Kendall Jenner Gibi Ama Değil: AI Kendall ile Tanışın
Yazı Boyutu:
Geçtiğimiz günlerde Meta ile hayatımıza giren ve Instagram akışında karşımıza çıkan Kendall Jenner’ın AI ikizi Billie ile tanışın.
Black Mirror dizisini izleyenler yaşadıklarımıza aşina olabilir ancak çok yakın geçmişte kurgu olarak izlediklerimizin gerçek hayatta karşımıza çıkışı hepimizi biraz ürkütüyor. Geçtiğimiz günlerde Meta, Kendall Jenner’ın AI ikizi Billie ile tanıştırdı bizi ve eminiz ki bir anda hepimizin Instagram akışında en az bir kez karşımıza çıktı.
@yoursisbillie hesabı ile hayatlarımıza giren ve bize öğütler vereceğini söyleyen güzel Billie kendini “Konuşabileceğin ama kıyafetlerini çalmayan bir ablaya sahip olmak gibi” sözleriyle tanımlıyor ve ekliyor:
“Herkese merhaba, ben Billie, Meta tarafından yönetilen bir yapay zekâ! Beni Kendall Jenner canlandırdı ve bu da sayfamdaki bazı fotoğraf ve videolarda görüneceği anlamına geliyor. Hesabımdaki diğer içeriklerden bazıları yapay zekâ ile oluşturulacak. Bunu resmin altındaki logoda, alt yazıda #ImaginatedWithAI sayesinde anlayabilirsiniz. Beni tanımak ve herhangi bir soru sormak için mesaj atın.”
Kullanıcıların Anlam Verilebilir Tedirginliği
@yoursisbillie hesabındaki yorumların büyük çoğunluğu bu teknolojinin gelecek hakkında korkutucu olması yönünde. Zira Kendall’ın yapay varlığını sevmeyenler de bulunuyor. Dünyanın gittiği yerden hoşlanmayan ve bu girişimleri onaylamadığını dile getirenler de hayli fazla. Çoğu konuda olduğu gibi karşıt görüşler bir arada elbette ve bu gelişmeyi heyecan verici bulanlar da var.
Nasıl Yaratılıyor?
27 Eylül’de Meta, WhatsApp, Messenger ve Instagram’da kullanılabilen AI sohbet asistanının kullanıma sunulduğunu duyurmuştu. Hareketin, Zuckerberg’in Meta’nın daha genç bir kitleye hitap etmesini sağlama planının bir parçası olduğu söyleniyor. Zuckerberg, konuşan chatbotların eğlence amaçlı olduğunu belirterek, şu anda gerçek zamanlı bilgiye erişimleri olmadığından bazı sınırlamalar olabileceğini de sözlerine ekledi.
Hipergerçekçi Kendall yani Billie, Whatsapp ve Instagram’ın da sahibi olan Meta’nın yakın zamanda başlattığı chatbot girişiminin bir parçası. Bu yeni oluşumda ünlüler ile milyon dolarlık iş birlikleri yapılıyor ve kullanıcılarla bağlantı kurabilecekleri yapay zekâ ikizleri oluşturuluyor.
Kullanıcıların sorduğu sorulara yanıtlar veren yapay zekâ botu, ünlülerin kişiliğine dayalı datayı kullanarak doğal ve gerçek zamanlı konuşmalara dahil olabiliyor. Meta, proje için Kendall’ın benzerliğini, hareketlerini ve konuşma kalıplarını kopyalamak için ünlüyle birlikte çalıştı. Meta tarafından yaratılan Billie, bu AI asistan kadrosundaki ünlülerden sadece biri. Yakın zamanda aynı girişim içinde Paris Hilton, Tom Brady, Snopp Dog gibi isimleri de göreceğiz.
Ne Yorumlar Yapılıyor?
Uygulamanın gerçekliği konusunda da sansasyonları düşündüren yorumlar dolanıyor. Kings College London’dan yapay zekâ uzmanı Dr. Mike Cook, MailOnline’a videonun yapay olarak üretildiğine dair hiçbir işaret göstermediğini ve kafa karışıklığı yarattığının ve neye inanılacağının bilinmediği çevrimiçi dünyanın ne kadar ‘kırılgan’ hale geldiğini gösterdiğini ifade ediyor. Bunu söyleme nedeni ise baştan yapay zekâ ile oluşturulduğunu düşünse de diğer paylaşımlardaki filigranın üretilen videoda yer almaması.
Dr. Cook yapay zekâ ile üretilen görüntü ve videoları incelerken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da birkaç ipucu veriyor: “Genel olarak, şu anda oluşturulan görüntüleri veya videoları tespit etmeye çalışıyorsanız, aramanız gereken şeyler gölgeler ve ışıktır; yapay zekâ modelleri genellikle gerçekçi görünen karakterler çizer, ancak çoğu zaman bunlar, gölgeler ve ışıkla eşleşmez.”
Yapay zekâ uzmanının dikkat çektiği bir diğer konu da logolar: “Yapay zekâ aynı zamanda metinlerle de mücadele ediyor, bu nedenle markalı kıyafetlerin üzerindeki yazıları veya arka planda işaretleri arayabilirsiniz, ancak çok ünlü logo ve markaların çiziminde daha iyi olacaktır.”
Yapay Zekâ Konusunda Nereye Gidiyoruz?
Geçtiğimiz yıllarda gelişen teknoloji ve yapay zekâ araçları birçok konuda insan hızının ötesine geçerek oldukça olumlu gelişmelere alan sağladı. Dünya çapında sağlık hizmetleri, siber güvenlik, finansal hizmetler, sigorta, güzellik endüstrisi ve ticari işletmeler de dahil olmak üzere sayısız sektörde bilgi toplama ve verileri daha hızlı analiz etme konusunda yararlı olduğu ise aşikar. Ancak tabii ki hipergerçekçi yapay zekânın teknoloji merkezli gerçekliğimiz üzerindeki etkilerini düşünmeden de edemiyoruz ve bu gelişmeler bizi içten içe korkutuyor.
Yapay zekânın ana amaç olarak insani görevleri yerine getirmesi, soruları yanıtlaması ve insan hatasını azaltmaya yardımcı olması amaçlanıyor ancak gerçek insan yüzlerinin devreye girmesiyle kafa karışıklığı ve yanlış bilgilerin yayılması riskiyle de karşı karşıya kalıyoruz.
Parasosyal ilişkilerin normalleştiği ve sosyal medyada gerçek görüntülerle dahi algı yönetiminin mümkün olduğu dünyada yapay zekâ gelişmeleri bizi kesinlikle tetikte kalmaya zorlayacak. Aslında, yapay zekâ tarafından oluşturulan fotoğraf ve videolar geçen yıl ana akım haline geldiğinden beri, ister gerçek, ister deepfake, ister kurgulanmış bir fotoğraf olsun, sosyal medya akışlarınızda dolaşan herhangi bir hafif şüpheli görüntüyü sorgulamak için muhtemelen kendinizi eğitmişsinizdir.
Gelecekteki her şeye hazır değiliz elbette ancak doğruluğu kontrol etmek sosyal medya ve internet dünyasındaki en önemli alışkanlıklarımızdan biri olmalı. Dünyamız Black Mirror’daki gibi ütopiklikten mi beslenir yoksa George Orwell’ın ünlü kitabı 1894’teki tarihi yeniden yazma manipülasyonu yapay zekâ ile mi inşa edilir bilemiyoruz. Bu yüzden duyduğumuzda ve gördüğümüzde şüpheci olmakta fayda var.
{176187}