preloader

Işıldayan Kadın Liderler: Elif Elkin

09.09.2023
Işıldayan Kadın Liderler: Elif Elkin

Yazı Boyutu:

LifeClub Genel Müdürü Elif Elkin, toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine düşüncelerini paylaşıyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği sizin için ne anlam taşıyor? Bu konudaki kişisel düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?

Toplumsal cinsiyet eşitliği benim için “adalet” demek. Her bireyin, eşit fırsatlara sahip olması demektir. Cinsiyeti ne olursa olsun, bireylerin özel yaşamında da iş hayatında da devletin nezdinde de eşit haklara sahip olması anlamına geliyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği benim için adil, şeffaf ve özgür bir toplumun temelidir. Bu, insanların toplumdaki rollerini ve sorumluluklarını seçme özgürlüğüne sahip olduğu anlamına gelir. Cinsiyete dayalı ayrımcılığın ve cinsiyetle ilgili stereotiplerin olmadığı bir toplum hayal ediyorum.

İki kız çocuk sahibi bir anne olarak, onların sadece cinsiyetleri nedeni ile toplum tarafından kendilerine biçilen rolün, sınırların, beklentilerin çocuklarımı baskılamasını asla istemem. Hiçbir kız çocuğunun, hiçbir kadının, salt bu eşitliksiz yaklaşım yüzünden kendi potansiyellerini kullanamamasını, hayallerinin peşinden koşamamasını, hak ettiklerine ulaşamamalarını kabul etmiyorum.

Kadınların liderlik pozisyonlarında daha fazla temsil edilmesi için neler yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Çözümü bulmak için öncelikle sorunu tespit etmek gerekir diye düşünüyorum. Çok iyi biliyoruz ki gerek Türkiye’de gerekse dünyada istatistiksel olarak kadınlar iş hayatında daha az yer alıyor dolayısıyla liderlik pozisyonlarında da oranlar çok düşük durumda.

Bunun sebeplerinden biri elbette yüz yıllarca öncesinden bugüne gelen kadının toplumsal rolünün sıkıştırıldığı kalıplar. Bu kalıplar nedeniyle kadınların yeterince eğitim alamaması, evlilik sonrasında, iş hayatındaki rolünün evdeki rolünün “erkeğe göre” ağırlığı nedeni ile zaman içinde azalması…

İş dünyasında her geçen gün kadın lider sayısı artış göstermesi sevindirici ancak yeterli değil. Yüzlerce yıldır erkekler kendileri için hazırlandığını düşündüğü sistemde hiçbir mücadele vermeden yerlerini alırken kadınlar için bu mücadele belki 100 yıl belki 200 yıldır var.

Kişisel olarak da toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele etmenin ve desteklemenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tek başına ben ne yapabilirim ki demeden, bunu misyon edinerek hayatın her alanında mücadeleye destek olmak gerekiyor.

Ne yapılmalı derseniz;

  • Kız çocuklarının mutlaka eğitim alması sağlanmalı, onlara fırsat tanınmalı.
  • Mülakatlarda “Evlenecek misiniz?”, Çocuk istiyor musunuz?” sorusu erkeklere nasıl sorulmuyorsa, kadınlara da sorulmamalı.
  • Şirketler yönetimde aynı yetkinliklere sahip kadın ve erkekleri eşit sayıda görevlendirmeye özen göstermeli.
  • Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için ailelerden, eğitim kurumlarından ve devlet kurumlarından başlayarak geniş bir dönüşüm başlatılmalı.
  • Yasa ve politikaları cinsiyet eşitliğini desteklemeli, farkındalık yaratmalı, eğitim ve fırsat eşitliği sağlamalı.
  • Toplumda cinsiyet eşitliği ve kadın liderliği konusunda farkındalık yaratıcı kampanyalar düzenlenmeli.
  • Kadınların liderlik becerilerini geliştirecek eğitim programları düzenlenmeli.
  • Kadınların liderlik pozisyonlarında daha fazla temsil edilebilmesi için kontenjan sistemleri uygulanmalı.
  • Kadınların iş ve aile yaşamlarını dengelemelerine yardımcı olacak esnek çalışma politikalarının uygulanması gerekiyor. Kreş imkanları, uzaktan çalışma gibi olanaklar sunulmalı.
  • Kadın liderlerin rol modeller olarak tanıtılması ve kadın lider adaylarına mentorluk yapılması teşvik edilmeli. Kurumsal destek ve koçluk programları oluşturulmalı.
  • Cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla oluşturulan politikaların etkin ve düzenli bir şekilde uygulandığı kontrol edilmeli. Politika ihlalleri hakkında şikayetlerin alınabileceği mekanizmalar oluşturulmalı.

Bu önlemler cinsiyet eşitliğini teşvik ederek kadınların liderlik pozisyonlarında daha fazla temsil edilmelerini sağlayabilir. Ancak bu sadece bir başlangıçtır ve uzun vadeli değişimler için sürekli çaba gerekmektedir.

Işıldayan Kadın Liderler: Elif Elkin

Şirketinizin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki misyon ve taahhütleri nedir? Bugüne kadar elde ettiğiniz gelişmeleri paylaşır mısınız?

Yeni kurulmuş bir start-up olarak, LifeClub’da odaklandığımız tek konu, üyelerimizin iyiliği, sağlığı olmasının yanı sıra çalışanlarımızın da iyiliği ve sağlığı da bizim için değerli. Mentorluk çalışmaları, düzenli eğitimler, iş ve aile yaşamını dengeleyecek şekilde esnek çalışma uygulamaları gibi konularda hassasiyetimiz yüksek.

Şirket çalışanlarınızın ve yönetim kurulunuzun kadın erkek oranlarını alabilir miyiz? Gelecek hedefleriniz nelerdir?

Şirket çalışanlarımızın %64,10‘u kadın. Gelecekte de yetkinlikler ve liyakat bazında fırsat eşitliği bizim her zaman gündemimizde olmaya devam edecek.

Sizce ‘Işıldayan Kadın’ın tanımı ve kriterleri nedir?

Benim için ‘ışıldayan kadın’, etrafına ışık saçan, ilham veren, hayallerinin peşinden yorulmadan koşan, düşse de ayağa kalkmayı bilen, öğrenmenin sonu olmadığına inanan, toplumda etki yaratmayı, dokunduğu hayatları iyileştirmeyi önemseyen kadındır.

Hiçbir kız çocuğunun, hiçbir kadının, salt bu eşitliksiz yaklaşım yüzünden kendi potansiyellerini kullanamamasını, hayallerinin peşinden koşamamasını, hak ettiklerine ulaşamamalarını kabul etmiyorum.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda en çok ilham aldığınız, kişi, şirket ya da olay nedir?

Türk kadınlarının pek çok başarısı bana göre ilham verici… Sıcağı sıcağına aklıma ilk gelen, Türk kadınının ismini duyuran, gururumuz, voleybolda Avrupa Şampiyonu olan kadınlarımız. Bilim, sanat, iş dünyası binlerce “ışıldayan” kadının hikâyesi ile dolu. Bu başarı hikâyelerinin bilinmesi, duyulması, diğer binlerce kız çocuğuna, kadına ilham vermek açısından çok önemli.

Özlem Güsar
Özlem Güsar Tüm Yazıları