Dünyanın En Büyük Dijital Kütüphaneleri
Yazı Boyutu:
Kitap ve kaynaklardan tarihin tozlu sayfalarına kadar gelmiş geçmiş tüm belgeleri dijital platformlarında arşivleyerek tüm dünyaya erişim sağlayan dijital kütüphaneleri keşfedin.
Dijital kütüphaneler, çeşitli kaynaklara erişim sağlayarak okuyuculara geniş bir bilgi yelpazesi sunuyor. Wikisource, Open Library, Google Books ve Ibiblio gibi platformlar, farklı dillerde ve konularda milyonlarca kitaba, belgeye ve yazılı kaynağa erişim imkanı sağlayarak bilgiye olan evrensel erişimi destekliyor. Bu kütüphaneler gönüllü kişi ve kurumların katkılarıyla zenginleşiyor ve kullanıcıların kültürel ve akademik bilgiye kolayca erişimini sağlıyor. Bu yazımızda milyonlarca sayfalık arşivlere sahip dijital kütüphaneleri birlikte keşfedeceğiz.
Open Library
Open Library, Internet Archive’in oluşturduğu bir dijital ve yaklaşık 20 milyon kitabı içeren bir dijital kütüphane. Amacı tüm dünyadaki eserlere erişimi sağlamak olan Open Library kütüphanelerin ve kitap severlerin bu hedefe katkı sağlamasını teşvik etmektedir. Platform kitapseverlere geniş bir kitap koleksiyonuna erişim imkanı sunmanın yanı sıra, kullanıcıların Wikipedia’daki gibi yeni bilgiler eklemesine ve düzeltmeler yapmasına olanak tanıyor. Romanlar, tarif kitapları, tıbbi kaynaklar ve ders kitapları gibi çeşitli türlerde eserlere erişim sağlanabilen Open Library’de telif süresi dolmuş kitapların tamamı ücretsiz olarak okunabilir veya indirilebilir.
Dijital kütüphaneye erişmek için tıklayın.
Europeana
Europeana, Avrupa Birliği’ne üye olan devletlerin desteklediği, Avrupa’nın kültürel mirasını dijital olarak sunmayı amaçlayan bir platform. Jacques Chirac tarafından önerilen fikir üzerine Fransa’nın yanı sıra İtalya, İspanya, Almanya ve Macaristan’ın da katkılarıyla 2005 yılında faaliyete geçmiştir. Europeana, Avrupa’nın yüzyıllık kültürel mirasını dünya geneline sunmak için 3.700’den fazla arşiv, kütüphane ve müze ile işbirliği yapmakta ve 50 milyondan fazla içeriğe ücretsiz erişim sağlamaktadır. Platform, 43 ülkeden ve 20’den fazla dilde milyonlarca kitap, müzik, sanat eseri ve çok daha fazlasına erişim imkanı sunmasıyla beraber kültürel mirasa dokunan sektörlerin dönüşümünü desteklemektedir.
Dijital kütüphaneye erişmek için tıklayın.
Wikisource
Dünya genelinde gönüllüler tarafından oluşturulan ve 70’ten fazla dilde hizmet veren bir dijital kütüphane platformu Wikisource Wikimedia Vakfı tarafından hayata geçirilmiştir. Türkçe kaynaklara da erişim sağlayan Wikisource kişilerin tercihlerine, kültürel geçmişlerine veya eserlerin türlerine göre kaynakları keşfetmelerine imkan tanımaktadır. Hukuktan edebiyata, politik yazınlardan tarihi belgelere kadar çeşitli özgür kaynaklara erişim sağlamaktadır.
Dijital kütüphaneye erişmek için tıklayın.
Bibliothèques d’Orient
Bibliothèques d’Orient, Fransa Milli Kütüphanesi’nin öncülük ettiği bir girişim. Kahire, İskenderiye, Beyrut, İstanbul ve Kudüs’teki 7 miras ve araştırma kütüphanesinin katkılarıyla kurulan dijital kütüphane Doğu bölgelerinin bilimsel, entelektüel ve dinler arası etkileşimlerini ortaya çıkarmayı hedefliyor. Ankara ve Orta Doğu bölgelerine ait tarihi, coğrafi ve kültürel belgeleri arşivleyerek, bu bölgeler hakkında derin bilgilere ve anlayışlara sahip olmak isteyenlere erişim sağlıyor.
Dijital kütüphaneye erişmek için tıklayın.
HathiTrust
HathiTrust 2008 yılında kurulan ve hem akademik hem araştırma kütüphaneleri tarafından oluşturulan en büyük dijital kütüphanelerden biri. 17 milyondan fazla öğeyi içeren ve kültürel kayıtların uzun vadeli iyileştirilmesi ve kullanılabilirliğine odaklanan bu platform oldukça geniş bir arşive sahip. Aynı zamanda bu proje dünyanın önde gelen üniversiteleri de dahil olmak üzere 150’den fazla üniversite tarafından destekleniyor.
Dijital kütüphaneye erişmek için tıklayın.
Internet Archive
1996 yılında Brewster Kahle tarafından kurulan ve internetin kendisini arşivleyerek başlayan Internet Archive, 20 yılı aşkın bir sürede 330 milyardan fazla web sitesi, 20 milyon kitap ve metin, 4.5 milyon ses kaydı, 4 milyon video, 3 milyon görüntü ve 200.000 yazılım programı gibi oldukça geniş bir arşive sahiptir. Kar amacı gütmeyen bu platform herkese ücretsiz erişim sağlamaktadır.
Dijital kütüphaneye erişmek için tıklayın.
Google Books
2002 yılından beri hizmet veren ve çeşitli dillerde nadir bulunan veya artık basılmayan kitaplara erişim sağlayan Google Books kullanıcıların internet üzerinden erişebilecekleri dijital bir kitap koleksiyonu sunar. Google Play Store’da popüler olan platform, yayınevlerinin kitapları daha geniş kitlelere ulaştırmasını ve yazarların kitaplarının dijital platformda okunabilir olmasını sağlar. Herkesin erişimine açık olan kitaplara tam metin araması yapabilirken, erişime kapalı olan kitapların içinde arama yapmak da mümkündür.
Dijital kütüphaneye erişmek için tıklayın.
Ibiblio
Ibiblio internet üzerinde edebiyat, müzik, bilim, tarih, sanat, politika ve kültürel içeriklere ücretsiz erişim sağlayan bir dijital kütüphane. 15 yıldan fazla bir süredir internet radyosu da dahil olmak üzere teknolojik hareketlerde öncü olmuştur. Dünya genelindeki her kesime hitap eden platform, günde yaklaşık 12-16 milyon işlem gerçekleştirmekte ve 2.500’den fazla yazılım projesine ev sahipliği yapmaktadır.
Dijital kütüphaneye erişmek için tıklayın.
ABD Kongre Kütüphanesi
ABD Kongre Kütüphanesi, Washington DC’deki ulusal kütüphane olup American Memory projesi adı altında 1994 yılında kurulmuştur. Milyonlarca kitap, belge, video, ses kaydı, fotoğraf, gazete, harita ve el yazması gibi çeşitli içeriklere sahip olan kütüphane aynı zamanda dünyanın en büyük ve en zengin koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. ABD tarihinin yanı sıra diğer ülkelerin ve medeniyetlerin tarihi adına oldukça kapsamlı bir kaynak sağlamaktadır. Kütüphane 2. Abdülhamit döneminde Türkiye’nin Amerika’ya tanıtılması için oluşturulan fotoğraf koleksiyonu gibi Türkiye’ye dair önemli belgeleri içermektedir.
Dijital kütüphaneye erişmek için tıklayın.
Gallica
Fransa Milli Kütüphanesi’nin dijital arşivi Gallica, 1997 yılından beri e-kitaplar, ses kayıtları, filmler, yüksek çözünürlüklü görseller, videolar ve yazılı metinler gibi çeşitli kaynaklara erişim sağlıyor. Türk tarihine ait belgeleri de barındıran bir diğer kütüphane olarak 1. Dünya Savaşı, Balkan Savaşları ve 1912-1931 yılları arasındaki döneme dair kaynaklar da içeriyor. Tüm bunlara ek olarak İstanbul’da çekilmiş fotoğrafları içeren bir fotoğraf galerisine sahip.
Dijital kütüphaneye erişmek için tıklayın.
Universal Digital Library
Universal Digital Library dünya genelindeki çeşitli kaynaklardan dijital olarak taranmış kitapları ve belgeleri sunan çevrimiçi bir kütüphane projesi. Bu kütüphane, dünya çapında kültürel mirası koruma ve erişilebilirliği artırma amacı taşır. Projenin amacı, internet üzerinden erişilebilir olacak şekilde dünya genelindeki kütüphanelerdeki eserlerin dijitalleştirilmesi ve kullanıma sunulmasıdır. Bu, geniş bir okuyucu kitlesine erişim sağlayarak bilginin yayılmasını ve kültürel mirasın korunmasını amaçlamaktadır. Universal Digital Library çeşitli kültürlerden ve dillerden milyonlarca eseri içerecek şekilde tasarlanmıştır ve bu da kullanıcılara dünya çapında farklı konularda geniş bir bilgi yelpazesi sunar.
Dijital kütüphaneye erişmek için tıklayın.
{57826}