Teninize Uygun Renk Tonlarıyla Stilinizde Fark Yaratın
Yazı Boyutu:
Renkleri bir sihirbaz gibi kullanmak istiyor, ancak nasıl eşleştireceğinizden emin olamıyor musunuz? Renkler ve tonlarıyla ustaca oynamanızı sağlayacak püf noktalarını Renk ve Stil Danışmanı Bige Gürışık yazdı.
‘Bugün harika görünüyorsun’ sözünü duymayı kim istemez? Bu ve benzeri pozitif cümleler özgüvenimizi bir parça daha yükseltir ve kendimizi iyi hissettirebilir. ‘Acaba bugün neyi farklı yaptım?’ diye düşünürüz hatta değil mi? Aslında bu cümle bize cilt alt tonumuza uygun renklerde seçimler yaptığımızı anlatır. Evet doğru okuyorsunuz, rengin bize uygun tonunu.
Peki ‘Doğru Renk Tonu’ Nedir?
Her bir rengin birbirinden farklı yüzlerce tonu bulunur. Örneğin “kırmızı” dediğimizde hem her birimizin aklına gelen farklıdır, hem de her yerde farklı kırmızı tonları görürüz.
Renk çarkında turuncudan pembeye doğru giderken turuncu notalı olarak başlayan kırmızı, pembemsi kırmızıya kadar devam eder. Yüzlerce renk tonu içinde uygun renk tonu herkes için farklılık gösterir. Hepimiz cilt yapısı, cilt rengi, kaş-göz rengi, saç rengi gibi farklı renkler taşırız.
2024 yılının öne çıkan moda trendlerini uzman isimlerin görüşleriyle keşfetmek için tıklayın.
Cilt Alt Tonu Nedir?
Üzerimize giydiğimiz, makyajda kullandığımız renk tonları ise ‘cilt alt tonu’ dediğimiz ve kişiden kişiye farklılık gösteren bir özelliğe bağlı olarak bizi etkiler.
Cilt alt tonumuz gözle görünmez, bu nedenle doğru renk tonlarını belirlemek için özel kumaşlar kullanarak ‘renk analizi’ yaparız. Dünya genelinde kullanılan bir teknik olan ‘Mevsimsel Renk Analizi’ bizi aydınlatan renk tonlarını belirlemeyi sağlar.
{39908}
Yanlış bir renk tonu seçtiğimizde cildimiz daha karanlık ya da sararmış görünür. Oysa doğru renk tonu cildimizi daha aydınlık ve gergin gösterir. İşte yazının en başındaki “Bugün harika görünüyorsun” cümlesi, kişiyi parlatan renk tonu kullanıldığında sıkça duyulabilecek bir cümledir.
Cilt alt tonunuza uygun renk tonlarını en etkili şekilde belirlemek ’12 Dilimli Mevsimsel Renk Analizi’ tekniğini kullanan uzmanlardan alacağınız destekle mümkündür.
Cilt Alt Tonu Nasıl Bulunur?
Ancak şu ipuçlarıyla en azından cilt alt tonunuzun soğuk mu yoksa sıcak mı olduğunu belirleyebilirsiniz:
- Daha çok sıcak sarı altın tonlu takıları cildinize uygun buluyorsanız sıcak; gümüş ya da beyaz altın tonlu takıları cildinizi tamamlar görüyorsanız soğuk cilt alt tonuna sahip olabilirsiniz.
- Turuncu, kırmızı gibi sıcak renklerle cildinizi daha aydınlık görüyorsanız sıcak, mavi ve yeşil gibi soğuk renklerle daha iyi görünüyorsanız soğuk cilt alt tonuna sahip olabilirsiniz.
Eğer yine de alışveriş sırasında beğendiğiniz kıyafetin hangi rengini seçeceğinize karar veremiyorsanız şu yöntemi de deneyebilirsiniz:
Herhangi bir rengin iki farklı tonundaki kıyafeti yüzünüze yakın bölgeye yerleştirerek, gün ışığında, ayna karşısında hangi tarafta yanaklarınızın daha aydınlık, daha gergin göründüğünü tespit ederek ilerleyebilirsiniz.
Amerikalı Moda Tasarımcısı Vera Wang şu sözünde işte tam da bunu tarif eder aslında:
“İnsanların elbiseyi görmesini ama kadına odaklanmasını istiyorum.”
Eğer taşıdığımız kıyafetin renk tonları cilt alt tonumuza uygun seçildiyse, bizi tamamlar ve ışığımızı parlatır.
Doğru renk tonlarını seçerek sadece giyimde değil, makyajda, dekorasyonda aslında içinde renk olan her yerde daha iyi görünmek, daha iyi göründükçe de daha iyi hissetmek mümkün. Kendinize uygun renk tonlarını her yerde kullandıkça enerjinizin de olumlu anlamda dönüştüğünü fark edersiniz. Bir düşünün, sabah uyandınız, elinizi yüzünüzü yıkadınız ve aynaya baktığınızda daha aydınlık bir görüntü var, nasıl hissedersiniz?
{24498}
Mevsimsel Renk Analizi nedir?
Bu analiz yönteminin temeli 1800’lü yıllarda Fransa’da Empresyonizm akımıyla gelişen Mevsimsel Renk Teorisine dayanır. Bu tekniğe göre kişileri, kendi cilt alt tonuna göre parlatacak olan renk grupları mevsim adlarıyla eşleştirilir. Her bir mevsim adı ise doğada o mevsimde yer alan renk tonlarıyla eşleşir. Örneğin “sonbahar” renk grubunun ana tonları, sonbahar mevsiminde görebileceğimiz toprak tonları, yanık turuncular, haki yeşillerden oluşur.
Her bir renk grubunun ise üç farklı dilimi vardır. Ve kumaşlarla yapılan renk analiziyle, her insanın cilt alt tonuna göre en iyi olduğu bir renk dilimi belirlenir. Tabii ki milyarlarca insanı 12 grupla sınırlandırmak mümkün değildir, bu nedenle kişiye özel olarak farklı tonlar da denenerek bir renk paleti oluşturulur. Doğru renk tonlarıyla tanışmak için uzman desteği almayı düşündüğünüzde ise 12 dilimli Mevsimsel Renk Analizi yapan uzmanlara yönelmeniz sizi parlatan sonuçlara ulaştıracaktır.