı. Bu değişikliğin tek bir nedeni olmadığı gibi; gelmesi de bir gecede olmadı. Y ve Z jenerasyonunun lüks tüketimindeki ağırlığının artması ile, yaptıkları tercihler de sektörün yönünü belirler oldu.

Bu jenerasyonlara ait bireylerin yabancı markaların üstünlüğünü körü körüne kabul etmemesi ile birlikte sektördeki dengeler sarsılmaya başladı. Bir süredir zaten yerel üretime öncelik verme eğilimi gösteren tüketiciler, bu kriz ile birlikte bu konuda daha da bilinçli tercihler yapıp kriz sırasında büyük zarar gören yerli markalar ve küçük işletmeleri destekleyecekler. Tüketicilerin ağırlıklı olarak bu jenerasyonlardan birinin mensubu olduğu Çin başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde gözlemlenen bu durum, lokal markalar için büyük fırsat teşkil ediyor.

Kozmetik Dünyasının Yeni Oyun Kurucuları: Yerli Markalar

Bu markaların en büyük avantajlarından biri müşterileriyle kurdukları direkt iletişim. Bu sayede elde ettikleri geribildirim ve yorumları hızla aksiyona çevirebilen markalar, kendilerini müşterilerinin ihtiyaç ve isteklerine göre kolayca adapte edebiliyorlar. Müşterileriyle interaktif bir iletişim kurarak bir topluluk hissi yaratabiliyorlar. Özellikle markaların “gerçek” ve “kendine özgü” olmalarını bekleyen Y ve Z jenerasyonları için, bu his büyük önem taşıyor. Yerli markaların bir diğer avantajı ise çoğunun, yine özellikle bu jenerasyonlar için çok önemli olan etik ve sürdürülebilir üretim prensipleriyle hareket ediyor olması. Belki de daha önemlisi, tüketicilerin kafalarında yerli markalara dair böyle bir algı bulunuyor ve bu algı özellikle böyle bir dönemde kararlarını belirliyor.

{773091}

Türkiye’de bu dönemde kozmetik müşterileriyle yakın ve köklü ilişkisi olan Rebul, Gulsha ve Homemade Aromaterapi gibi markalar yerlerini daha da güçlendirdiler. Bunun yanı sıra, dünyanın dört bir yanına yayılmış küresel bir tedarik zincirinin, krizlere karşı ne kadar hassas olduğun bu dönem bir kez daha anlaşıldı. Bu zincirin bir parçası olan markalar daha lokal veya bölgesel zincirler kurma arayışına girmişken, yerli markalar bu konuda büyük kolaylık yaşıyor.

Kaynaklar

BOF (Business of Fashion), Bloomberg, Insider, Jing Daily, Highsnobiety, Luxury Daily, McKinsey, Vogue Business, WWD (Women’s Wear Daily)

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları