preloader

İş Dünyasının Yeni Gücü: Liderlik Yönünüzü Geliştirecek Kitaplar

06.03.2024
İş Dünyasının Yeni Gücü: Liderlik Yönünüzü Geliştirecek Kitaplar

Yazı Boyutu:

Kişisel hayatımızı düzenlemekten iş dünyasındaki başarıya, liderlik özelliklerini güçlendirecek en iyi kitapları keşfedin.

İş dünyası bize çağlar boyunca yönetim mekanizmalarını anlatırken bugün geldiğimiz noktada liderliğin önemini konuşuyoruz artık. Çalışanlara ne yapacaklarını söylemekten birkaç basamak yukarıda konumlanan liderlik özellikleri vizyon, dinleme becerisi, empati, farkındalık, yüceltme, cesaretlendirme, etkileme ve takım ruhunu hissettirme gibi birçok yetkinliği de içerisinde barındırıyor. Ünvanlar gelip geçici iken liderlik bir davranış biçimi olarak önce kendimizi sonra çevremizi dönüştürebilmekten besleniyor. Kişisel hayatımızı düzenlemekten iş dünyasındaki başarıya, liderlik özelliklerini güçlendirmek için kitaplar harika birer danışman olabilir.

Dare to Lead (Liderlik Etmeye Cesaret Etmek) – Brene Brown

“Çocukken büyüdüğümüz zaman savunmasız olmayacağımızı düşünürüz, oysa büyümek savunmasızlığı kabul etmektir.”

Bir durumu ya da organizasyonu yönetebilmek için önce fark etmek gerek. Brene Brown, iş dünyasının dikkat çekici kitapları ve New York Bestseller arasına giren Liderlik Etmeye Cesaret Etmek kitabıyla liderlerin farkındalıkları üzerinden hareket ediyor ve cesaret edebilmek için savunmasızlığı, başarısızlığı da kavramanın önemine değiniyor.

Blink – Malcolm Gladwell

“Kendimize ve davranışlarımıza anlam kazandırma işinin, göz açıp kapayıncaya kadar geçen sürede elde edeceğimiz bilginin aylar sürecek mantıksal analiz kadar değerli olabileceğini kabul etmemizi gerektirdiğine inanıyorum.”

Pazarlama sektöründe adını duymayan kimsenin neredeyse kalmadığı Gladwell, Blink kitabında da farklı örneklemler üzerinden düşünmeye yönlendiriyor okuyucuyu. Odağına düşünmeden düşünebilme becerisini alan kitap, liderlerin el kitabı kategorisinde olmasa da düşünme biçimlerinin iş dünyasında nasıl farklı kapılar açabildiğine işaret ediyor. Başımıza gelenlerden çok onları anlama biçimimiz bizi bugün olduğumuz insan yapıyorsa şayet iş dünyasında da olanları ve olma ihtimali bulunanları nasıl görmemiz gerektiğine dair farklı bir bakış sunuyor. En başta da söylediğimiz gibi, liderlik bir uygulama biçimi değil sadece, vizyonu da içerisinde barındırıyor.

Resilience – Harvard Business Review

“Çünkü olumlu bir bakış açısına sahip olmak ve şükretmek duygusal dayanıklılığın gelişip güçlenmesine çok değerli bir katkı yapar.”

Duygusal dayanıklılığı artırmanın kişisel ve iş dünyası içerisindeki başarıya etkisini örneklerle anlatan kitap iş yaşamında aslında bize öğretildiği kadar sert duygular olmadığını ve insani özelliklerin işin içine katıldığında nasıl farklılaştırdığını gösteriyor. Lider tarafından yapılan işe anlam katmanın çalışan cephesinde nasıl performans yaratabileceğine dair hikayeyi ise Victor E. Frankl’in İnsanın Anlam Arayışı kitabına atıfta bulunarak açıklıyor.

{50680}

Kadınlar Nasıl Güçlenir? – Sally Helgesan & Marshall Goldsmith

“İnsanları memnun etme ihtiyacı kariyerinizin ilk evrelerinde işinize yaramış olabilse de, liderlik gösterme kabiliyetinizi zayıflatarak ve gücünüzü boşa harcamak için nihai araç olarak işlev göstererek, daha üst kademelere çıkarken size mani olur.”

Liderlik koçları Helgesan ve Goldsmith’in başarı önündeki engellere dair kadınları güçlendirecek araştırmaları yer alıyor Kadınlar Nasıl Güçlenir kitabında. “Hayır” demenin öneminden iş dünyasında bir kadın olarak yer alırken karşılaşılabilecek zorluklarla nasıl baş edilmesi gerektiğine ve hatta buradan nasıl daha da güçlenerek çıkılabileceğine dair notları dikkate değer.

Karar Kitabı – Mikael Krogerus & Roman Tschapeller

“Sınırların dışına çıkmak isteyen kişi, sınırlar içerisinde kalan kişiden üstündür.”

Liderlik hakkında okunan onca bilgiyi uygulamaya koymak için bir uygulama rehberi gibi aslında Karar Kitabı. Takım modelinden proje yönetim şemalarına kadar bilinenleri ve geliştirmek istenenleri, nasıl yapacağımıza dair teknikleriyle detaylı bir şekilde önümüze koyuyor. Stratejik düşünme üzerine 50 ayrı modelden hangilerini hayatımıza uygulayabileceğimiz ise tamamen bize kalmış fakat bir yerden başlamak için formül elimizde.

Liderlik ve Organizasyonel Gelişim Danışmanı, CPCC,
Nihal Artkın Öneriyor

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı, Stephen R. Covey

Bu kitap kişisel gelişim ve liderlik alanında bir klasiktir ve Covey’in kişisel ve profesyonel başarıya yol açabileceğini öne sürdüğü yedi temel alışkanlığı özetler. Kitap, kişisel gelişim, etkili iletişim ve liderlik alanlarında temel prensipleri ele almaktadır.

Liderler En Son Yer, Simon Sinek

Kitap, temel olarak, liderlerin, liderlik, liderlik stilleri ile birlikte odaklarını nereye yönlendirmeleri gerektiği konusunda rehberlik eder.

Ekiplerin 5 Temel Aksaklığı, Patrick Lencioni

Yazar, ekiplerin karşılaştığı yaygın tuzakları keşfetmek için kurgusal bir anlatım kullanıyor. Kitap liderlik ve ekip etkinliği üzerine odaklanır ve ekiplerin başarısızlığına yol açan beş temel aksaklığı ele alır.

Duygusal Zeka 2.0., Travis Bradberry ve Jean Greaves

Kitap duygusal zekanın iş dünyasındaki önemini ve başarıya etkisini de vurgular. İş liderleri, yöneticiler ve çalışanlar için pratik ipuçları ve öneriler sunar.

Bahar Ergel
Bahar Ergel Tüm Yazıları