preloader

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

23.06.2023
Türkiye'nin Mühendis Kadınları

Yazı Boyutu:

Her yıl 23 Haziran tarihinde kutlanan Dünya Kadın Mühendisler Günü’ne özel bir röportaj serisi hazırladık. Türkiye’nin mühendis kadınları, mühendis olmanın hayatlarına kattığı değerleri OGGUSTO’ya özel anlattı ve mühendis olmak isteyen genç kadınlara öneriler verdi.

World Ekonomik Forum’un raporuna göre, Türkiye’de kadın çalışanların %14,24’ü STEM rollerinde konumlanıyor. YÖK’ün verilerine göre ise Türkiye genelinde STEM alanlarından mezun öğrenci sayısının yalnızca %36,67’sini kadınlar oluşturuyor.

Bu istatistikler, Türkiye’de STEM alanındaki kadınların sayısının hala düşük olduğunu göstermekle birlikte önemli bir potansiyelin de olduğunu vurguluyor. Eğitim sisteminde bu alana ilgiyi teşvik etmek için erken yaşlardan itibaren kız çocuklarına yönelik destekleyici programlar ve mentorluk imkanları sağlanabilir. Bu noktada Türkiye’nin başarılı mühendis kadınlarına da büyük görev düşüyor. Mühendislik okuyup şimdi başarılı bir kariyeri olan kadınların, genç kızlara rol model olarak deneyimlerini aktarmaları çok önemli.

Özellikle mühendislik okumanın analitik düşünme ve çözüm odaklı hareket edebilme becerisini geliştirdiğini; bu becerilerin iş, sosyal ilişkiler, aile hayatı ve hedeflere odaklanma konularında büyük bir avantaj sağladığını anlatmak değerli.

Buradan yola çıkarak Türkiye’nin mühendis kadınlarıyla bir röportaj serisi yaptık…

Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı
BEE’O Propolis, Genel Müdür

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Mühendislik kariyerine olan ilgim, matematik ve fen bilimlerine duyduğum merakla birleştiği için oldukça doğal bir şekilde ortaya çıktı. Eleştirel düşünme becerilerimi geliştirmek ve karmaşık problemleri çözmek için en uygun alanın mühendislik olduğunu düşündüm. Gıda mühendisliği alanını tercih etmemde ise insanların sağlıklı ve güvenli gıdalara erişimi konusundaki hissettiğim sorumluluk etkili oldu.”

Gıda mühendisliği okuyan ve şu an BEE’O Propolis’in Genel Müdürü olan Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, mühendisliğin hayatına kattığı değerleri anlatıyor.

Barış Karakullukçu
İş Bankası Grubu, Yeni Nesil Girişimcilik Başkanı

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Endüstri mühendisliği, doğru analiz yapma becerisini benimsememde ve bu sayede çevik bir şekilde hareket edebilmemde büyük rol oynadı. Hayatımın her aşamasında karşılaştığım problemlere analitik bakış açısıyla yaklaşıyorum. İş hayatında, projelerde, verileri analiz ederek doğru kararlar alabiliyorum ve verimliliği artırma odaklı çözümler üretebiliyorum.”

Endüstri mühendisliği okuyan ve şu an İş Bankası Grubu Yeni Nesil Girişimcilik Başkanı olan Barış Karakullukçu, mühendislik okumak isteyen genç kadınlara öneriler veriyor.

Burcu Civelek Yüce
Akbank, Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Mühendisliğin hayatımdaki en büyük katkısı, bütünsel düşünme ve sistem kurgulama becerilerimi keskinleştirmiş olmasıdır diye tahmin ediyorum. Hatta bu biraz da meslek hastalığı sanki… Mühendislikte bir sistem görünce olası gelişim alanlarını görmeye çalışmak, neyin çok verimli çalışıp neyin daha iyi çalışabileceğini tespit etmek, bu sistemin daha büyük bir bütünün içine entegre olması, daha fazla fayda ve etki üretmesi için yapılabilecekleri planlamak hayatın doğal akışı haline geliyor.”

Endüstri mühendisliği okuyan ve şu an Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı olan Burcu Civelek Yüce, mühendisliğin hayatına kattığı değerleri anlatıyor.

Ebru Dorman
Yazar

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Mühendislik eğitiminin verdiği analitik düşünme, problem çözme, sistematik yaklaşım, eleştirel düşünme; hem iş hem kişisel hayatımda bana faydası olan beceriler oldu. Kariyerimin önemli bir kısmında teknoloji konuları ile iç içe oldum. Mühendislik okumuş olmak gerektiğinde teknik konularda derine inmekten çekinmemek, teknolojik yenilikleri takip etmek açısından da faydalı oldu.”

Endüstri mühendisi olan yazar Ebru Dorman, mühendisliğin hayatının hangi noktalarında ve nasıl faydalı olduğunu anlatıyor.

Ebru Özdemir
Limak Holding, Yönetim Kurulu Başkanı

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Bence mühendislik demek, verimlilik demek. Bir mühendis her şeyi ‘verimli’ kullanmalı. Özellikle de zamanı. En değerli olan o. Neden? Çünkü sınırlı ve kısıtlı. Herkesin ama özellikle de mühendislerin zamanı verimli kullanması lazım. Sanıyorum mühendisliğin bana en önemli katkısı bu oldu. Zamanı, kaynakları verimli kullanmayı öğrendim.”

Mühendislik onun için bir aile geleneği… Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, mühendisliğin hayatına kattığı değerleri anlatıyor.

Elçim Sirek
Sovos Türkiye, Ülke Müdürü

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Ülkemiz ve tüm dünya hızla global yetenekler, global seviyede yetişmiş, hangi ülkeye veya şirkete giderse fayda sağlayacak genç yetenekleri arıyor. Bu nedenle eğitim hayatınızın ilk yıllarından itibaren sürekli öğrenmeye, kendinizdeki potansiyeli ortaya çıkarmak için sürekli kendinize yatırım yapmaya odaklanınız. Alanımdaki en iyi mühendislerden biri nasıl olurum, kendimin en iyi versiyonuna nasıl ulaşırım yaklaşımının peşinde olun.”

Bilgisayar mühendisliği okuyan ve şu an Sovos Türkiye Ülke Müdürü olan Elçim Sirek, mühendislik okumak isteyen genç kadınlara öneriler veriyor.

Elvan Önal
P&G, Avrupa Kumaş Bakım Kategorisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Mühendisliğin bana kattıkları saymakla bitmez. İş problemlerini ve fırsatlarını önceden görmek, takımları motive etmek, organizasyonu doğru yönlendirmek, işin finansal sağlığını şekillendirmek, maliyeti düşürmek, kariyer planı yapmak, kişisel yatırım projesi geliştirmek, aile tatili planlamak ve hatta ilk defa turist olarak gittiğiniz bir şehirde otobüs rotasını belirlemek…”

İçindeki rekabetçi sesi dinleyip mühendislik okuyan ve şu an P&G Avrupa Kumaş Bakım Kategorisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Elvan Önal, mühendisliğin iş ve günlük hayatına kattıklarını anlatıyor.

Hayriye Karadeniz
Ford Otosan, Dijital Ürünler ve Servisler Lideri

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Mühendislik formasyonu sadece iş hayatında değil çocuklarımla olan iletişimimde de bana yardımcı oldu. Onları yetiştirirken yaşadığım problemlerde rasyonel yaklaşımlar geliştirip dengeli bir ilişki kurmamıza destek oldu. Mühendisliği; dünyaya bakışımın, liderlik tarzımın, iş yapışımın ve anneliğimin, özetle beni ben yapan özelliklerin bir parçası olarak görüyorum.”

Bilgisayar mühendisliği okuyan ve şu an Ford Otosan Dijital Ürünler ve Servisler Lideri olan Hayriye Karadeniz, mühendisliğin hayatının hangi noktalarında ve nasıl faydalı olduğunu anlatıyor.

Jaklin Güner
Vakko, CEO

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Mühendislik her şeyden önce düşünsel açıdan bir sorunun cevabının bulunması için izlenen yollar ve yöntemler kümesidir. Mühendislik nosyonu insana yöneldiği hedefe gittiği yolda rehberlik eder, farklı yollar denemeyi ve sorgulamayı, neden sonuç ilişkilerini anlamayıp öğretir. Benim mühendislik yaklaşımım her zaman bir çözüm yolu olduğu yönünde aksiyon almama yardımcı olmuştur.”

Endüstri mühendisliği okuyan ve şu an Vakko CEO’su olan Jaklin Güner mühendislik okumak isteyen genç kadınlara öneriler veriyor.

Lale Saral Develioğlu
Yönetim Kurulu Danışmanı

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Mühendis bakış açısını hayatımın her alanında kullandım ve kullanmaya devam ediyorum. Analitik tarafım zaten kuvvetliydi. Mühendislik eğitimi de metodik düşünmeyi, bir konuyu birçok açıdan değerlendirmeyi, iyi planlama yapmayı, sistemli ve bütünsel bakış açısını geliştiren bir eğitim oldu. Ele aldığım konu ne olursa olsun, analitik ve pratik bir şekilde çözmeyi ve daha ileriye götürmeyi çok seviyorum.”

Endüstri mühendisliği okuyan ve şu an Yönetim Kurulu Danışmanlığı yapan Lale Saral Develioğlu, mühendisliğin hayatına kattığı değerleri anlatıyor.

Nursel Ölmez Ateş
Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Endüstri mühendisliği oldukça multidisipliner bir alan. Çok farklı sektörlerde ve fonksiyonlarda mühendislik temel kazanımlarını uygulama şansı veriyor. Diğer tüm mühendislik alanlarında olduğu gibi analiz, sentez, problem çözme, süreç optimizasyonu, verimlilik yaratma, optimizasyon sağlama, karmaşık konuları modelleme gibi hayatın içinde var olan pek çok probleme metodik yaklaşmayı mümkün kılıyor.”

Endüstri mühendisliği okuyan ve şu an Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı olan Nursel Ölmez Ateş, mühendislik okumak isteyen genç kadınlara öneriler veriyor.

Özlem Güsar
OGGUSTO, Kurucu

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Mühendislik, özellikle endüstri mühendisliği insana bambaşka bakış açıları sunuyor. Biz mühendislere formül ezberlemek değil formül yaratmak öğretildiği için konuyu anlama ve formül oluşturma becerimiz çok iyi gelişiyor. Bu da hayatın içinde birçok soruna farklı bakış açıları ve çözüm yolları sunmamızı sağlıyor.”

Endüstri mühendisliği okuyan ve şu an OGGUSTO’nun kurucusu olan Özlem Güsar, mühendisliğin hayatının hangi noktalarında ve nasıl faydalı olduğunu anlatıyor.

Özlem Kalkan
SabancıDx Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

Bugün hem iş hayatımda hem de sosyal çevremde olduğum yerden mutluyum ve gururluyum. Mutluyum çünkü bir matematik formülünü kanıtlamış gibi bir başarmış kız çocuğunu kanıt olarak sunabiliyorum genç nesil kız çocuklarına… Gururluyum çünkü bu “başarı”yı da somutlaştıran ve verilere dayandıran üretilmiş çıktılar var elimizde…

Mikroelektronik mühendisi okuyan ve şu an SabancıDx Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı olan Özlem Kalkan, mühendisliğin hayatına kattığı değerleri anlatıyor.

Özlem Yeşildere
Mey|Diageo, Finans ve Dijital Transformasyon Direktörü

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Mühendislik okumak benim düşünme şeklimi çok net yapılandırdı. Büyük resmi görüp detaya analitik inmek yetkinliğimi geliştirdi. Kök nedeni bulmaya yönelik “neden neden” analizi ve istatistiki bakış açısı ile konuların özüne inip çözüm yaratmayı çok kolaylaştırdı. Bu da geçici çözümler yerine daha kalıcı çözümlere odaklanmamı sağladı. Karşımdaki kişinin mühendis olduğunu benzer yaklaşımlarından çok kolay bir şekilde yakalayabiliyorum.”

Endüstri mühendisliği okuyan ve şu an Mey|Diageo Finans ve Dijital Transformasyon Direktörü olan Özlem Yeşildere, mühendisliğin hayatına kattığı değerleri anlatıyor.

Ruken Mızraklı
Gündüz Group, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Mühendislik demek, analitik düşünmek ve problem çözmek demek. Hayat da zaten elinizdeki parametreleri doğru yönetmek ve problem çözmek üzerine kurulu değil mi? Tabii bir de günümüzde hayatın tüm alanlarını etkisi altına alan Endüstri 4.0, Büyük Veri, Yapay Zekâ, Bulut Bilişimi, Nesnelerin İnterneti, Makine Öğrenimi gibi kavramlar var. O yüzden mühendis bakış açısı her zamankinden daha da kıymetli.”

Endüstri mühendisliği okuyan ve şu an Gündüz Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Ruken Mızraklı, mühendislik okumak isteyen genç kadınlara öneriler veriyor.

Sevinç Yener Çimecioğlu
Mondi Corrugated Turkey, CEO

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Özellikle endüstri mühendisliğinin plan, program ve optimizasyon yaklaşımları benim vazgeçilmezlerim oldu. Özel hayatımda ve her türlü ilişkilerimde hep bu yaklaşımı kullanıyorum. Problemlerle karşılaştığımda da sıkışıp kalmaktan ziyade, problem çözme yöntemlerini kullanarak, ilerlemeye çalışıyorum. Bu vizyonumun sadece işte değil, özel hayatımda da fayda sağladığını görmek, beni duygusal açıdan çok besliyor.”

Endüstri mühendisliği okuyan ve şu an Mondi Corrugated Turkey CEO’su olan Sevinç Yener Çimecioğlu, mühendisliğin hayatına kattığı değerleri anlatıyor.

Zeynep Bodur Okyay
Kale Grubu, Başkan ve CEO

Türkiye'nin Mühendis Kadınları

“Mühendislik zihniyetinin özünde bir modüler sistem düşüncesi yatar. Bir sistemin modülleri arasındaki ilişkileri, onu oluşturan parçaları analiz ederek, bir sonuç ya da ürün ortaya koyarsınız. Yine bir şeyin görünen yüzüyle yetinmeyip ardındaki gerçeği görme yeteneğini size kazandırır. Sorgulamayı, keşfetmeyi, icat etmeyi, keşfetmeyi ve yaratmayı sevenler için ideal bir meslek olduğunu söyleyebilirim.”

İşletme mühendisliği okuyan ve şu an Kale Grubu Başkanı ve CEO olan Zeynep Bodur Okyay, mühendisliğin hayatının hangi noktalarında ve nasıl faydalı olduğunu anlatıyor.

Özlem Güsar
Özlem Güsar Tüm Yazıları