preloader

Zor Zamanlarda Liderlik: Güliz Öztürk

04.03.2023
Zor Zamanlarda Liderlik: Güliz Öztürk

Yazı Boyutu:

Doğal afetler, ekonomik sorunlar, iklim krizi gibi iş dünyasını derinden etkileyen zamanlarda güçlü bir lider olmanın püf noktalarını, Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk anlatıyor.

Zor dönemlerde bir lider olarak ilk önceliğiniz ne oluyor? Bu kaos ortamlarının her birinin farklı zorlukları oluyor, kontrolü ele almak için sizin yol haritanız nedir?

Sivil havacılık sektörü çok meşakkatli ve krizlere açık bir sektör olduğu için, bu sektörde görev yapan liderler olarak bizim bazı kaslarımızın herkesten daha kuvvetli olması gerekiyor. Bunların başında belirsizlikle başa çıkabilme ve değişime uyum sağlayabilme becerileri geliyor. Pegasus Hava Yolları olarak kriz yönetimine bakışımız gereği, konuya “krizi değil endişeyi yönetmek” olarak bakıyoruz. Önceliğimiz her zaman bu oluyor. Her tür krizi, tüm paydaşlar açısından endişe yönetimi yaparak hassasiyetle yönetiyoruz. Mümkün olduğunca hazırlıklı ve planlı olmak için çalışmalar yürütüyoruz ki kriz sırasında koordinasyonda mümkün olan en az aksaklıkla karşılaşalım. Bunun için düzenli şekilde tatbikatlar yapıyor, çok senaryolu planlar geliştiriyoruz. Ve tabii, krizi operasyonel olarak yönetmenin yanı sıra sürekli, kesintisiz, şeffaf, ulaşılabilir iletişim prensibiyle kriz sürecinin iletişimini de yönetiyoruz.

Asla yapılmaması gereken hata bence çevik ve esnek olamamak. Çünkü kriz dönemlerinde çoğu zaman saniyelerle yarışıyoruz. Ahesteliği kaldıracak bir atmosfer pek olmuyor.

Zor dönemlerde; finans, satış, pazarlama ve iç ve dış iletişim ve İK konularını nasıl yönetmek gerekiyor?

Özellikle zorlu dönemlerde, şirket içerisindeki tüm ekiplerin birbiriyle iletişim halinde olması ve bir arada hareket etmesi çok önemli diye düşünüyorum. Bilgi akışı düzenli ve sağlıklı olursa, süreci en etkin şekilde yönetmek mümkün oluyor.

{129468}

Zor dönemlerde asla yapılmaması gereken yönetimsel ve liderlik hataları neler?

Zor dönemlerde çeviklik ve esneklik çok daha kritik bir önem taşıyor. Bu nedenle asla yapılmaması gereken hata bence çevik ve esnek olamamak. Çünkü kriz dönemlerinde çoğu zaman saniyelerle yarışıyoruz. Ahesteliği kaldıracak bir atmosfer pek olmuyor. Buna ek olarak değişime direnmek ve belirsizlikleri yönetememek de yapılan diğer önemli hatalar diye düşünüyorum.

Ekonomik ve iklim krizleri, göçler ve doğal afetler artık iş dünyasının günlük bir parçası. Zor zamanlarda yöneticilik yetilerini geliştirmek önerileriniz neler? Bu konuda örnek aldığınız kişileri, faydalandığın kitap ve podcast’leri bizimle paylaşır mısın?

Zor zamanlar için yöneticilik yetilerini geliştirmek; sürekli öğrenmeyle, değişime açık olmayla ve kuvvetsiz yönetimsel kaslarınızı güçlendirmek için daima çalışmakla olabilir. İş dünyasından birçok ismi örnek alıyorum; Bülent Eczacıbaşı, Ümit Boyner, Erol Bilecik gibi… Sadece kendi şirketimizde bile örnek alınacak çok kıymetli isimler var; Ali Sabancı, Mehmet T. Nane gibi…

Gelişim için okuduğum ve çok sevdiğim kitaplar da var. Daniel Kahneman’ın “Thinking Fast and Slow”, Martin Seligman’ın “Learned Optimism”, Malcom Gladwell’in “The Blink” ve Stephen Covey’in “The 7 Habits of Highly Effective People” isimli kitaplarını sayabilirim. Bu 4 kitap da okuyana başka pencereler açan, sorgulatan, ilham veren içerikte, çok başarılı kitaplar. Kişinin kendisini geliştirmesi ve açıkçası kendisini ve ilişkilerini zenginleştirmesi ve yenilemesine zemin hazırlıyor. Liderlik gelişimi için çok önemli.

Özlem Güsar
Özlem Güsar Tüm Yazıları