preloader

Hayat Hikâyeleriyle Akıllara Kazınan Sporcular

04.12.2022
Hayat Hikâyeleriyle Akıllara Kazınan Sporcular

Yazı Boyutu:

Önlerine çıkan her engeli aşarak hayatlarını spora adayan sporcuları keşfedin ve ilham alın!

Kieran Behan, Jimnastikçi

Daha 10 yaşındayken doktorlar tarafından bir daha asla yürüyemeyeceğinizin söylendiğini hayal edin! Artistik jimnastik sporcusu Kieran Behan’ın hikâyesi de böyle başladı. Bacağında çıkan tümör sonucunda spora 15 ay ara veren Behan, geçirdiği operasyonlar sonrası iyileşme döneminde bir hayli acılar çekti. Jimnastiğe geri döndükten kısa bir süre sonra yüksek bir çubuktan kayarak beyin travması geçirdi. Yaşadığı sakatlanma iç kulağına zarar verdi, balans ve koordinasyon becerilerini kaybetti. Beynini yeniden eğitmesi ve koordinasyonunu geri kazanması gerekiyordu. Tekerlikli sandalyeyle hayatına devam eden Kieran Behan, doktorların tekrardan yürüyemeyeceğini söylemesine rağmen asla motivasyonunu kaybetmedi. Hem Londra 2012 hem de Rio 2016’da yarışan Behan, olimpiyat oyunlarına katılmaya hak kazanan artistik jimnastikçi olimpiyat ruhunun muhteşem bir örneği!

İbrahim Hamato, Masa Tenisi Oyuncusu

Çocukluk çağında geçirdiği bir tren kazası sonucunda henüz 10 yaşındayken iki kolunu birden kaybeden 41 yaşındaki paralimpik masa tenisi oyuncusu Mısırlı İbrahim Hamato’nun hikâyesi dünyadaki bütün sporculara ilham veriyor. Masa tenisi tutkusundan hiç vazgeçmeyen oyuncu, iki kolu olmamasına rağmen raketi ağzıyla tutarak atış yapıyor. İbrahim Hamato, tenis kariyeri boyunca 2011 ve 2013 yıllarında iki Afrika Şampiyonası’nda iki gümüş madalya kazandı. Bunun yanında 2013 Mısır Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanmayı başardı. 2016’da Brezilya’nın Rio kentinde düzenlenen paralimpik kampanyası sırasında sosyal medyada dikkat çekici masa tenisi servislerini gerçekleştirmek için farklı ve benzersiz yöntemler kullandığını gösteren videolar YouTube’da 2,3 milyondan fazla görüntülendi! Hem ilham verici kariyeriyle hem de pes etmeyen kişiliğiyle İbrahim Hamato herkes tarafından hayranlıkla izleniyor.

Muhammed Ali, Boksör

Cassius Marcellus Clay Jr adıyla dünyaya gelen Afro Amerikan ve İrlanda kökenli olan Muhammed Ali’nin hem hayatı hem de boksörlük kariyeri herkes tarafından dikkat çekiyor. Muhammed Ali boksla tanıştığında henüz 12 yaşındaydı. Babasının Noel hediyesi olarak aldığı bisikleti panayırda çaldıran Muhammed, kendisine yardım etmesi için polise gitmeye karar verdi. Ancak özellikle siyahilerin ırkçılığa maruz kaldığı bir dönemde, polisler hem onunla hem de şikayetiyle ilgilenmedi. Polisin boks maçı izlediğini gören Muhammed Ali, hem o polisi hem de bisikletini çalan kişiyi ekrandaki ringe çıkarıp yere sermeyi hayal etti. İşte o gün bir boksör olacağına söz verdi. İlk boks hocası Loe Elsby Martın ile Colombia Gym adlı spor salonunda çalışmaya başladı. İçindeki hırs, öfke ve hüzün daha üzerinden kalkmamıştı. 18’inde ilk altın madalyasını kazanan Muhammed Ali; olimpiyat ve dünya şampiyonu da oldu. Profesyonel kariyeri boyunca sadece 5 kez yenilen boksör boks dünyasına adını altın harflerle yazdırdı.

{773792}

Naim Süleymanoğlu, Halterci

Hayat Hikâyeleriyle Akıllara Kazınan Sporcular

Dünyada halter tarihinde yer alan halterci Naim Süleymanoğlu’nun hayatı ve başarıları neredeyse herkes tarafından biliniyor. 9 yaşındayken haltere başlayan Süleymanoğlu, 1981’de Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda iki altın madalya kazanarak çok küçük yaşta spor dünyasında dikkat çekmeye başladı. Boyu ve gücü ile “Cep Herkülü” lakabıyla anılan halterci 1884, 1985 ve 1986 yıllarında art arda dünyada yılın haltercisi seçilmiştir. Uluslararası Halter Basın Komisyonu’nda 1992 yılında dünyanın en iyi sporcusu da ilan edilmiştir. Bulgaristan’da doğan ve Bulgar sporcu lisansıyla yarışan Naim Süleymanoğlu Bulgaristan’ın Türklere olan baskısı karşısında bir hayli zor luk yaşamıştır. Yaşanan Bulgar zulmünden dolayı soyadını değiştirmek zorunda kalan Naim Süleymanoğlu baskılara daha fazla dayanamamış ve 1986 yılında Melbourne’de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası’nın son günü Türkiye Büyükelçiliği’ne sığınarak Türkiye’ye iltica etmiştir. Gelmek için ölümü bile göze aldığını söyleyen Naim Süleymanoğlu, birçok problemi göğüsleyerek o zamanın başbakanı Turgut Özal tarafından yapılan bir operasyonla memleketine kavuşmuştur. Hayatı filmlere konu alan ünlü halterci dünyada ilgiyle takip edilen bir sporcu olmuştur.

Andrea Eskau, Paralimpik Biatlon ve Kros Kayakçısı

1988 yılında geçirdiği bir kaza sonucu paralimpik hale gelen Alman sporcu Andrea Eskau; biatlon, tekerlekleri el ile çevirilen el bisikleti ve engelliler için kayaklı koşu konusunda bütün dünyaya ilham oluyor! Vücudundaki hiç bir eksiklik, içindeki spor aşkını durduramamış aksine daha hırslı olmasını sağlamış. Katıldığı olimpiyatlarda el bisikleti yarışlarında 3 altın madalya kazanırken, 2014 yılında Rusya’da gerçekleşen Kış Paralimpik Oyunu’nda da birinci olarak altın madalyasına bir yenisini eklemiştir. Andrea’nın kararlılığından ve başarılarından etkilenen Toyota markası 2012’de ortak bir çalışma için Andrea Eskau ile görüşmeye başladı. Marka paralimpik oyunlarda kendisine avantaj sağlacak özel yapım hafif karbonla ileri teknolojilerini kullanarak bir kızak hazırladı. Kariyeri boyunca 37 kez dünya şampiyonu olarak madalya kazandı bunun yanında bisiklet, engelliler için biatlon ve engelliler için kayaklı koşu dallarında 27 kez dünya şampiyonu oldu.

Bethany Hamilton, Sörfçü

Hawaii’de büyüyen ve çocuk yaşlardan itibaren sörf yapan Bethany Hamilton, 2003 yılında henüz 13 yaşındayken talihsiz bir kaza geçirdi. Hayatını sörfe adayan Hamilton, yaşadığı köpekbalığı saldırısı sonrası talihsiz bir şekilde sol kolunu kaybetti. İyileşince kendine iki söz verdiğini belirten Hamilton, ilk olarak korkunç talihsizliğinden dolayı sızlanmayacağını ve ikinci olarak da sörf tahtasına geri döneceğini dile getirdi. İstediğini de bütün azmiyle ve kararlılığıyla başardı. Yaşadığı kazanın ardından1 ay geçmeden sörf tahtasına tekrardan çıkan Hamilton, günümüzde dünyadaki en iyi 50 kadın sörfçü arasında yer alıyor. Herkese ilham veren hikâyesi öyle dikkat çekti ki hayatından esinlenerek Soul Surfer filmi çekildi. Siz de bu kadının hayat hikâyesini öğrenmek isterseniz, 2014 yılında kadınları daha sağlıklı yaşamaya ve hayallerinin peşinden gitmeye motive eden ”Body&Soul” adlı kitabı mutlaka okumalısınız!

{772836}

Chelsea Werner, Jimnastikçi

Sadece sporcuların değil, bütün dünyanın önyargılarını kıran Chelsea Werner, genetik bozukluğunun hayallerinin peşinden gitmesine engel olmasına hiçbir zaman izin vermedi! Sekiz yaşında spora başlayan Werner, futbol ve yüzme dahil çeşitli spor dallarını denedikten sonra ilgisini en çok çeken şey olan jimnastiğe yöneldi. Her zaman, her koşulda kızlarına destek olan ailesi Chelsea’i yıllarca antrenman yaptığı özel olimpiyatlar jimnastiğine kaydettirdi. Werner, 2012 Özel Olimpiyatlar Ulusal Cimnastik Şampiyonası’nda rekabet etme becerilerini geliştirmesine yardımcı olan Dawn Pombo adlı bir antrenörle çalıştı. Werner o yıl ulusal şampiyona ödülüne layık görüldü ve o zamandan beri iki kez daha dünya şampiyonu oldu. Werner, ön yargıları kırmak isteyen New York merkezli bir ajans olan We Speak tarafından keşfedildi ve ajansın bir parçası olduğundan beri Teen Vogue, Target, H&M, Aerie ve daha fazlası için modellik de yapıyor.

Namibia Flores Rodriguez, Boksör

1976 yılında dünyaya gelen Kübalı boksör Namibia Flores Rodriguez’in adını hiç duymamış olabilirsiniz! “Dünyaya bir şampiyon olduğumu ve kadınların neler yapabileceklerini göstereceğim” cümlesini kuran boksör, bugüne kadar önüne çıkan bütün engelleri yıkarak kendini boksa adamış. Küba’da bir hayli popüler olan boks, olimpiyatlarda bütün diğer ülkelerden daha fazla altın madalyaya sahip. Kadınları yeterince güçlü bulmayan Küba yasaları, rekabetçi boksa karşı olduğu için de ülkede kadınların boks yapmasına izin verilmiyor. Namibia Flores Rodriguez her röportajında yasanın baskılarından kurtulup, dünya çapında oyunlarda ülkesini temsil etmek istediğini de belirtiyor.

İpek Uslu
İpek Uslu Tüm Yazıları