preloader

Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Sevinç Yener Çimecioğlu

05.06.2023
Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Sevinç Yener Çimecioğlu

Yazı Boyutu:

Mondi Corrugated Turkey CEO’su Sevinç Yener Çimecioğlu, mühendis olmanın hayatına kattıklarını anlatıyor ve mühendis olmak isteyen genç kadınlara öneriler veriyor.

Mühendislik okumaya nasıl karar verdiniz?

Ailem iki erkek evladı olduktan sonra bir kızımız olsun diye kalpten istemişler. Ailemin çok isteyerek sahip oldukları kız evlatlarıyım. Abilerimle yaş farklarımız oldukça fazla. Büyük abimle 16 ve küçük abimle 9’dur. Dolayısıyla abilerimin meslek seçimlerinde o dönemde bile nasıl mühendis olmayı istediklerini, bunun için nasıl çabaladıklarını onlarla birlikte deneyimledim. Çalışma hayatlarındaki seçimleri, yaşadıklarını da abilerimle her zaman paylaştığımız için farkındalığım yüksek olarak büyüdüm.

Büyük abim İstanbul Teknik Üniversitesi’nden makine yüksek mühendisi olarak mezun oldu. Küçük abim devlet bursu alarak İngiltere’de Leeds Üniversitesi’nde tekstil mühendisliği okudu ve makine mühendisliği yüksek lisansını yine aynı üniversitede tamamladı.

Ben de öğrencilik dönemimde abilerim gibi her zaman tüm derslerime aynı özenle yaklaştım. Eğitim hayatımda sayısal zekâm sözel zekâma göre daha yüksekti. Her zaman her şeyin sebebini anlamaya, ezberden ziyade mantığını yakalamaya çalıştım ve okullarda bunu çok destekleyen öğretmenlerimle kendimi geliştirdim. Liseye başladığımda şu anda hayatta olmayan rahmetli büyük abim, beni Boğaziçi Üniversitesi’ne götürdü ve mühendis olabilme potansiyelimi benim fark etmemi sağladı. Bu okulda okumanın bana gelecekte neler kazandırabileceğini de anlattı. Şu anda bile o anı kalbimde tüm sıcaklığı ile hatırlıyorum.

Ailemde her zaman, cinsiyetten bağımsız olarak her şeyi yapabileceğime olan inançla desteklendim ve bu özgüven ile abimle yaşadığım o güzel an birleşince de ben de mühendis olmaya karar verdim.

Endüstri mühendisliğini o zamanlarda yeni yeni duymaya başlamıştım. Endüstri mühendisliği meslek dalının bir taraftan mühendislik, bir taraftan insan odaklı bir şekilde sistem tasarımları ile uğraştığını, her şeyde denge kurmaya (optimizasyon) çalıştığını anladım. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nde okuyan ve aynı okuldan mezun olan ablalarımla da tanıştığımda, üniversiteye giriş sınavlarında ilk tercihimin Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği olmasına karar verdim. Ailemin de beni bu kararımda sonuna kadar desteklediğini söylemeliyim.

Yine bu kararı alırken, Erenköy Kız Lisesi’ndeki matematik öğretmenlerim Seyfi Sezer ve Seçim Uysal’ın destek ve yol göstericiliklerini asla unutamam. Kıymetli öğretmenlerimi saygıyla anıyorum ve ne mutlu ki hala onlarla görüşüyorum. Üniversiteye giriş sınavlarında aldığım puanla ilk tercihime yerleşmeyi başardım. Benim için mühendislik yolculuğu böyle başladı.

Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Sevinç Yener Çimecioğlu

Mühendislik size hayatınızın hangi noktalarında ve nasıl faydalı oluyor?

Mesleğimi çok severek yapıyorum. Ben üretim alanında çalışmak istediğime üniversitedeki yaz stajlarımla karar verdim. Ve bu tercihimden dolayı her zaman çok mutlu oldum. İnsana dokunma, fayda sağlama ve değerlerimi yaşamamı sağlayan bu çalışma ortamı kendim için çok önemli ve değerli görüyorum. Özellikle endüstri mühendisliğinin plan, program ve optimizasyon yaklaşımları benim vazgeçilmezlerim oldu. Özel hayatımda ve her türlü ilişkilerimde hep bu yaklaşımı kullanıyorum. Problemlerle karşılaştığımda da sıkışıp kalmaktan ziyade, problem çözme yöntemlerini kullanarak, ilerlemeye çalışıyorum. Bu vizyonumun sadece işte değil, özel hayatımda da fayda sağladığını görmek, beni duygusal açıdan çok besliyor.

{157757}

Mühendislik okumayı düşünen genç kadınlara neler önerirsiniz?

“Mühendislik erkek işidir” sözünü hiç duymamalarını tavsiye ederim. Öncelikle her şey objektif olarak kendinizi tanımakla başlar. İkinci adım ise meslekleri tanımak ve bu mesleklerde kendinizi hangi özelliklerinizle görüp, göremeyeceğinizi değerlendirmektir. Bu değerlendirmeleri yaparken de doğru kişilerden fikir alınması gerekiyor.

Dünya düşündüğünüzden daha hızlı değişiyor. Cinsiyet ayrımının artık şirketlerde bile bu denli sorgulandığını bilmenizi isterim. En önemlisi kendinize güvenin. Ayrıca başarılı mühendis kadınların öykülerini okuyarak ilham alabilirsiniz. Eminim gözünüzde canlandırmanız daha kolay olacaktır.

Endüstri mühendisliğinin plan, program ve optimizasyon yaklaşımları benim vazgeçilmezlerim oldu. Özel hayatımda ve her türlü ilişkilerimde hep bu yaklaşımı kullanıyorum.

Mühendis olmasaydınız ne olmak isterdiniz?

Ben mühendis olmasaydım ne olurdum diye inanın hiç düşünmedim. Çünkü kendimle çok bütünleştiğimi düşündüğüm bir mesleğim var. Dünyaya tekrar gelsem, yine endüstri mühendisi olur, yine üretim ortamından işe başlardım.

Mühendis olarak akademisyen de olabilirdim. Zira üniversiteden mezun olduğumda bunu düşünerek Boğaziçi Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği yüksek lisansımı yaparken, araştırma görevlisi olarak bir süre çalışmıştım.

İş hayatında var olmayı, üretmeyi, öğrenmeyi bu kadar sevmeseydim, akademisyenliğe devam edebilirdim diye düşünüyorum. Ama tabii ki yine mühendis olarak…

Özlem Güsar
Özlem Güsar Tüm Yazıları