preloader

Başarılı Bir Kariyer İnşa Etmenin Yolları: Cennet Melis Uslukılınç, English Home

07.11.2023
Başarılı Bir Kariyer İnşa Etmenin Yolları: Cennet Melis Uslukılınç, English Home

Yazı Boyutu:

English Home Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cennet Melis Uslukılınç, iyi bir kariyer hikayesi yaratmanın yollarını anlatıyor.

Başarılı bir kariyer inşa ettiğini düşündüğünüz kişilerin ortak özellikleri nelerdir?

Yakın ve uzak çevrem içerisinde, başarılı olmuş kişileri incelediğimde gelişim odaklı zihinlerin, liderlik özelliği olan karakterlerin, eylem odaklı insanların başarılı olduğunu görüyorum. Yine ekibine çok net hedefler verebilen iyi bir takım oyuncusu olanlar, analitik düşünebilenler ve açık görüşlü insanların da başarıya ulaştığını düşünüyorum. Bütün bu özelliklerin yanında, özellikle iş ve özel hayat dengesinin gözetilmesinin, başarıya giden yolda çok ama çok önemli olduğuna şahit oldum.

İyi bir kariyer hikayesi yaratmak için nasıl bir yol izlenmeli?

Başarılı Bir Kariyer İnşa Etmenin Yolları: Cennet Melis Uslukılınç, English Home

Benim için hem yatayda hem de dikeyde uzmanlaşmak, iyi bir kariyer elde etmek ve kariyer başarısını geleceğe taşımak için olmazsa olmaz. Kariyer hedefi olanların ve ilerlemek istediği konuda derinleşmesi, bütün detaylarıyla bilgi ve tecrübe sahibi olması önemli ama aynı zamanda farklı disiplinlere hakim olması günümüz çalışma hayatının önemli bir parçası. Başarılı kariyer için bir diğer izlenecek yol da net hedeflerin belirlenmesi. Bu hedeflerin de eğitim, seminer ve günümüz kişisel gelişim metotlarıyla güçlü temellere oturtulması elzem.

Son olarak eklemek istediğim de her zaman çalışma planının belirli bir matematik ve düzen içinde olması gerektiğidir. Bu matematik ya da düzen ile birlikte iş süreçleri, iş ve özel hayat dengesi, zamanın verimli yönetimi gibi birçok süreç en etkili şekilde yönetilebilir.

Başarılı bir kariyer yaratmak için önce hangi ezberleri bozmak gerekir?

Çok çalışmanın değil, doğru ve etkili çalışmanın önemine inanıyorum. Çok çalışırsan başarılı olursun söylemi herkes için geçerli değil. Tabii ki çalışmadan başarı hiçbir zaman gelmez ancak fazla çalışmanın etkinliği öldürdüğüne şahit olmuş birisi olarak ikisinin de dengede ilerlemesi gerektiği inancındayım. Bir diğer önemli kriter de ana resimdeki detay dengesi. Büyük resmi ve resimdeki detayları aynı anda görmelisiniz.

Ekibine çok net hedefler verebilen iyi bir takım oyuncusu olanlar, analitik düşünebilenler ve açık görüşlü insanların başarıya ulaştığını düşünüyorum.

Kariyer yolculuğunda bizi geride bırakacak tuzaklar neler? Bunlara karşı önerileriniz nedir?

Problemleri doğru tespit etmek için kök nedene inmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bazen bir sorunla karşılaşıyor ve kök nedeni bulamıyoruz. Bunu çözmek için boşuna zaman ve enerji kaybediyoruz. Burada soruna odaklanmak yerine çözüme odaklanmalıyız. Konuyu farklı kanallardan ele alıp alternatif yollar denemeliyiz. İş hayatında hepimiz yüzlerce sorunla karşılaşıyoruz. Her problemin yüzlerce çözüm yöntemi olabilir. Problemi ortadan kaldırmak için problemi tespit edip farklı farklı çözümler denenmeli.

Başarılı bir kariyer hikayesi yaratmada esin kaynağı olabilecek önerileriniz nelerdir?

Çok fazla kitap okuyan ve podcast dinleyen biriyim. Başucu kitaplarım arasında Ray Dalio-Principles, Rolf Dobelli-The Act of Thinking Clearly, Howard Schultz-Pour Your Heart Into It, Ed Catmull-Creativity Incorporated, PepsiCo’nun globaldeki ilk kadın CEO’su Indra Nooyi’nin kitabı My Life in Full yer alıyor.

Podcast’lerde ise hiçbir bölümünü kaçırmadığım, Ortamlarda Satılacak Bilgi. Yabancılarda Guy Raz. Dünyada en başarılı girişimcilerle gerçekleştirdiği podcastlerini derlediği kitabı How I Built This, tam bir başucu kitabı.

Ebru Bağran
Ebru Bağran Tüm Yazıları