preloader

Yüzyıllar Öncesinden Gelen Kutnu Yeniden Doğuyor

29.07.2022
Yüzyıllar Öncesinden Gelen Kutnu Yeniden Doğuyor

Yazı Boyutu:

Gizli kalmış değerlerimizden biri olan kutnu kumaşı tüm güzelliğiyle yeniden keşfediliyor. 16’ncı yüzyıldan beri özel üretim teknikleriyle tezgahlarda dokunduğu ve bölge halkının kıyafetlerinde kullanıldığı bilinen kutnu kumaşı bugün tüm dünyanın takip ettiği podyumlarda yer almayı başardı. Hem kutnu kumaşının değerinin anlaşılması hem de bu kumaştan Kutnia gibi mükemmel bir marka çıkaran Jülide Konukoğlu sorularımızı yanıtladı.

Bugünlerde tüm moda camiasında heyecan yaratan bir gelişme var: Tarihi günümüzden 500 yıl öncesine dayanan, özel bir dokuma tekniğiyle hem ipek hem de pamuk ipler kullanılarak hazırlanan; Gaziantep’e özgü kutnu kumaşının değeri yeniden keşfediliyor. Öyle ki Dior, 2023 yaz erkek koleksiyonunda kutnu kumaşını kullanarak parçalar tasarladı ve bunu ‘textile treasure’ (tekstil hazinesi) adıyla takipçilerine duyurdu. Bu özel kumaş için Gaziantep’e gelip Kutnia’nın fabrikasında her aşamanın gösterildiği bir video hazırlayan Dior, Paris podyumlarına taşınan değerli bu kumaşın bir zamanlar sadece Osmanlı sultanları tarafından giyildiğinin de altına çizdi.

Kutnu kumaşının değerinin anlaşılması, yeniden tasarımcıların dikkatini çekmesi ise elbette tesadüf değil. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ve o çalışmalara başkanlık eden Jülide Konukoğlu’nun yıllar süren emeğinin sonucunda kutnu kumaşının değeri yeniden anlaşılıyor.

Hem kutnu kumaşının yeniden tanınmasını sağlayan hem de onu folklorik seviyeden alıp giyim, dekorasyon ve aksesuarların yer aldığı modern bir tasarım markası Kutnia’ya çeviren Jülide Konukoğlu ile bir araya geldik; hem süreçle hem de gelecek planlarıyla ilgili merak edilenleri konuştuk.

Yüzyıllar Öncesinden Gelen Kutnu Yeniden Doğuyor

Kutnia’nın kurucusu Jülide Konukoğlu

Kutnu kumaşının tarihi 16’ncı yüzyıla dayansa da unutulmaya yüz tutmuştu. Bugün ise adeta Gaziantep’ten çıkıp dünya modasında yer edinmiş bir unsur. Böylesine ince detayları olan bir değeri gün yüzüne çıkarırken; dünyaya tanıtırken nasıl çalışmalar yaptınız?

Kutnu kumaşı benim hayatıma sosyal sorumluluk projesi olarak 2014 yılında girdi. Kutnu kumaşının sürdürülebilir olması için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlığını yaptığı Gaziantep Kutnu Tanıtım Grubu’nda yaklaşık üç yıl başkanlık yaptım. En büyük sorun yeni kutnu ustalarının yetişmiyor olması ve kutnu kumaşının yeni modern dünyaya tasarımlarla ayak uyduramamasıydı.

Tanıtım grubu başkanlığı dönemimde gördüm ki; özel sektörden birilerinin bu işe maddi ve manevi yüreğini koyarak bir şeyler yapması gerekiyordu. Ben de kutnu kumaşından bir marka kurarak seviye atlatabileceğimi düşündüm. İlk işimiz olarak, Markam Danışmanlık’ın Kurucusu Güven Borça ile yaklaşık altı ay kâğıt üzerinde çalışmalar yaptık. Marka ismi, koleksiyonların nasıl olması gerektiği, müşteri hedef kitlesi, hedef ülkelerimiz gibi…

Sonrasında Kutnia kutnusunun AR-GE çalışması yapıldı. Yaklaşık dört ay sürdü. Kumaş dikime daha uygun hale getirildi. Kutnu kumaşının bir dokuma kumaş türü olarak dünyada geçerliliği olan belgeleri alındı.

Gaziantep Sanayi Odası bu kumaşın Gaziantep’e ait olduğuna dair patentini aldı. Konfeksiyon, ev tekstili ve döşemelik için tasarımcımız Günseli Türkay ile anlaşıldı ve tasarımlar başladı.

Tasarlanan kutnu kumaşını dokumak ve tasarlanan modelleri üretmek, hedef kitleye ulaşmak, bunu dijital ortamda dünyaya duyurmak, yurt dışında fuarlara katılmak, satış noktalarını arttırmak ile ilgili çok güzel çalışmalar yaptık ve çalışmalara devam ediyoruz.

