preloader

Zor Zamanlarda Liderlik: Dr. Sertaç Doğanay

05.03.2023
Zor Zamanlarda Liderlik: Dr. Sertaç Doğanay

Yazı Boyutu:

Doğal afetler, ekonomik sorunlar, iklim krizi gibi iş dünyasını derinden etkileyen zamanlarda güçlü bir lider olmanın püf noktalarını, Teknoloji ve Sürdürülebilirlik İletişimcisi Dr. Sertaç Doğanay anlatıyor.

Zor dönemlerde bir lider olarak ilk önceliğin ne oluyor? Bu kaos ortamlarının her birinin farklı zorlukları oluyor, kontrolü ele almak için senin yol haritan nedir?

Pandemi veya deprem benzeri ani gelişen krizlerde ilk birkaç gün hiçbir hamle yapmadan ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Bu krizin etkisinin hangi boyutta olacağını ve etkisinin ne kadar süreceğini hesap etmeye çalışıyorum. Bu ilk safhada kendimi psikolojik olarak en kötü senaryoya hazırlıyorum.

Sonra hızla, bu dönemde işimi nasıl yapabileceğim veya nasıl dönüştürmem gerektiği üzerine masabaşı çalışması yapıyorum. Benden daha deneyimli kişilerden fikir alıyorum.

Bu hızlı ve kısa hazırlık döneminin ardından zamanımı ve enerjimi ikiye bölüyorum. Bir kısmını işime ayırıyorum, bir kısmını da diğer kişilere fayda sağlamaya ayırıyorum. Ancak ikisi bir arada yürüdüğünde kendimi iyi hissedebiliyorum.

Kriz dönemlerinde ailemle daha çok zaman geçirmeyi tercih ediyorum.

Zor dönemlerde; finans, satış, pazarlama ve iç ve dış iletişim ve İK konularını nasıl yönetmek gerekiyor?

Bu konuların hepsi üzerine bir deneyimim ve uzmanlığım yok ama genel olarak bir fikrim var. Hangi alanda, hangi sektörde olunursa olunsun birkaç şeyin krizlerin etkisini azaltmada etkili olduğunu düşünüyorum. Onları şöyle özetleyebilirim:

  • Sakinliği korumak,
  • Sahici olmak,
  • Samimi olmak,
  • Şeffaf olmak,
  • Büyük değişim ve dönüşümlere hazır ve cesaretli olmak.

Zor dönemlerde zamanımı ve enerjimi ikiye bölüyorum. Bir kısmını işime ayırıyorum, bir kısmını da diğer kişilere fayda sağlamaya ayırıyorum. Ancak ikisi bir arada yürüdüğünde kendimi iyi hissedebiliyorum.

Zor dönemlerde asla yapılmaması gereken yönetimsel ve liderlik hataları neler?

En sık yapılan ve en çok zarar görülen hataları şöyle sıralayabilirim:

  • Panikle hareket etmek,
  • Abartılı ve reklama kaçan iletişim çalışmaları yapmak,
  • Ayrımcılık yapmak,
  • Şeffaf olmamak.

{127505}

Ekonomik ve iklim krizleri, göçler ve doğal afetler artık iş dünyasının bir parçası. Zor zamanlarda yöneticilik yetilerini geliştirmek için önerilerin neler? Bu konuda örnek aldığın kişileri, faydalandığın kitap ve podcast’leri bizimle paylaşır mısın?

Çoğunlukla enerjisi yüksek, olumlu mizaca sahip biriyim. Doğuştan gelen kişilik özelliklerimin etkisi olsa da enerjimi ve olumlu bakışımı biraz da çevremdeki insanlara borçluyum. Çevremde mümkün olduğunca üretken, olumlu, iyimser, iş birliğine açık kişileri bulundurmaya çabalıyorum. Tam tersi kişilerden de uzak duruyorum.

Her ne kadar duygusal zekâmın yüksek olduğu bana sıkça söylense de aslında dünyaya çoğu zaman matematik gözlüğüyle bakan biriyim. Son derece analitiğim ve analitik insanlardan daha çok etkileniyorum. Verilerle konuşan kişiler beni daha çok etkiliyor. İlham veren sözler, motivasyon cümleleri, kişisel gelişim yazıları bende çok etki bırakmıyor.

İşimi iyi yapmamda en çok faydalandığım birkaç yazarın kitaplarını önerebilirim: Adam Grant, Carmine Gallo, Walter Isaacson, Michio Kaku.

Hem enerjilerini hem liderliklerini hem sahiciliklerini hem de üretkenliklerini çok beğendiğim ve birçok kişiye örnek olduklarını bildiğim iki arkadaşımın ismini telaffuz edebilirim; Itır Erhart ve Güldem Berkman.

Serdar Kuzuloğlu, benim şu andaki ana işim olan profesyonel konuşmacılığın Türkiye’deki öncüsüdür. Benim kriterlerime göre de Türkiye’de bu alanın en iyilerinden biridir. Serdar’ın pandemi döneminde hazırladığı “Zihnimin Kıvrımları” başlıklı bir podcast serisi var. Üst düzey bir seri olduğunu düşünüyorum.

Özlem Güsar
Özlem Güsar Tüm Yazıları