preloader

Koronavirüs Sonrası Kozmetikte Tester'ların Sonu mu Geldi?

31.05.2020
Koronavirüs Sonrası Kozmetikte Tester'ların Sonu mu Geldi?

Yazı Boyutu:

Coronavirüs sebebiyle daha da önem kazanan hijyenle beraber tester ürünlerin sonu mu geliyor? Güzellik sektöründe değişimleri detaylı inceleyin.

Sadece ne satın aldığımız değil; nasıl alışveriş yaptığımız da değişecek. Zaten bir süredir şüpheyle yaklaşılan tester ürünlerin, mağazalarda uzun süre yer bulabilmesi mümkün değil. Bunun yanı sıra, Sephora gibi mağazaların en büyük artılarından biri içeride ürün uygulaması yapan uzmanlarıydı. Kendi yüzümüze bile dokunmaya korktuğumuz bu günlerden sonra, insanların bu kadar iç içe uygulamalardan kaçacaklardır. Bu sebeple sanal makyaj aynalarını mağazalarda sıkça görmeye başlayabiliriz. Bunun ilk örneklerini krizin başlamasının hemen ardından Amerika’da gördük. İlk olarak tester’ları ve makyaj uygulamalarını kaldıran Sephora, müşterilerine makyaj yapmayı öğrenebilecekleri çeşitli dijital uygulamaları tanıttı. Aynı şekilde, Modiface ve Virtual Artist gibi sanal makyaj uygulamaları da popülerliğini artıracaktır. 2006 yılında Prof. Parham Aarabi tarafından kurulan Modiface endüstrideki sanal gerçeklik teknolojisinin öncüsü olarak, Dior ve Bobby Brown gibi markaların kendi sanal makyaj uygulamalarını yaratmaları için ilham verdi.

Koronavirüs Sonrası Kozmetikte Tester'ların Sonu mu Geldi?

Bu uygulamalar tüketicilerin makyaj ürünlerini deneyip o anda direkt olarak satın alabilmelerine olanak veriyorlar. Bu teknoloji kullanan markalar için o kadar faydalı oldu ki; L’oreal, 2018 yılında Modiface’i satın alarak geleceğe dair işaret vermiş oldu. Öte yandan, bir konuyu netleştirmek gerekiyor. Bu uygulamalar güzellik sektörünün geleceğinde önemli bir yer tutuyor tutmasına ama bu konularda uzmanlaşmak, markalar adına hem finansal açıdan hem de teknolojik altyapılar bakımından oldukça zor. Şu an kullanılan teknoloji pek çok fırsat sunsa da tüketicilerin bir mağazada yaşayabilecekleri deneyimin yerini tutmuyor henüz. Bunun farkında olan markalar, en azından ilk etapta kullanılabilecek alternatif çözümler aramaya devam ediyorlar. Çin’de hayatın yavaş yavaş normale dönmeye başlamasıyla açılan mağazalarda yeni bir uygulama tercih edildi. 2 saatte bir dezenfekte edilen tester ürünler tek kullanımlık paketlenmiş aparatlar ile uygulandılar. Bu tercih ile ilgili ilk problem paketlerin yaratacağı ekstra atıkken bir diğeri ise tester ürünlerine ve bu aparatların paketlerine önceden birilerinin dokunmuş olabileceği gerçeği.

Kaynaklar

BOF (Business of Fashion), Bloomberg, Insider, Jing Daily, Highsnobiety, Luxury Daily, McKinsey, Vogue Business, WWD (Women’s Wear Daily)

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları