preloader

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Yazı Boyutu:

Aralık ayında şehirde kaçırmamanız gereken sergileri keşfedin.

Aralık ayında İstanbul yine sanat ile dolu. Bu ay mutlaka görmeniz gereken sergileri bir araya getirdik. Kültür-sanat alanında etkinlik planlarınızı yapmadan önce göz atın!

İstanbul Art Show

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Türkiye’nin yeni sanat fuarı İstanbul Art Show, 20-22 Aralık tarihleri arasında Hilton Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşiyor. Çağdaş sanatın önde gelen sanatçılarını ağırlayacak olan fuar, son dönemin en çok tartışılan kavramı post-truth’un sanatı nasıl dönüştüreceği tartışılacak ele alıyor. Fuarın bu tema çerçevesinde ziyaretçilerine sunduğu Post-truth Odasını Mercan Dede tasarlıyor. Fuar boyunca İstanbul Art Show’da yer alan Mercan Dede’nin müzik performanısı dinleme şansı da yakalıyorsunuz.

Fuarda İstanbul Art Show için özel olarak hazırlanan bir başka yapıt da, Devrim Erbil’in 40 parçadan oluşan ve postmodernizmin parçalanma, bölünme, dağılma ve saçılma alt başlıklarına gönderme yapan 4 x 2,5 metrelik dev tablosu… Fuar süresince gerçekleştirilecek Art Talks/Sanat Sohbetleri etkinliklerine, Selim İleri, Nedim Gürsel, Ekrem Kahraman, Dr. Fırat Arapoğlu, Prof. Dr. Uğur Batı, Prof. Tülin Onat, Prof. Dr. Aylin Seçkin, Marc Ottavi gibi ünlü isimler konuşmacı olarak katılıyor.

Art On İstanbul, Erman Özbaşaran, “Eksen”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Erman Özbaşaran’ın ikinci kişisel sergisi Eksen, 12 Aralık 2019 – 18 Ocak 2020 tarihleri arasında Art On İstanbul’da görülebilir. Sanatçı, aylar süren bir meditasyon gibi neredeyse aralıksız ürettiği son serisinde, aynı ebattaki 60 adet işi bir arada sergiliyor. Erman Özbaşaran, Eksen sergisi için resmin yüzeyindeki zaman-mekân problemini merkeze alıyor ve yüzeyi bir ufuk çizgisiyle ikiye bölerek yaşanılan zamanın geçmiş ve gelecek ile nasıl ayrıştığına ve birleştiğine işaret ediyor.

Cüneyt Aksoy, Cubis Art Istanbul, “Terra Genesis”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Cubis Art Istanbul’un sunduğu, Cüneyt Aksoy’nun yeni evren arayışları ve alternatif yaşam formları üzerine kurulu “Terra Genesis” isimli sergisi, 5 – 31 Aralık 2019 tarihleri arasında Adahan İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor. “Terra Genesis”, insanın yaşam döngüsünü devam ettirebilmesi için, içinde bulunduğu çağın kaosunda yeni döngüleri ortaya çıkarma ve alternatif yaşam formları belirlemeleri üzerine kurulmuş bir sergidir.

{772466}

PİLEVNELİ Project, Ahmet Güneştekin, “Hafıza Odası”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

PİLEVNELİ Project, Ahmet Güneştekin’in “Hafıza Odası” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, PİLEVNELİ Mecidiyeköy’de 6 Aralık 2019 – 26 Ocak 2020 tarihleri arasında izlenebilecek. Güneştekin’in nesneler üzerinden bellek politikalarının doğasına baktığı işlerinden oluşan “Hafıza Odası”, son yıllarda gerçekleştirdiği en kapsamlı sergisi. Daax Corporation sponsorluğunda düzenlenen sergi, sanatçının farklı sanatsal disiplinlerle etkileşim içinde çalıştığı yapıtlarını bir araya getirerek, materyalleri yorumlama çeşitliliğine ve sergileme pratiğine bakıyor.

Pera Müzesi, Karma Sergi, “Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, fotoğrafın bulunması ve ilk fotoğraf gezisinin gerçekleşmesinin 180. yılında “Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl” başlıklı çağdaş fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Engin Özendes’in üstlendiği sergi, 1839 yılının Ekim ayında Marsilya limanında başlayan ve 6 ay süren ilk fotoğraf gezisine atıfla fotoğraf sanatçıları Coşkun Aral, Laleper Aytek, Ali Borovalı, Murat Germen, Sinan Koçaslan, Yusuf Sevinçli, Alp Sime, Lale Tara, Serkan Taycan ve Cem Turgay’ın aynı rota üzerindeki tarihi kentlerde çektikleri fotoğrafları bir araya getiriyor.

Akbank Sanat, Karma Sergi, “Düzenli Delilik”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Akbank Sanat, Düzenli Delilik isimli karma sergiye ev sahipliği yapıyor. Farklı birçok alan ve disiplinden çağdaş sanatçıların yer aldığı uluslararası sergi, içinde bulunduğumuz sözde bilgi çağında bize sayısız ekran ve medya kanallarıyla ulaşan bilgi kavramını gözden geçiriyor. Düzenli Delilik, çoğulcu ve bütünsel bir bilgi anlayışı ortaya koyarken, bilinen entelektüel hegemonyayı sorguluyor. 05 Ocak 2019 tarihine kadar görülebilir.

Mixer, Karma Sergi, “Blended”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Mixer, 06 Aralık- 10 Ocak tarihleri arasında ana sergi mekanında ‘’Blended’’ isimli karma sergiye ev sahipliği yapıyor. Blended sergisi, izleyiciyi birbirinden farklı malzemelerle üretim yapan sanatçıların ‘’kolaj’’ çalışmaları ile bu soruya verdikleri cevapları izlemeye davet ediyor. Sergide kolaj olarak nitelendirdiğimiz eserler kağıt, seramik, video, kumaş gibi farklı formlarda ve düşünce biçimlerinde karşımıza çıkıyor.

{771800}

Martch Art, Karma Sergi, “Personal Structures – Faktura”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Martch Art’ta sergilenen “Personal Structures – Faktura” sergisi, birbirleriyle yakın temas içerisinde olan yedi sanatçının malzeme ve formla ilişkiye giriş biçimlerinin örneklemelerinden oluşuyor. “Personal Structures- Faktura” objektif bir seçki sunmuyor. Aksine sanatçıların tutumlarının izleyicinin “faktura” kavramı çerçevesinde isimlere bakışında objektive olmayı amaçlıyor. 5 Ocak’a kadar görülebilir.

Galari 77, Sayat Uşaklıgil, “Tuhaf Hikâyeler”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Sayat Uşaklıgil, “Tuhaf Hikâyeler” serisinde insanlar ve temsil ettikleri gerçekler arasındaki o tuhaf ve büyülü dünyanın varlığını sinema sanatı üzerinden kurgulayıp kendi alanı resim aracılığıyla bizlere gösteriyor. İzlediğimiz filmlerin eriyen sahneleri gibi kendisi de sahneler, sekanslar arasında çıktığı yolculuğa bizleri de tanık ediyor. Bakıyoruz, görüyoruz; görüntü uçup gidiyor ve geriye adeta düşlerden süzülmüş imgeler kalıyor. Sergi, 4 Ocak’a kadar görülebilir.

x-ist, Gülin Hayat Topdemir, “Doors to Ustopia”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

x-ist bünyesine bu sezon katılan Gülin Hayat Topdemir’in galerideki ilk kişisel sergisi “Doors to Ustopia”, 12 Aralık 2019 – 18 Ocak 2020 tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor. Titiz boya kullanımı ve detaycı üslubuyla kendine has bir plastik dil oluşturan Gülin Hayat Topdemir’in x-ist bünyesindeki ilk kişisel sergisi “Doors to Ustopia”, distopyaların içindeki ütopyalara odaklanıyor.

Gerçekçi bir üslupla, Rönesans’a uzanan bölgesel ışıklandırma tekniği Chiaroscuro’yu kullanarak kadın ve kadının dünyasına dair gerçeküstü hikâyeleri etkileyici bir biçimde aktaran Gülin Hayat Topdemir, bu sergide kullandığı mekân ve sembollerle kadını bir distopya kurgusunun içine yerleştiriyor.

Ekavart Gallery, Karma Sergi, Bashibazouk

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

EKAV / Eğitim, Kültür ve Araştırma Vakfı, The Empire Project iş birliğiyle dördüncüsü gerçekleşecek olan Bashibazouk grup sergisine 26 Kasım – 28 Aralık tarihleri arasında Ekavart Gallery’de ev sahipliği yapıyor. Kurucu sanatçılarının yeni eserlerinin yer aldığı ve aynı zamanda yeni yetenekli isimleri de vurgulayan bir grup şovu olan sergide Can Pekdemir, Cemil Batur Gökçeer, Çınar Eslek, Emin Altan, Lale Tara, Mehmet Güleryüz, Nathalie Mamboury ve SENA yer alıyor.

Sevil Dolmacı Art Gallery, Alaattin Efe

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Sevil Dolmacı Art Gallery temsiliyetinde Contemporary İstanbul, ArtAnkara gibi Türkiye’nin bilinen sanat fuarlarında eserleri sergilenen genç sanatçı Alaattin Efe’nin ilk kişisel sergisi 20 Kasım Çarşamba günü İstanbul’da açıldı. Kağıt üzerine karakalem, karışık teknik ve füzen kullanarak ve yarattığı gerçekdışı imgeler ile öne çıkan genç sanatçı, desenlerinde bilinçaltının karmaşık dünyasını konu alıyor. Sergi, 15 Aralık’a kadar görülebilir.

