preloader

Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Esra Beyzadeoğlu

14.06.2024
Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Esra Beyzadeoğlu

Yazı Boyutu:

Hepsiburada Müşteri Deneyimi ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Grup Başkanı Esra Beyzadeoğlu, mühendis olmanın hayatına kattıklarını anlatıyor ve mühendis olmak isteyen genç kadınlara öneriler veriyor.

Mühendislik okumaya nasıl karar verdiniz?

Ortaokuldan sonra İstanbul Atatürk Fen Lisesi’ni kazanarak kariyerimi sosyal bilimler yerine fen ve matematik alanında geliştirmeye küçük yaşlarda karar verdim. Lise boyunca, mezunlar derneğimiz AFLİM sayesinde farklı mesleklere sahip mezunlarımızla temas etme şansım oldu. Bu sayede tıp alanını istemediğime, temel bilimler yerine mühendislik alanında ilerlemek istediğime karar verdim. Sonrasında, sosyal yapımla en uyumlu olan mühendislik dalının Endüstri Mühendisliği olduğuna inanarak bilinçli tercihler yaptım.

Mühendislik; sistemi kurar, girdiyi, süreci ve çıktıyı tasarlar ve analiz eder. Bu eğitim altyapısı, hayattaki her konuya nasıl çözüm bulabileceğimi düşünmemi sağladı.

Mühendislik mezuniyetinizden sonra kariyer yolculuğunuz nasıl gelişti?

Mühendislik, birçok farklı mesleği yapma imkanı sunan bir altyapı sağlar. Bu eğitimin kişiye kazandırdığı en önemli yetkinliğin analitik bakış açısı ve genelci (generalist) düşünce şekli olduğunu düşünüyorum.

Bu bakış açısıyla mezun olduğumda, birçok sektörde ve çok farklı alanlarda çalışabileceğimi biliyordum. Stajlarım, neyi isteyip neyi istemediğime dair bir perspektif kazanmamı sağladı. Bu sayede teknoloji alanında çalışmaya karar verdim. Bir bankanın sınavını kazanarak, bankanın teknoloji bölümünde Management Trainee olarak işe başladım. İş analizi, sistem analizi, proje ve program yönetimi, süreç tasarımları gibi alanlar, sonraki kariyerimin belirleyici unsurları oldu.

Mühendislik eğitiminiz hayatınızın hangi noktalarında ve nasıl faydalı oluyor?

Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Esra Beyzadeoğlu

Mühendislik eğitimi, hayata çözüm odaklı bakmamı sağladı. Mühendislik; sistemi kurar, girdiyi, süreci ve çıktıyı tasarlar ve analiz eder. Bu eğitim altyapısı, hayattaki her konuya nasıl çözüm bulabileceğimi düşünmemi sağladı.

Bu sayede kariyerim boyunca hiç bilmediğim birçok konuyu yönetebildim, hızlı adapte olup, çevik düşünüp sistematik yaklaşımlar geliştirebildim. Hayat da böyle bir şey; her gün çözmeniz ve uyum sağlamanız gereken birçok konu oluyor ve bu eğitimin getirdiği bakış açısıyla hayatı daha kolay yaşıyorum.

Mühendislik okumayı düşünenlere neler önerirsiniz?

Günümüz dünyası, bilgiye ulaşmanın sınırsız ve kolay olduğu bir ortam sunuyor. Bu nedenle gençler çok şanslı. Çok farklı alanlarda çeşitli işler yapabilirler. Eğitim süreleri boyunca uzun dönem stajlar yapmaları çok yardımcı olacaktır. Biz Hepsiburada olarak, geçtiğimiz üç yılda GeleceğiniZburada uzun dönem staj programı ile birçok genç arkadaşımızı geniş ailemize ekledik. Hepsi bu deneyimlerin kendilerine kattıklarından çok memnun. Böylece adeta bir nişanlılık dönemi gibi şirketi ve işi tanıyıp ne yapmak istediklerini belirlemelerini sağlıyoruz.

Mühendis olmasaydınız ne olmak isterdiniz?

Bu soruya tam bir cevabım yok aslında. 24 yıldır çalışan bir kadın mühendis olarak, çalıştığım her şirketi ve yaptığım her işi sevdiğimi görüyorum. Bu da beni keşke demeden yaşayabildiğim için mutlu ediyor. Liseden mezun olurken verdiğim, biraz bilinçli biraz içgüdüsel kararların iyi sonuçlar doğurduğunu görmek sevindirici. Sanırım bu bakış açısıyla cevap yine mühendis olurdum olabilir.

Özlem Güsar
Özlem Güsar Tüm Yazıları