Kutnu kumaşını Dior’un erkek koleksiyonunda kullanması ve bunu videoyla daha da dikkat çekici yapmaları büyük heyecan yarattı. Dior ile yolculuğunuzun nasıl başladığını öğrenebilir miyiz? Ve gelecekte Dior gibi başka büyük markalarda kutnunun kullanıldığını görebilecek miyiz?

Sizler de biliyorsunuz ki; Dior markası her zaman farklı ve kaliteli olanı buluyor. Kendileri ile Londra’da bir araya geldik. Kumaş numuneleri ile yapılan toplantıda süreç başladı. Kumaşımızın hikâyesi ve dokuma özellikleri ile ilgili bilgi alışverişi yapıldı. Olumlu gelişen toplantı sonrası iş birliğimiz başlamış oldu.

Yüzyıllar Öncesinden Gelen Kutnu Yeniden Doğuyor

Dior Men’s 2023 Yaz Koleksiyonu

Dior markasının bizden talep ettiği renkte kumaş dokunmaya başlandı. Kumaşlarımızı özenle dokuduk. Bu süreçte Gaziantep Kutnia fabrikasında çekim yapmak için bir ziyaretleri oldu. Oldukça profesyonel ve seri çalışan bir ekipleri var. Kısa zamanda bizim onlara kumaş temin etmemizle birlikte tasarımlarını yaparak koleksiyona dahil ettiler ve Paris Moda Haftası’ndaki İlkbahar-Yaz defilelerinde sundular. Gaziantep’te yaptıkları çekimi kendi resmi sosyal medya hesaplarından paylaşarak iş birliğimizi duyurdular. Kutnia markasıyla oluşan tasarım, defilede yer aldıktan sonra biz de hem basındaki dostlarımızla hem de sosyal medyada 100 yıllık Dior markasının Kutnia markasıyla buluşma gururunu paylaştık.

En büyük hedefimiz; Kutnia markası ile kutnu kumaşını dünyaya tanıtmak ve insanlara giydirmek. Elbette hedef ülkeler için farklı stratejiler oluşturuyoruz. Küçük ama emin adımlarla yürümek istiyoruz. Dünyada doğru markalarla iş birliklerimiz devam edecektir. Çok yakında yine güzel haberlerle Türkiye gündeminde olacağımızı söylemek isterim.

Yüzyıllar Öncesinden Gelen Kutnu Yeniden Doğuyor

Yüzyıllar Öncesinden Gelen Kutnu Yeniden Doğuyor

Yüzyıllar Öncesinden Gelen Kutnu Yeniden Doğuyor

Kutnu kumaşını yöresel bir detay olmaktan çıkarıp modernize etmek için Kutnia harika bir yol. Gelenekseli kullanarak böylesine modern çizgiyi yakalamayı nasıl başarıyorsunuz? Kutnia’nın arkasında nasıl bir ekip var?

Bu yola çıkarken, en büyük hedefimiz kutnu kumaşının yeni modern dünyada rahatlıkla kullanılmasını sağlayacak tasarımları oluşturmaktı. Elbette buradaki en büyük görev tasarım ekibine düşmektedir. Başlangıçta tasarımcı Günseli Türkay ile yola çıktık ve sonrasında aramıza tasarımcı Selen Şahin katıldı. Şu anda bünyemizde genç tasarımcımız Burcu Binboğa ve genç stajyer tasarımcılarımız da bulunmaktadır. Zeugma Müzesi’nden esinlendiği grafik tasarımlarıyla katkıda bulunan Tuğberk Selçuk ile de Kutnia iş birliği devam etmektedir. Fabrika kutnu kumaşı üretim ekibimiz, Gaziantep merkez ofis ve İstanbul ofis ekibimiz, sosyal medya ve basın ekibimiz, mağaza satış ekibimiz, ihracat ekibimiz, kreatif koordinatörlük, muhasebe departmanlarımızla güçlü ve keyifli bir ekibimiz var.

Yüzyıllar Öncesinden Gelen Kutnu Yeniden Doğuyor

Altı yıl önce ilk adımları atılan Kutnia bugün oldukça çeşitli ürün ve koleksiyona sahip; çok beğenilen bir marka. Üstelik kutnu kumaşının tüm zarafetini de her parçada görebiliyoruz. Kutnia’nın çeşitlenen koleksiyonlarında neler olduğunu sizden dinleyebilir miyiz?

Aslında koleksiyonların zarafetini kutnu kumaşı veriyor. Kutnu kumaşımızın bir karakteri var. Doğru tasarım olmazsa zaten numunede de kendini gösteriyor. Kumaşımızın müsaade ettiği modellerden koleksiyonlar oluşturuyoruz.

