preloader

Biontech Koronavirüs Aşısı Üzerine Büyük Başarıya İmza Atıyor

10.11.2020
Biontech Koronavirüs Aşısı Üzerine Büyük Başarıya İmza Atıyor

Yazı Boyutu:

Alman şirketi BioNTech'in kurucuları, Dr. Özlem Türeci ve şirketin CEO’su Prof. Uğur Şahin koronavirüs aşısı üzerine büyük başarılara imza atıyorlar. ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısı yüzde 90 başarıya ulaşarak dikkatleri üzerine çekmeye başardı.

BionTech’i Tanıyalım

2008'de yılında Uğur Şahin, Özlem Türeci ve Christoph Huber tarafından kurulan şirket, yıllar içinde tıp alanında pek çok araştırma yaptı.

2020 yılına girdiğimizde ise, Amerika’nın ilaç sektöründe bir numara olarak gösterilen Prifzer ile SARS-Cov2 üzerine aşı geliştirmesi için bir anlaşma yaptılar. Dünyanın en güçlü ülkeleri arasında gösterilen Amerika, Japonya ve İngiltere gibi ülkeler aşının başarıya ulaşması sonucunda yüzlerce milyon dozluk aşı almak için sözleşme imzaladı. BionTech tarafından geliştirilen bu koronavirüse karşı koyması umut edilen aşı bugüne kadar 6 ülkede 43 bin 500 kişi üzerinde test edildi ve şimdiye kadar korkutan bir güvenlik problemi yaşanmadı.

Umut var eden aşıyı deneyen ülkeler arasında Türkiye’de var. Aşının üç hafta arayla iki doz halinde uygulanması bekleniyor, Pfizer ise yıl sonuna kadar 50 milyon doz, 2021 sonuna kadar ise 1,3 milyar doz aşıyı piyasaya sürmeyi amaçlıyor.

BioNTech'in Kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci

Biontech Koronavirüs Aşısı Üzerine Büyük Başarıya İmza Atıyor

Uğur Şahin

İskenderun doğumlu olan Uğur Şahin’in çocukluğundan beri hayali doktor olmak. Henüz dört yaşındayken babasının Köln’deki Ford fabrikasına işçi olarak göç etmesiyle hayatı değişiyor. BioNTech’in CEO’su olması dışında halen Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi'nde çalışıyor. İngiliz Telegraph gazetesine göre, ilk şirketleri Ganymed'i 1,4 milyar euroya satmıştı.

Aynı gazete pandemiye kadar kanser tedavilerine odaklanan şirketin pandemiyle birlikte koronavirüsle mücadeleye odaklandığını da aktarıyor: "Ocak ayında Prof. Şahin ekibini toplayarak 'Yeni görevimiz bu virüsü yenmek. Bu insani bir görev' dedi."

Avrupa Reform Merkezi baş ekonomisti Christian Odandahl haberin ardından yaptığı Twitter paylaşımında, “Almanya uzun süre göç konusunda ne kadar açık olması gerektiği konusuyla uğraştı ve savaş sonrasındaki 'misafir işçiler' programı hep sorgulandı" dedi ve ekledi:

"Uğur Şahin'in babası Köln'deki Ford fabrikasında çalışmaya gelen bu misafir işçilerden biriydi, şimdi oğlu dünyayı saran salgına son veren kişi olabilir."

Özlem Türeci

İstanbul’da doktorluk yapan babası doğumundan önce Almanya’ya göç etmiş. Türeci aynı zaman Kanser İmmünoterapi Derneği’nin başkanı. On yıl sürecinde Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu'nda görev yaptıktan sonra 2018'de BioNTech Tıp Şefi olan Özlem Hanım, BioNTech öncesinde Ganymed şirketinde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemine kanserle mücadele etmeyi amaçlayan çalışmalar yapıyordu. Aldığımız bilgilere göre, Ganymed'i satışları, Almanya'da o tarihe kadarki en büyük tıp şirketi satışı olmuştu.

Aşı Kullanımı Ne Zaman Başlayacak?

Biontech Koronavirüs Aşısı Üzerine Büyük Başarıya İmza Atıyor

Aşı üreten şirketler, acil kullanım onayı için başvuracak, başvurularına hangi hızla yanıt alacaklar ise aşının kullanımının ne zaman başlayacağını belirleyecek. Hayatımızı kısıtlayan salgılınla mücadeledeki en etkili yolun şimdilik bu olduğu belirtiliyor.

Şu anda dünyanın farklı yerlerinde "üçüncü aşama" diye bilinen aşı denemelerini sürdüren 10 dan fazla aday şirket var. Fakat Pfizer ve BioNTech, bunlardan ilk sonuca ulaşan oldu. Deneysel bir yaklaşımı benimseyen BioNTech ve Pfizer, bağışıklık sistemini virüse alıştırmak ve eğitmek için virüsün kısmi genetik diziliminin bir kısmı vücuda enjekte ediliyor.

Denemeler Almanya, Türkiye, ABD, Arjantin, Günay Afrika’ da sürdürüldü ve ikinci doz aşıdan sonra koronavirüse karşı yüzde 90 bir koruma olduğu belirtildi.

Aşıdan Kimler Yararlanabilecek?

Herkesin kafasındaki en önemli sorulardan biri olan, "Aşı çıktığında her ülke alabilecek mi?" sorusuna da yanıt veren Prof. Dr. Şahin, şunları söyledi:

“Aşının sadece zengin ülkeler için değil, ekonomik durumu kötü olan ülkeler için de ulaşılabilir olması çok önemli. Biz WHO-COVAX platformunda, farklı seviyelerde bu konuyu tartışıyoruz. Şayet bir aşı başarılı olursa, tek bir aşı firması olarak değil, diğer firmalarla da birlikte çalışarak, Astra Zeneca, Moderna, BioNTech, Glaxo, Sanofi gibi, önümüzdeki 6 ayda, yani 2021-2022 döneminde, dünyanın her yerinde aşılama yapılabilmesine olanak sağlayacak milyarlarca doz aşı üreteceğiz. Ve ben inanıyorum ki bütün dünya aşıya ulaşabilecek”.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları