preloader

KUTNİA: Geleneksel Kutnu Kumaşının Modern Tasarımlarla Buluşması

KUTNİA: Geleneksel Kutnu Kumaşının Modern Tasarımlarla Buluşması

Yazı Boyutu:

16. yüzyıldan bu yana Gaziantep’te geleneksel kara tezgahlarda dokunmaya devam eden kutnu kumaşından ilhamını alan, renk, çizgi ve teknik olarak geliştirerek kendi kutnu kumaşını üreten KUTNİA markası giyim, aksesuar ve ev tekstilinden oluşan koleksiyonu ile yeni bir yaşam tarzı markası yaratıyor. Markanın hikayesini yaratıcısı Jülide Konukoğlu ile özel olarak konuştuk.

Bize biraz KUTNİA’dan ve markanın doğuş hikâyesinden bahsedebilir misiniz?

Kutnu kumaşı bizim kültürel bir mirasımız. Kültürel miraslar tarihimizle, çevremizle, doğayla kurduğumuz etkileşimlere bağlı olarak kuşaklar tarafından yeniden yaratılıyor, sahip olduğumuz kültürel çeşitlilikler de bize kimlik duygusu kazandırıyor. Herhangi bir kültür mirasını incelediğimde insan yaratıcılığına saygı duyuyor ve bu değerlerin kuşaktan kuşağa geliştirilerek aktarılması gerektiğine inanıyorum.

KUTNİA: Geleneksel Kutnu Kumaşının Modern Tasarımlarla Buluşması

Gaziantep Belediye Başkanı’mız Sayın Fatma Şahin’in kutnu kumaşının ölmek üzere olması, usta sayısının azalması ve ustalardan sonra oğullarının kutnu ustalığını yürütmek istemediğini görmesi üzerine onun öncülüğünde 2011 yılında Kutnu Tanıtım Grubu kuruldu. Benden de grubun başkanlığını yürütmemi isteyince, kutnu ile ilk serüvenim bu şekilde başlamış oldu. 4 yıl boyunca kutnu ustaları, tasarımcılar ile bir araya gelerek kutnu kumaşından neler yapabileceği üzerine çalışmaya, ürünler geliştirmeye başladık. Çeşitli organizasyonlarla kutnuyu dünyaya tanıtmak amacıyla yoğun bir mesai harcadık.

KUTNİA: Geleneksel Kutnu Kumaşının Modern Tasarımlarla Buluşması

Ancak kutnu kumaşının hak ettiği yere gelebilmesi için bu kumaşın folklorik seviyeden çıkarılması, çağdaş beğeniye sunulması, kalıcı talep yaratılması ve sürdürülebilir bir model yaratılması ihtiyacı vardı. Bundan 1,5 yıl önce Markam ekibi ile birlikte çalışmaya başladık. Dünyadaki birçok kültür mirası sayılabilecek kumaşları, bugün geldikleri noktayı, başarı ve başarısızlık hikâyelerini inceledik, araştırmalar doğrultusunda elde ettiğimiz tespitlerle marka stratejilerimizi ve hedeflerimizi belirledik sonunda KUTNİA markası doğmuş oldu.

Kutnu kumaşını bu kadar özel kılan nedir?

Kutnu kumaşı 16. yüzyıldan itibaren Gaziantep’te Gaziantepli ustalar tarafından geleneksel kara tezgâhlarda dokunuyor.

Kutnu kumaşının en önemli özelliği atkısının pamuk, çözgüsünün ipek floş ipliklerden oluşması ile elde edilen boyuna çizgilerden oluşması ve bu boyuna çizgilerin imza niteliği taşıması.

Aynı zamanda sentetik hiçbir madde içermiyor ve nefes alan bir kumaş. Söküm işleminden çözgüsüne, taharlanmasından dokunmasına tüm aşamalarında birçok ustanın emeği dokunuyor. Kutnu kumaşının tüm yaratım aşamasında ayrı bir zanaatkârlık gerekiyor.

Literatür taramalarında birçok veriye erişim sağladık. 1900’lerin başlarında Osmanlı Devleti ile Amerika Birleşik Devletleri arasında imzalanan ticaret anlaşmalarında kutnu alışverişi geçiyor. Bunun gibi, 1903 yılında İstanbul’a yerleşen Fransız ressam Prétaxtat Lecomte’nin bir dokümanında kutnu kumaşından şu şekilde bahsedilmekte: “Kutnis olarak söz edilir; Avrupa’da benzeri olmayan, ipek veya pamuk, çubuklu, ekoseli; ana renkleri sarı, kırmızı, siyah, beyaz, krem olan kadın elbiseliğidir.” 1567 Osmanlı kayıtlarında da kadın kaftanı yapımında 90 cm boyunda 6500 tellik ipek kutnu dokumalar geçmekte. 18. yüzyılda Fransızlar tarafından kutnu kumaşına talepler olduğunu, 1957 yılında İngiliz Kraliyet Ailesi döşemelik ve perdelik kullanmak üzere 2000 metre kutnu kumaşı siparişi verdiğini biliyoruz.

KUTNİA ürün yelpazesini oluştururken neleri göz önünde bulundurdunuz?

KUTNİA markası ile farklı renklerin ve farklı çizgilerin kullanılarak yarattığı armoni ile eklektik, dinamik, genç heyecan veren, ulaşılabilir lüks yaşam tarzı sunan bir marka yaratmayı hedefledik ve farklı kültürlere, zanaatkârlıklara merak duyan, değer veren, kendine has duruşu olan dünya vatandaşlarına erişmeyi arzuladık. Ürünlerimizi de bu hedeflerimize uygun olarak geliştirmeye çalışıyoruz.

Giyimden ev tekstiline, ev tekstilinden kişisel aksesuarlara kadar dünya trendlerini yakından takip ediyor, bu trendleri KUTNİA markasının kimliği ile yeniden yorumluyoruz.

{771125}

KUTNİA 2018 İlkbahar/Yaz koleksiyonunda bizleri neler bekliyor?

KUTNİA 2018 İlkbahar – Yaz Koleksiyonu Hava Civa, Turunç Bahçesi ve Alesta Marin olmak üzere üç ana temadan oluşuyor.

Hava Civa

Lila, ten rengi ve su yeşili gibi gündoğumu ışığının renklerinden oluşuyor. Hava Civa temasında, açık tonlu renkler insanın gün doğumunda güne uyanışını ve kendi içine döndüğü uyku halinden güne uyanışını, gece gördüğü rüyalardan son hatırladığı anları uyanışta tekrar hatırladığı kısa anları anlatıyor.

Turunç Bahçesi

Turunç Bahçesi’nde tropik renkler, yazın en sıcak günlerindeki yüksek ve rahat duyguları anlatıyor. Gün batımı öncesi güneşin tonlarında oluşan papaya, turunç, pembe, tropik oranj gibi renkler çizgilerle bir araya geliyor ve grafiksel bir hayale dönüşüyor.

Alesta Marina

KUTNİA: Geleneksel Kutnu Kumaşının Modern Tasarımlarla Buluşması

Alesta Marina temasında hafif rüzgârlı denizli renkler kutnuyla birleşiyor. Açık mavi, lacivert, beyaz; denizi, tekneyi, mutlu anları, rüzgârı anlatan en temel renkler olarak bu tema etrafında yer alıyor.

KUTNİA ürünlerine nasıl ulaşabiliriz?

KUTNİA: Geleneksel Kutnu Kumaşının Modern Tasarımlarla Buluşması

Gaziantep’te 2 mağazamız var, Hışvahan Oteli’nde ve Sanko Park AVM’de. Bununla birlikte www.kutnia.com online satış sitemizden, Zeugma koleksiyonuna Midnight Express mağazasından, ev tekstili ürünlerine de Suadiye Beymen ve Zorlu Beymen mağazalarından ulaşabilirsiniz.

Zeynep Özar Berksü
Zeynep Özar Berksü Tüm Yazıları