preloader

Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Nursel Ölmez Ateş

06.06.2023
Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Nursel Ölmez Ateş

Yazı Boyutu:

Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, mühendis olmanın hayatına kattıklarını anlatıyor ve mühendis olmak isteyen genç kadınlara öneriler veriyor.

Mühendislik okumaya nasıl karar verdiniz?

STEM alanına yönelimim lise yıllarında oldu. Liseyi, mesleki uzmanlık kazandıran teknik bir lisede okuyarak, bilgisayar programcılığı alanında 4 yıllık bir eğitim alarak tamamladım. Lise mezuniyetim sonrası yüksek öğrenimimi mühendislik alanında devam ettirmek istedim çünkü lisedeki teknik akademik içerik beni hem tatmin etmişti hem de bu alandaki potansiyelime ışık yakmıştı. Bu sebeple üniversite tercihlerimde sadece mühendislik bölümlerini tercih ettim ve endüstri mühendisliğini kazandım.

Mühendis olmak istiyorsanız bu alandaki rol model isimlerinizi bulun, onları takip edin, ilham alın. “Olmaz”a değil, “nasıl başarırım”a odaklanın.

Mühendislik size hayatınızın hangi noktalarında ve nasıl faydalı oluyor?

Endüstri mühendisliği oldukça multidisipliner bir alan. Çok farklı sektörlerde ve fonksiyonlarda mühendislik temel kazanımlarını uygulama şansı veriyor. Diğer tüm mühendislik alanlarında olduğu gibi analiz, sentez, problem çözme, süreç optimizasyonu, verimlilik yaratma, optimizasyon sağlama, karmaşık konuları modelleme gibi hayatın içinde var olan pek çok probleme metodik yaklaşmayı mümkün kılıyor.

Bir insanın öncelikli olarak ele alması, yönetmesi gereken kendi yaşamıdır. Yukarıda saydığım mühendislik becerilerinin, kendi yaşamımdaki olaylara yaklaşırken ve kariyerimi şekillendirirken çok faydalı olduğunu söyleyebilirim.

{159046}

Mühendislik okumayı düşünen genç kadınlara neler önerirsiniz?

Kendinizi tanıyın ve ne isteyip ne istemediğinizi bilin. Mesleğin cinsiyeti yoktur. Mühendislik yapmak istiyorsanız toplumsal yargılardan, yapamazsın, okusan da iş bulamazsın gibi yargılardan, seslerden uzaklaşın. Bu alandaki rol model isimlerinizi bulun, onları takip edin, ilham alın. “Olmaz”a değil, “nasıl başarırım”a odaklanın. Dayanaklı olun, yılmayın, zorluklar olacaktır ama azim her zorluğun üstesinden gelir.

Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Nursel Ölmez Ateş

Mühendis olmasaydınız ne olmak isterdiniz?

Çocukken aklımdaki ilk meslek haber spikeri olmaktı. Nedense bana çok büyüleyici gelmiştir mesleğin o dönemki formatı… Evde gazete kupürlerini spiker edası ile okurdum.

Özlem Güsar
Özlem Güsar Tüm Yazıları