preloader

Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Özlem Güsar

14.06.2023
Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Özlem Güsar

Yazı Boyutu:

OGGUSTO kurucusu Özlem Güsar, mühendis olmanın hayatına kattıklarını anlatıyor ve mühendis olmak isteyen genç kadınlara önerilerde bulunuyor.

Mühendislik okumaya nasıl karar verdiniz?

Dürüst olmak gerekirse, bizim zamanımızda şimdiki gibi çok bilinçli tercihlerimiz yoktu. Çalışkan bir öğrenci olduğum için, annemin de isteğiyle hatta ısrarıyla tıp bölümünü yazdım. Bir sonraki tercihim ise endüstri mühendisliği oldu. Neden derseniz, o dönemde yüksek puanlara göre tercih yapılıyordu ve meslek seçimi konusunda çok azımız gerçekten ne istediğini biliyordu. Hatta İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü kazandığım belli olunca annem; “Orayı mı yazmıştın?” dedi. Halbuki benim üçüncü tercihimdi. Özellikle o dönemde endüstri mühendisliği, çok az bilinen bir bölümdü. Makine, inşaat mühendisliği ve endüstri tasarımcılığıyla karıştırılıyordu.

Aslında sosyal yönü daha güçlü olan biriyim. Bu yüzden, okulda zorlandığımı itiraf etmeliyim. Ancak şu an geriye dönüp baktığımda, her gün iyi ki endüstri mühendisliği okumuşum diyorum.

Yayıncılıktan gelmemiş olmama rağmen, bütün süreçleri hem bir mühendis hem de bir girişimci gibi birleştirerek OGGUSTO’da en iyisini yapmaya çalışıyorum.

Mühendislik hayatınızın hangi noktalarında ve nasıl yararlı oluyor?

Mühendislik, özellikle endüstri mühendisliği insana bambaşka bakış açıları sunuyor. Biz mühendislere formül ezberlemek değil formül yaratmak öğretildiği için konuyu anlama ve formül oluşturma becerimiz çok iyi gelişiyor. Bu da hayatın içinde birçok soruna farklı bakış açıları ve çözüm yolları sunmamızı sağlıyor. ‘Sistem kurmalıyız’ sözüm sanırım ekibin duymaktan en bıktığı şeydir.

Belki fabrikada çalışan bir mühendis olarak çok iddialı olmayabilirim ancak hayatın içinde stratejik ve sistematik düşünme, proje yaratma ve yönetme ve çözümsel yaklaşım konularında, yani pratik alanda çok iyi bir mühendis olduğumu düşünüyorum. Analitik düşünebilme yeteneği; ana ne getiriyor derseniz; işimle ilgili konulardan evimde misafir ağırlamaya, bir seyahat organizasyonundan en karmaşık sorunların çözümüne kadar hayatımı kolaylaştırıyor. Mühendisliğin verdiği bakış açısı öyle bir şey ki… 17-18 yaşlarında öğrenirseniz, gerçekten bir altın bilezikle hayatınıza devam ediyorsunuz. Her konuya uyum sağlayabiliyorsunuz, her işinize yardımcı oluyor. Ancak ilerleyen yaşlarda kazanılması kolay olmayan bir özellik olduğunu da belirtmek gerekir.

Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Özlem Güsar

Mühendislik okumayı düşünen genç kadınlara neler önerirsiniz?

Öncelikle, mühendislik okumaktan korkmamaları gerekiyor. Mühendisliği sadece temel bilimler, inşaat, makine gibi alanlarla sınırlamamaları önemli. Mühendislik, sağlayacağı bakış açısı ve muhakeme yeteneğiyle hayatta çok farklı yerlerde kullanılabilir. Örnek vermek gerekirse, endüstri mühendisi olan birçok başarılı şef tanıyorum. Onlar, mutfakta mühendislik bilgisinin kendilerine büyük fayda sağladığını söylüyorlar. Aynı şekilde, endüstri mühendisi olan kadın arkadaşlarım arasında perakende sektöründe zirveye oturmuş olanlar da bulunuyor. Bütünü görebilme yetenekleri, sistem kurma becerileri, analitik ve çok yönlü düşünebilme kapasiteleri onları her açıdan başarılı kılıyor. Öte yandan, ben endüstri mühendisi olmama rağmen, şu anda lüks ve gusto üzerine kurulmuş OGGUSTO’nun kurucusuyum ama her gün mühendislik temelimi kullanıyorum. Yayıncılıktan gelmemiş olmama rağmen, bütün süreçleri hem bir mühendis, hem bir kreatif direktör hem de bir girişimci gibi birleştirerek en iyisini yapmaya çalışıyorum.

Dediğim gibi, mühendislik okuduğunuzda belli alanlarda çalışmak zorunda değilsiniz. Mühendis olmanın, genç kadınlara birçok farklı yol açabileceğine inanıyorum. Benim için, mühendislik her kapıyı açan sihirli bir anahtar gibi… Umarım tüm genç kadınlar bu anahtara sahip olur.

Mühendis olmasaydınız ne olmak isterdiniz?

Yine endüstri mühendisliği okumayı tercih ederdim, özellikle bu deneyimimle… Ancak başka bir seçim yapmak zorunda kalsaydım, sanat tarihi ve küratörlük konusunda ilerlemek beni mutlu ederdi.

{159546}

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları