preloader

Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Özlem Kalkan

22.06.2023
Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Özlem Kalkan

Yazı Boyutu:

SabancıDx Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Özlem Kalkan, mühendis olmanın hayatına kattıklarını anlatıyor ve mühendis olmak isteyen genç kadınlara öneriler veriyor.

Mühendislik okumaya nasıl karar verdiniz?

Ben karar vermedim bence. Hayattaki ilk oyuncaklarımın neredeyse hepsi matematik odaklıydı. Okul öncesinde bile kızlarla evde evcilik oynamak yerine sokakta erkek ağırlıklı mahallenin çocukları ile inşaatçılık, kaçış için rut optimizasyonu, bilyeleri ve takım arkadaşlarını aldım-verdim ticareti yaparken bir anda zaman uçuvermiş kendimi fen-matematik ağırlıklı üniversite sınavına hazırlanırken bulmuştum. Üniversite sınavında da derece yapınca sanki “mecburi” istikamet gibi bir şeydi mühendislik benim için… İyi ki Sabancı Ünversitesi’nin ilk iki senesinde bölüm seçme zorunluluğu yoktu ki 2. sınıfta dizginleri ele alabilmiştim. Endüstri mühendisi olurum herhalde diye girdiğim üniversiteden mikroelektronik mühendisi olarak çıktım. Yani meğersem mühendisliğin “derinlerine” dalmak kanımda varmış… İşin ilginç yanı geniş ailemin sadece ilk kadın mühendisi değil, ilk elektronik mühendisi de benim! Yani öyle babadan, anadan yadigar meslek de değil bana mühendislik… Ancak hala ilk cevabın arkasındayım; ben karar vermedim, bence ben mühendis bir kızın ruhunda uyandım bu dünyaya…

Mühendislik doğru soruları bulmanızda güzel bir kılavuzdur, unutmayın.

Mühendislik size hayatınızın hangi noktalarında ve nasıl faydalı oluyor?

Bu sorunuz bana çok sevdiğim Selçuk Erdem’in “Gergedan Ressam” karikatürünü hatırlattı. Ben de hayata sadece “mühendis boynuzlarım” ile baktığım için nereye baksam ya da ne yapsam; sistematik düşünme, planlama, derecelendirme, optimizasyon ve verimlilik yaratma güdülerimle hareket ediyorum. Artık o kadar otomatikleşmiş ki benim için, bu faydalarını ayrıştırmak bile zor. Çünkü her hareketimin, her tutumumun üzerine öyle bir yapışmış ki bu bakış açısı bu artı mühendis olmamın getirdiği bir artı mı yoksa kişiliğimin bir parçasını artık ayıramıyorum. Çünkü ben sadece mühendislik okumadım, teknoloji ve telekom sektöründe yani mesleğimin sektörlerinde çalıştım, mühendis kızlara mentorluk yapmaya çalıştım, genç mühendislere dersler verdim, bir mühendis adayı evlat yetiştiriyorum yani kısacası iş, özel ve sosyal hayatımın her yerinde mühendislik var.

Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Özlem Kalkan

“Faydalı” olmuş ki bugün hem iş hayatımda hem de sosyal çevremde olduğum yerden mutluyum ve gururluyum. Mutluyum çünkü bir matematik formülünü kanıtlamış gibi bir başarmış kız çocuğunu kanıt olarak sunabiliyorum genç nesil kız çocuklarına… Gururluyum çünkü bu “başarı”yı da somutlaştıran ve verilere dayandıran üretilmiş çıktılar var elimizde.

Mühendislik okumayı düşünen genç kadınlara neler önerirsiniz?

Gözlerini ve beyinlerini kapatıp kalpleri ile hayal ettiklerinde “neden” sorusunu kendilerine dürüstçe cevaplamalarını öneririm. Eğer “neden”leri onları gülümsetiyor, içlerinde bir merak meşalesi yakıyor ve onları harekete geçiriyor ise zaten artık önermeye gerek yoktur onlar da zaten mühendis olmak için doğmuşlar demektir. İnanıyorum ki çağımızda artık cevaplar çok çünkü data çok ve erişilebilir! Önemli olan doğru soruları bulmak ve mühendisliğin en güzel yanı da bu! Yaşamın her anında ihtiyacınız olacak; bu nedenle bu yazıdan altını çizeceğiniz tek cümle varsa o bu olsun lütfen: Mühendislik doğru soruları bulmanızda güzel bir kılavuzdur, unutmayın.

Mühendis olmasaydınız ne olmak isterdiniz?

Doktor. Babam izin vermedi maalesef. İfşa ettiğim için özür dilerim babacığım. Doktor olarak kendisi biricik kızına kıyamadı ve tatlı tatlı subliminal beni o fikirden uzaklaştırdı… Bugün teknoloji sayesinde bu iki mesleğin birbirine çok yaklaştığını görüyorum ve mühendislik harikası yeni cihazların, ürünlerin ve servislerin sayesinde “koruyucu tıp alanın” kıyısından köşesinden girerek bu mesleğin de bir parçası olabileceğimi düşünüyorum. Aslında bugün birçok mesleğin teknoloji sayesinde içi içe geçtiğini görünce bu hiç de uzak bir ihtimal gelmiyor bana.

Ayrıca oğlumun bana küçükken dediği gibi biz anneler “hem anne hem doktor hem mühendis hem aşçı hem öğretmen hem…” olmayı öğreniyoruz evlatlarımızla birlikte! O yüzden mühendis olmasaydım da anne olunca mühendis de oluverirdim zaten!

{157809}

Özlem Güsar
Özlem Güsar Tüm Yazıları