Sağlıklı, doğal bir kumaştan hazırlanmış parçalar ile onları giyen kişilere şık, konforlu ve kesinlikle kendine özgü kıyafetleri olduğunu hissettirmek istiyoruz. Özel parçalar olarak gardıroplarda yerlerini almaları gerekiyor. Kutnia’dan alınan parçalar hiçbir zaman tek sezonluk değildir. Doğru kullanırsanız uzun yıllar giyeceğiniz zamansız kıyafetler olacaktır.

Kutnia markası konfeksiyon, ev tekstili, aksesuar, Kutnia Marin koleksiyonu ve döşemeliklerden oluşan koleksiyonları ile yeni bir yaşam tarzı markası oldu.

Yüzyıllar Öncesinden Gelen Kutnu Yeniden Doğuyor

Kutnia ile yaşadığımız bir başka gurur ise Harrods’da ürünlerinizi görebiliyor olmak. Markanızla dünyanın başka şehirlerinde ve mağazalarda karşılaşmaya devam edecek miyiz?

Bizler küçük ve emin adımlarla yürümek istiyoruz. Bu zaman diliminde dünyada da İtalya, Amerika (New York), Dubai, Kuveyt, İsviçre, Belarus, Azerbaycan gibi ülkelerde çeşitli showroomlarda ve yurt dışı satış noktalarında yerimizi aldık. Aslında, Harrods bu işte pastanın çileği oldu. Elbette bu alanda yine önemli ve gerekli olduğunu düşündüğümüz yerlerde olacağız.

Yüzyıllar Öncesinden Gelen Kutnu Yeniden Doğuyor

Maison et Object fuarından

Ev tekstili koleksiyonunuzla Maison et Object’te yer almaya hazırlanıyorsunuz. Hangi ürünlerinizle ve nasıl bir konseptle fuarda yer alacaksınız?

Ev tekstilinde kutnu kumaşını en çok yatak örtülerimizde beğeniyorum. Çeşitli renkler ve desenlerde yatak odası grubu, kırlentlerimiz, sofra grubu koleksiyonumuzla orada olacağız.

Yüzyıllar Öncesinden Gelen Kutnu Yeniden Doğuyor

Kutnia’nın 2022-23 Sonbahar/Kış koleksiyonunda neler göreceğiz?

2022-23 Sonbahar/Kış koleksiyonumuzda; dış giyim olarak çok güzel trençkotlar ve paltolar yer alacak. Yine kutnu kumaşından güzel elbiseler ve takım elbiselerimiz de olacak. Ekoselerin ve koyu mürdüm, mavi ve pembe renk tonlarının oluşturduğu rahat ve şık bir koleksiyon hazırladık. Ayrıca, Zeugma koleksiyonumuza da yer verdik.

Yüzyıllar Öncesinden Gelen Kutnu Yeniden Doğuyor

Gaziantep tarihiyle ve kültürüyle daha fazla tanınması gereken bir şehir. Kutnu kumaşı gibi Gaziantep’ten daha fazla tanımamız, değerlendirmemiz gereken değerlerimiz var mı?

Gaziantep, dünya var olduğundan beri yerleşim alanlarından biri olmuş. Dolayısıyla, çok kavimler, çok ırklar buradan gelmiş geçmiş. Bu şehir uzun yıllar birçok kültürü ağırlamış. Sadece yemeklerimiz bile bunu doğrular nitelikte. Gaziantep, gastronomi dalında, UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmiş bir şehir. Her yıl yapılan gastronomi festivallerimiz oldukça verimli ve güzel geçiyor.

Ayrıca bakır işçiliğinde de arzumuz, var olan markalarımızın dünya tarafından bilinen markalar haline gelmesidir. Yine Gaziantep şehrimize ait olan yemenicilikte de aynı düşünceler içerisindeyim.

Şehrimizdeki tarihi yapılar, kültürel miraslar ve müzeler sayesinde yerli ve yabancı turist sayısı da arttı. Bu konuda da çok mutluyum.

Kutnu Kumaşı Hakkında

16’ncı yüzyıldan beri dokunduğu bilinen kutnu kumaşı, nefes alan ve dokusu lüks hissi veren bir kumaş. Sentetik madde eklenmeden tamamel doğal olan ipek ve pamuk iplerle dokunan kumaşı imza haline getirense atkı ve çözgüsündeki tekniklerle boyuna çizgilerinin olması.

İlk olarak Gaziantep’te dokunmaya başlayan kumaş yine burada gelişmiş ve İpekyolu’ndan geçen kervanlar sayesinde tanınmış. Öyle ki Osmanlı döneminde saray halkının bile kutnudan üretilen kumaşları değerli giysileri için seçtikleri biliniyor.

1700’lü yıllarda Avrupa’nın saraylarında yaşayanların da kutnu kumaşı talep ettiği; 1900’lerde Osmanlı ve Amerika arasında imzalanan ticaret anlaşmasında kutnu kumaşının adı geçtiği kayıtlarda görünüyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları