preloader

Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Ebru Özdemir

11.06.2023
Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Ebru Özdemir

Yazı Boyutu:

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, mühendis olmanın hayatına kattıklarını anlatıyor ve mühendis olmak isteyen genç kadınlara öneriler veriyor.

Mühendislik okumaya nasıl karar verdiniz?

Bizim için mühendislik ‘aile geleneği’ diyebilirim. Annem, babam, kardeşim, amcalarım… Babamın ortağı Sezai Bacaksız, onun çocukları… Herkes mühendis. Bizlerde temeli mühendislik olan bir şirketiz. Dolayısıyla şirketin büyük bir bölümü mühendis. Yurt içinde ve yurt dışında birçok projemiz var. Yüzlerce, binlerce mühendisle büyüdüm. Dolayısıyla benim için üniversite tercihimi yapmak çok zor olmadı. Babam hâlâ her gördüğü kişiyi mühendis yapmaya çalışır; “Önce mühendis ol, sonra istediğini okursun” der. Çoğunluğu mühendis olan bir ailede büyümenin tabii sizin hayatınıza kattığı bazı farklılıklar oluyor. Örneğin, yaz tatillerini şantiyelerde geçiriyorsunuz.

Şimdi de bir kadın mühendis olarak, bu alanı sahiplendim ve kendi sorumluluğum olarak görüyorum. Genç kadın mühendislerin yetişmesi ve profesyonel olarak kariyerlerinde başarılı olmaları için sayısız girişime öncülük ediyorum. Türkiye’nin Mühendis Kızları, Limak Vakfı çatısı altında 8 yıl önce başlattığımız girişimimiz. Ben ‘amiral gemimiz’ diyorum. Kuveyt’te yapmaya başlamıştık. Şimdi Kosova ve Kuzey Makedonya’da devam ediyoruz. İleriki dönemde yeni coğrafyaları da ekleyeceğiz.

Türkiye'nin Mühendis Kadınları: Ebru Özdemir

Mühendislik size hayatınızın hangi noktalarında ve nasıl faydalı oluyor?

Bence mühendislik demek, verimlilik demek. Bir mühendis her şeyi ‘verimli’ kullanmalı. Özellikle de zamanı. En değerli olan o. Neden? Çünkü sınırlı ve kısıtlı. Herkesin ama özellikle de mühendislerin zamanı verimli kullanması lazım. Sanıyorum mühendisliğin bana en önemli katkısı bu oldu. Zamanı, kaynakları verimli kullanmayı öğrendim.

Bir diğeri analitik düşünme diyebilirim. Ezberciliğin aksine analitik düşünme ile bir problemi alt bileşenlerine ayırabilir, bu bileşenler ayrı ayrı inceleyebilir ve değerlendirebilirsiniz. Bu sayede problemin ana sebebine ulaşma ihtimali ve kesin çözüm üretebilme şansınız artmış olur. Mühendislik ile bu düşünme tarzını kavramak çok daha kolay oluyor. Ve kariyerinizde bunu tüm alanlara uygulayabiliyorsunuz.

{157727}

Mühendislik okumayı düşünen genç kadınlara neler önerirsiniz?

Kadın olarak mühendislik alanında çalışmanın zorlukları malum ama kadınların çok yönlü düşünme ve güçlü iletişim becerisi, detaylara önem vermesi, aynı anda farklı konulara organize olabilme yeteneklerinin de mesleklerinde büyük avantaj olduğunu unutmamak gerekiyor. Güncel gelişmeleri, yenilikleri yakından takip ederek; sürekli kendini ve işini geliştirmeye odaklı çalışma ise başarılı bir iş yaşamının olmazsa olmazı. Karşılarına çıkan fırsat ve riskleri iyi analiz ederek, daima planlı bir şekilde hareket etmeleri de bir diğer önemli nokta.

Bence mühendislik demek, verimlilik demek. Bir mühendis her şeyi ‘verimli’ kullanmalı. Özellikle de zamanı.

Mühendis olmasaydınız ne olmak isterdiniz?

Çocukluğumdan bu yana hep bir şeyler üretmek, hep yeni bir şeyler yaratmanın peşinde koştum. O yüzden mühendislik benim için tam oldu diyebilirim. Ama elbette zaman zaman başka ne olmak isterdim diye düşünmüyor değilim. Mesela son zamanlarda bir şef olmak isteyebileceğimi düşünüyorum.

Özlem Güsar
Özlem Güsar Tüm Yazıları