preloader

TAV İşletme Hizmetlerinden Havacılık Sektöründe Dijitalleşme

06.07.2022
TAV İşletme Hizmetlerinden Havacılık Sektöründe Dijitalleşme

Yazı Boyutu:

Havacılık sektörü için pandemi sonrası dijitalleşme ile yeni bir dönem başladı! Dijitalleşmenin etkilerini TAV İşletme Hizmetleri CEO’su Güçlü Batkın ile konuştuk.

Havacılık pandeminin en fazla etkilendiği sektörlerden biri oldu. Eurocontrol verilerine göre sektör Avrupa’da 2020 yılında 56,2 milyar euro maddi kayba uğradı. 6 milyondan fazla uçuş iptal edildi ve 190 bin havacılık çalışanı işinden oldu. 2021’in sonu itibarıyla toparlanmaya başlayan havacılık sektörü diğer birçok endüstrinin de deneyimlediği üzere hızlı bir dijitalleşme sürecine girdi. Pandemi ile ürün ve hizmetlere erişimi genellikle online kanallar üzerinden alan tüketicinin günlük hayatın her alanında alıştığı hız ve konforu seyahatin tüm adımlarında da istemesi dijitalleşme yolculuğunun odak noktası oldu. Diğer yandan hijyen konusunda artan hassasiyetlerle temassız teknolojilere artan ilgi de özellikle bazı fiziksel adımların dijitalleşmesini zorunlu kıldı. Bu bağlamda yıllar itibarıyla kendi iç dinamikleri nedeniyle konforu çok daha geleneksel yöntemlerle sunan havalimanı ekosisteminin oyuncuları için pandemi sonrası dijitalleşme ile yeni bir dönem başladı.

Dijitalleşmenin havacılık sektöründeki etkilerini ve yeni TAV Passport mobil uygulamasını TAV İşletme Hizmetleri CEO’su Güçlü Batkın ile konuştuk.

TAV İşletme Hizmetlerinden Havacılık Sektöründe Dijitalleşme

Güçlü Batkın

Havacılık sektörünün pandemi sonrası yaşadığı dijitalleşmeyi özetleyebilir misiniz?

Pandemi öncesi süreçte mobil uygulama kullanımlarına baktığımızda bizim sektör çok alt sıralarda idi. Dünyada da benzer bir trend var aslında. Hatta havacılık sektörünün Türkiye ve dünyadaki ayak izlerinin çok benzer olduğunu söylemek mümkün. Biraz daha kendi kendine konfor alanı yaratan bir sektör. Pandemi diğer tüm sektörlerde de olduğu gibi bizim sektörümüzde de dijitalleşmeyi zorunlu kıldı.

TAV İşletme Hizmetlerinden Havacılık Sektöründe Dijitalleşme

Havayolları müşterisinin seyahat alışkanlıkları nasıl değişiyor?

Artık süre anlamında daha uzun seyahat etmeyi istiyoruz. Pandemi sonrası dönemde daha bilinçli, tüm adımların planlandığı ve stresten uzak bir seyahat programlama anlayışı ortaya çıktı. Cumadan pazara kısa iş seyahatlerini 1-2 gün ekleyip uzatmak gibi planlamaların ötesinde daha uzun tatiller organize ediliyor. Bu bağlamda da tüketiciler kötü sürprizlerle karşılaşmak istemiyor. Dijital araçlar ise bu noktada işleri hızlandırıyor ve hayatı kolaylaştırıyor.

“Avrupa’da 2020 yılında 56,2 milyar euro maddi kayba uğradı. 6 milyondan fazla uçuş iptal edildi ve 190 bin havacılık çalışanı işinden oldu.”

Dijitalleşmeye hızlı ayak uyduran bir şirketsiniz… TAV Passport mobil uygulamasını hangi ihtiyaçlardan yola çıkarak hayata geçirdiğinizi anlatır mısınız?

Tav Passport bildiğiniz gibi offline bir sadakat programı. Bu yıl 11. yılımızı kutluyoruz. Kart zaman içerisinde çok ciddi bir prestij kazandı ve insanların cüzdanında her zaman taşımak istediği bir nesneye dönüştü. Ancak son dönemlerde sunduğumuz hizmetlerle ilgili yaptığımız araştırmalarda karşımıza çıkan üç önemli iç görü bizi mobil uygulama konusunda hızlı adımlar atmaya itti. Günümüz hava yolları müşterilerinin TAV gibi bir sadakat programından beklentilerinin ortak paydası olan bu iç görüler: Hız, konfor ve ulaşılabilirlik. Bununla birlikte seyahat etmek aslında her zaman güzel bir motivasyondur. TAV Passport kartın en öne çıkan özelliği de insanlar için çok özel olan bu deneyim süresi içinde onları ayrıcalıklı hissettirmek. Günümüz tüketicisini ayrıcalıklı hissettirmek için ise sunduğunuz ürün ve hizmetlerde artık bu üç özelliği mutlaka entegre etmeniz gerek.

Bunun yanı sıra dijitalleşmeye hızlıca adapte olarak tüm ülkelerde bütün verilerimizi daha kolay yönetebilmek için bulut tabanlı sisteme geçtik. Sonrasında iş birliği içerisinde olduğumuz partnerlerimizle daha verimli çalışabilmek için tek bir platform oluşturduk. Bizim müşterimizle ilişkimizde sadece lounge hizmeti yok. Müşteri havalimanına girdiği andan itibaren toplam bir deneyim var. Bizim avantajımız bu toplam deneyimi onlara yaşatabilmek. Çıkış noktamız ise tüm ekosistem oyuncularını bir araya getirme motivasyonu oldu.

TAV İşletme Hizmetlerinden Havacılık Sektöründe Dijitalleşme

Peki, bu uygulama kullanıcıya neler vadediyor?

Müşteri havalimanına gidince Fast Track’ten hızlı bir şekilde giriş yapabiliyor. Girişlerde QR kod okutarak geçiyor. Bizim CRM altyapımızdaki müşterilerin ne yediğini, ne içtiğini, en çok nereye seyahat ettiğini ölçümlemeye çalışıyoruz. Bunun dışında bizim çok fazla ilgi gören bir havalimanı ve şehir içi araç transfer hizmetimiz var. Uygulama üzerinden online rezervasyon ile bu hizmetin çok daha hızlı ve kolay olmasını sağlıyoruz. Belirli noktalarda veya AVM’lerde anlamalı vale hizmetlerimiz var. Kullanıcı uygulama üzerinden kendi hareketlerini, kalan kullanım haklarını takip edebiliyor. Çok fazla kampanya ve teklif sunuyoruz. Tüm bunlar havalimanı deneyiminin ötesinde toplam bir müşteri deneyimi yaratma odaklı bir yaklaşımın ürünü. Yakın gelecekte ise otopark, biriktir&harca puan kazanımı ve özellikle ödeme sistemleri sektöründe farklı iş ortakları ile entegrasyonlar da devreye girecek.

{772703}

Admin
Admin Tüm Yazıları