Sanatorium, Karma Sergi, “Artificial Bloom; Fluid Archives”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Sanatorium, 6 Aralık 2019– 19 Ocak 2020 tarihlerinde “Artificial Bloom; Fluid Archives” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Zeynep Beler, Luz Blanco ve Christiane Peschek’in işlerini çizgisel olmayan, akışkan ve hibrid gerçeklikler bağlamında gösteren sergi dijitalin deneyimlerimizi, anılarımızı ve kimliğimizi kapsayan bu alanında belirli bir bakışın yarattığı çizgisel anlatıların dışındaki ihtimalleri arıyor. Bunun yanında sanal ağların sağladığı genişlemeyi, feminen ve kuir hatıranın kendine yuva bulacağı bir mekân olarak ele alırken, uzantımız haline gelen belgeleme araçlarının siber-feminist bağlamı üzerine düşünüyor.

​Anna Laudel​, Karma Sergi, “SYZYGY”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Fırat Neziroğlu

Genç ve yetenekli sanatçıları Türkiye ve uluslararası sanat platformlarında temsil etmek üzere çalışmalarını aktif olarak sürdüren ​Anna Laudel​, farklı tekniklerle çalışan sanatçılar Hayal İncedoğan, Fırat Neziroğlu ve Halil Vurucuoğlu​’nun solo sergilerini, ​19 Ocak 2020 ​tarihine kadar İstanbul’daki galerisinde bir araya getiriyor. Botanik biliminden, hayatın akışındaki zıtlıklara ve yaşamı yeniden keşfetmeye kadar uzanan temaları içeren Hayal İncedoğan’ın “Zamanın Gölgesinde”, Fırat Neziroğlu’nun “Selfie” ve Halil Vurucuoğlu’nun “SYZYGY” başlığında toplanıyor.

Arter, Altan Gürman Retrospektif Sergisi

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Altan Gürman retrospektif sergisi, 1976 yılında hayatını kaybeden sanatçının 11 yıllık üretimini bir araya getiriyor. Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan sergide, 39 yapıtın yanı sıra sanatçının arşivinden seçilen eskiz, fotoğraf, ders notu, nesne ve dokümanlar da yer alıyor. Türkiye’de çağdaş sanatın öncülerinden ve yapıtaşlarından biri olarak ancak 2000’li yıllarda sanat tarihi yazımında yerini almaya başlayan sanatçının 11 yıllık üretimi, bu sergide arşivinden bir seçkiyle bir arada sunuluyor. Sanatçının pratiğine kapsamlı bir bakış sunan sergi, 9 Şubat 2020’ye kadar Arter Galeri 3’te görülebilir.

UNIQ Expo, Karma Sergi, “Andy Warhol”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Sanatın dahilerini sanat tutkunları ile buluşturan UNIQ Expo, Pop Art’ın öncüsü Andy Warhol’un eserlerini 7 Kasım – 29 Mart tarihleri arasında sanatseverlerle bir araya getiriyor. Begüm Alkoçlar küratörlüğünde düzenlenen sergide Warhol’un yanı sıra yine bu akımın en önemli isimleri arasında olan Keith Haring, Roy Lichtenstein ve James Rosenquist’in Türkiye’de ilk kez sergilenecek orijinal 40 eserleri de yer alıyor. Odeabank’ın ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek sergide, sanatçının ikonikleşen Marilyn Monroe, Campbell Soup ve Flowers gibi ünlü eserlerinin de dahil olduğu 90 adet orijinal eseri #SagolWarhol mottosuyla karşımıza çıkıyor. Genç sanatçı kuluçka platformu McArt.ist koordinatörlüğünde Türk Pop Art temsilcilerine de yer verilecek sergide, çeşitli atölye çalışmaları ve sanat sohbetleriyle ziyaretçilere interaktif bir deneyim de sunacak.

{772591}

Sakıp Sabancı Müzesi, Avni Lifij, “Çağının Yenisi”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

1914 Kuşağı’nın özgün temsilcilerinden Avni Lifij’in, çok yönlü üretimine ışık tutan ve çağının düşünsel sorunlarına odaklanan Çağının Yenisi isimli sergisi, 15 Ekim’de Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde açılıyor. Sergi, daha çok poşadları ve alegorik eserleriyle tanınan Lifij’in sanat eleştirisi ve düşüncelerini içeren yazılarını, fotoğraf alanlarındaki çalışmalarını ve dekoratif sanatlardaki öncü rolünü de aydınlatarak, onun sanatı ve hayatına ayrıntılı bir bakış sunmayı amaçlıyor. Sergi, 12 Ocak 2020 tarihine kadar görülebilir.

Arter, Ayşe Erkmen, “Beyazımtırak”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Ayşe Erkmen’in 1970’lerden bu yana gerçekleştirdiği sanatsal üretim içinden retrospektif bir anlayışla seçilenlerle birlikte, bu sergi için özel olarak tasarlayıp ürettiği yeni işleri bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Emre Baykal’ın yaptığı sergi, Erkmen’in Türkiye’deki ilk kurumsal solo sergisi olma niteliği taşıyor. Beyazımtırak sergisi, sanatçının yapıtlarındaki temel niteliklerin, üretim sürecindeki düşünsel ve fiziksel jestlerin, kullandığı malzeme ve mecraların çeşitliliğinin, özellikle de mekan ve zaman kavramlarını kendi işinin içine nasıl dahil ettiğinin izinden gidiyor. Sergi, 8 Mart 2020’ye kadar Arter Galeri 2’de ziyarete açık.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Osmanlı elyazmaları aracılığıyla ziyaretçileri metinler, objeler ve zamanlar arasında bir yolculuğa davet ediyor. Enstitü’nün zengin koleksiyonundan yapılan bir seçkiyle oluşturulan “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler” sergisi, Latin alfabesine geçişten 90, imparatorluğun çöküşünden 100 ve matbaanın yaygınlaşmasından neredeyse 200 yıl sonra, zaman içinde dönüşen Osmanlı elyazması kültürünü yeniden gündeme taşıyor ve bu çok katmanlı kültürel mirasın dinamiklerini tartışmaya açıyor. 18 Ekim’de açılan sergi 25 Temmuz 2020’ye kadar ziyaret edilebilir.

Meşher, Karma Sergi, “Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’dan Çağdaş Seramik”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Osmanlı Türkçesinde “sergi mekanı” anlamına gelen adıyla Meşher, tarihi araştırmalardan güncel sanata uzanan sergilere ev sahipliği yapıyor. Meşher, küratörlüğünü Catherine Milner’ın üstlendiği ilk sergisi “Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’dan Çağdaş Seramik” ile 13 Eylül’de açıldı. Bu ilk sergi, İngiltere’de ilham verici ve yenilikçi bir sanat merkezi olan Messums Wiltshire ve Meşher’in iş birliği ile hazırlandı. Odağında mitlerin, efsanelerin ve masalların yer aldığı sergide, 13 sanatçının eserleri yer alıyor. 22 Aralık 2019’a kadar görülebilir.

İstanbul Modern, Canan Tolon, “Sen Söyle”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Araştırma alanlarının çeşitliliği ve düşünsel açılımının zenginliği açısından kuşağının en özgün ve en yaratıcı sanatçılarından biri olan Canan Tolon, İstanbul Modern’de “Sen Söyle” isimli sergisini açtı. 2 Şubat 2020’ye kadar görülebilecek sergi, Canan Tolon’un 1980’li yıllardan günümüze uzanan sanatsal birikiminden bir kesit sunuyor. Sen Söyle”, Tolon’un çizimden fotoğrafa, resimden yerleştirmeye uzanan kendine özgü ifade ve teknik arayışını görünür kılmaya çalışıyor. Tolon’un sanatındaki dönüşüm ve gelişimin ikonik örneklerini bir araya getiren sergi, aynı zamanda sanat tarihinde yerini almış kimi çalışmasının da yeniden üretimine yer veriyor.

{772460}

SALT Beyoğlu & SALT Galata, Nur Koçak, “Mutluluk Resimlerimiz”

Aralık Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Fotogerçekçilik akımının Türkiye’deki ilk temsilcilerinden Nur Koçak, 1960’lardan 2010’lara tasarladığı desenleri ve resimlerinden oluşan en kapsamlı sergisiyle, ziyaretçilerini 29 Aralık’a kadar SALT Beyoğlu ve SALT Galata’da ağırlıyor. İsmini 1981 tarihli bir seriden esinlenerek alan sergi, kadın dergilerinden Hollywood sinemasına popüler kültürün yaygınlaşması ve Türkiye’deki yansımalarını eleştirel bir gözlemci anlatıcı olarak irdeleyen sanatçının üretimine ayrıntılı bir bakış sağlıyor. Koçak’ın eserlerinde yüzüne yer verdiği tek “arzu nesnesi” kadın ise Türkiye sinemasının ilk yıldız oyuncusu, yapımcı ve yönetmen Cahide Sonku.

Cemre Bosnalı Zeydanlı
Cemre Bosnalı Zeydanlı Tüm Yazıları