preloader

Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Özlem Yeşildere

16.06.2023
Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Özlem Yeşildere

Yazı Boyutu:

Mey|Diego Finans ve Dijital Transformasyon Direktörü Özlem Yeşildere, mühendis olmanın hayatına kattıklarını anlatıyor ve mühendis olmak isteyen genç kadınlara önerilerde bulunuyor.

Mühendislik okumaya nasıl karar verdiniz?

Ben aslında çocukluğum boyunca doktor olacağım diye düşünüyordum. Fakat lise yıllarımda benden yaşça biraz daha büyük arkadaşlarımdan birinin endüstri mühendisliği okumaya başlamasıyla endüstri mühendisliğini daha yakın tanıdım ve çok sevdim.

Beni özellikle üretim veya servis sektöründe her alanda uyarlanabilir olmasının yanında hem sistemlere hem insanlara dokunabilmesi çok cezbetti. Lise son sınıfta da tercihimi ailemin “Ama kızım sen doktor olacaktın” yorumlarına rağmen mühendislik alanında yaptım.

Mühendislik size hayatınızın hangi noktalarında ve nasıl faydalı oluyor?

Mühendislik okumak benim düşünme şeklimi çok net yapılandırdı. Büyük resmi görüp detaya analitik inmek yetkinliğimi geliştirdi. Kök nedeni bulmaya yönelik “neden neden” analizi ve istatistiki bakış açısı ile konuların özüne inip çözüm yaratmayı çok kolaylaştırdı. Bu da geçici çözümler yerine daha kalıcı çözümlere odaklanmamı sağladı. Her meslek erbabının kendine has bakış açısının artıları var tabii. Ancak karşımdaki kişinin mühendis olduğunu (hele de endüstri mühendisi ise) benzer yaklaşımlarından çok kolay bir şekilde yakalayabiliyorum.

Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Özlem Yeşildere

Mühendislik okumayı düşünen genç kadınlara neler önerirsiniz?

Ben gençlerin gönüllerinde yatan her şeyi yapabileceklerine inanıyorum. Genç kızların zaman zaman mühendislikle ilgili “Acaba yapabilir miyim?” diye endişe ettiklerini ve tercihlerini başka yöne kaydırdıklarını görüyorum. Bu sadece Türkiye’de değil dünyada da etkili olan bir endişe. Kadın mühendislerin sayısı daha az. Üniversitede staj için İngiltere’ye gittiğimde büyük bir ekip içinde 2. kadın mühendistim ve çalışırken tüm gözlerin üzerimde olduğunu hissetmiştim. Ama ben yapabileceğime çok inanmıştım. Staj boyunca da bana verilen, verilmeyen yapabileceğime inandığım tüm işlere talip oldum. Sonuçta da tüm ekibin iş açısından da güvenini kazanarak stajımı tamamladım. Bu yüzden mühendislik okumayı düşünen tüm genç kızlara hiç tereddütsüz gönüllerinin istediği yöne gitmelerini ve cinsiyet kalıplarına asla takılmamalarını öneririm. Mutlaka çevrelerinde onlara destek olabilecek, mentor olabilecek kişiler bulsunlar. Kızkardeşlik ağlarına çok güveniyorum. Buralardan kadın rol modellerine de ulaşabilirler. Yılmasınlar, azimle her engel aşılır. Bir de tabii bu yolculuğun keyfini çıkartsınlar!

Mühendislik okumak benim düşünme şeklimi çok net yapılandırdı. Büyük resmi görüp detaya analitik inmek yetkinliğimi geliştirdi.

Mühendis olmasaydınız ne olmak isterdiniz?

Sanıyorum yukarıda da belirttiğim gibi doktor olurdum. Ama bugüne kadar lisede verdiğim kararımla ilgili keşke demedim. Hâlâ ilk tercihim mühendislik (ve endüstri mühendisliği!) olurdu. Keyifle okudum, keyifle çalışıyorum. Eğitimim hayata ve işe bakış açımı çok etkiledi. Sadece bugünün üniversite ortamında okusam mühendislik eğitimimi biraz daha fazla sosyal bilimler alanından derslerle de (özellikle felsefe) desteklerdim sanırım.

{159597}

Özlem Güsar
Özlem Güsar Tüm Yazıları