preloader

Dünyanın En Önemli Sanat Fuarı Art Basel Başlıyor!

21.05.2017
Dünyanın En Önemli Sanat Fuarı Art Basel Başlıyor!

Yazı Boyutu:

İsviçre’de 47 yıldır gerçekleşen ve 15 Haziran’da başlayacak Art Basel’de sergilenecek binlerce eser arasından öne çıkan çalışmaları inceledik.

3429 heykel arasında sanatçı Villegle’nin tel insan figürü ve Magritte’in Mona Lisa yorumu öne çıkanlar arasında sayılıyor. Buluntu objeler ile yapılmış serbest formlu eserlerde çağdaş yaşam üzerinden sanata bakış olarak yorumlanabilir. 2016 tarihli Olaf Metze eseri ise farklı malzemelerin heykel formunda kullanımı ile önem taşıyor.

Dünyanın En Önemli Sanat Fuarı Art Basel Başlıyor!

1911 tarihli Pablo Gargallo imzalı maskeden günümüze kadar büst çalışmalarında Afrika maskeleri ve antik Roma dönemini etkileri görülebilir. Son on yılda yapılmış Pedro Reyes ve Thomas Houseago eserlerinde kübizmin devam eden etkileri dikkat çekerken, dünya devleri arasında yer alan Giacometti imzalı büst ise ilk satılması beklenen eserler arasında yer alıyor.

Aynı yıllarda eser üretmiş olan Picasso’nun kübizm öncesi eseri ile Matisse’in daha geleneksel komposizyonu görülebilecek. Birinci dünya savaşının etkilediği Marcel Duchamps ve Man Ray’in eserleri ise oldukça çarpıcı olabilir. Dünya savaşlarında sonra sanata olan yaklaşımın etkileri, Kandisnsky, Fernand Leger ve Chagall‘ın soyut eserlerinde görülebilir.

{77695}

Fuarda görülecek 6586 tablo arasında portreler dikkat çekiyor. Picasso’nun kübist “Gelin Başı”, Joan Miro’nun soyut “Kuşlu Kadın” eserleri, Andy Warhol’un yalınlaştırılmış yorumu ve Masato Kobayashi’nin alaycı yaklaşımı ile elli yılda portrelere gösterilen farklı yaklaşımlar görülebilir.

Eserler arasında en yaşlı olan Cezanne imzalı eserde görülen kompozisyonun, aradan geçen asıra rağmen geçerliğini koruduğu Kirchner ve David Hockney eserlerinde görülebilir.

1920 yılında ivme kazanarak değişen sanata yaklaşıma örnekler ise Nina Kogan’dan Frank Stella’nın çalışmalarında görülebilecek. 1965 tarihli Roy Lichtentein tablosunda görülen pikseller ise, çağdaş sanatçı Wang Guofeng imzalı eserlerde detay yerine konu olması ile öne çıkıyor.

Tablolarda 90 yıldır kullanılan yazı ve sloganlara örnek olacak eserler arasında 1922 tarihli Dada Soiree tablosu dikkat çekiyor. Emin Tracey’in neon çalışmasında çağdaş malzemeler öne çıkarken, genç sanatçıların sevgi ve hakaret içerebilen tabloları izleyiciyi şaşırtabilir.

Renk kadar renksizliğin önemi, beyaz tabloların yüzeylerinde görülecek ışık ve göle oyunları ile ilgi çekiyor. Duvar rölyefleri olarak da tanımlanabilen eserler, her değişen ışık ile farklı şekiller oluşturmaları ile tercih edilebilir.

Çağdaş sanata büyük etkisi olan kolaj tekniğini kullanan eserler arasında öncü sayılan Roberto Burri, Rotella’nın ‘Harita’ çalışması ve Burhan Doğançay ile Kolaj – Dekolaj başlıklı sergi açan Villegle’nin 1970’lerin yoğun grafitili kent duvarı da fuarda satışa sunulacak önemli eserler arasında sayılıyor.

{77683}

Gustave Klimt’in 1909 tarihli çiziminden Diego Riviera, Salvator Dali ‘ye kadar sanatın en önemli isimlerinin eskizleri fuarda sergilenecek. Marc Chagall’in alaycı otoportesi ile Andy Warholl imzalı dil çıkartan çocuk çizimi de dikkat çekici eserler arasında sayılıyor.

1912 yılına ait yalın portrelerden başlayarak 105 yılda kaydedilen teknik gelişmeler, fuarda sergilenecek 2203 fotoğraf çalışmasında görülebilecek. Ünlü sanatçı Man Ray’in çektiği ve “hareket eden heykel” olarak tanımladığı ipe asılı çamaşırlar ve Paris’in taçsız kraliçesi Kiki de Montparnasse portresi ise müdahalesiz çalışmalara örnek olurken 1950 tarihli Grette Stern karesi de bilgisayar öncesi yapılabilen değişikliklere örnek olabilir. 1975 ve sonrasında çekilmiş karelerde ise çağdaş sanatçıların gözünden dünyanın değişen politik, moda ve güzellik anlayışları izlenebilir.

Lucio Fontana’nın yırtıklarını dikerek yorumlayan Georg Herold’ın eserini karşılaştırmanın mümkün olduğu sergide, çağdaş sanatçıları en etkileyen isim olarak Andy Warhol öne çıkıyor.Andy Warhol’ın defalarca tekrar ettiği eseri “ Dollar” ‘dan ilham alan Gardar Eide Einarsson tablosu, Mario Schifano’nun Coca Cola yorumu ve Tony Tasset’nın tenekeler ile kompozisyonunda, plastik sanatlar ve grafik çizim arasındaki sınırı yok eden sanatçının kuvvetli etkisi görülebilecek.

Binlerce figüratif eser arasında, çağdaş sanatçıların yorumları da dikkat çekici olabilir. Julian Opie imzalı ‘Kurulan Kadın” eseri, fotoğraf ile kübist çizimi beraber kullanan Richard Prince çalışması ve realizmi ile dikkat çeken John Aheran rölyefi görülmesi gereken eserler arasında yer alıyor.

Fuar sırasında rehberli gezilere, panel ve söyleşilere, genç nesilleri sanatla tanıştırmayı hedefleyen çocuk atölyelerine de katılmak mümkün. Sanat haftası boyunca şehirde düzenlenecek yüzlerce etkinlik arasında seçim yapmanın zor olacağı şehirde, 37 müzenin de bulunduğunu hatırlamakta fayda olabilir.

Bergin Azer
Bergin Azer Tüm Yazıları