preloader

Girişimci Hikayeleri: Design In Situ

09.10.2020
Girişimci Hikayeleri: Design In Situ

Yazı Boyutu:

İnteraktif deneyim tasarımı alanında tasarım ve teknolojinin buluştuğu projeler üreten Design In Situ kurucuları Selin Özçelik Mörth ve Nagehan Kuralı Alan ile sohbet ettik.

Girişimci Hikayeleri: Design In Situ

Sizleri ve girişiminizi tanıyabilir miyiz?

Design In Situ, yaklaşık 10 senedir yeni teknolojileri kullanarak tasarım odaklı yaratıcı projeler üreten bir tasarım ofisi.

Design In Situ’nun kuruluş hikayesi üniversite yıllarına dayanıyor. Her ikimiz de Sabancı Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı programındaki lisans eğitimimizin ardından Almanya’da Dijital Medya üzerine Yüksek Lisans yaptık ve profesyonel olarak orada çalıştık.

Edindiğimiz interdisipliner kültürle tasarımın birçok alanına temas ettik. İkna edici teknolojiler, kamusal alan ve kullanıcı etkileşimi, biosensörel etkileşimi de kapsayan marka ve kullanıcı deneyimini birleştiren yaratıcı teknolojilere odaklı çalıştık. Bu süreç, grafik tasarım, animasyon, interaktif teknolojiler ve tasarım odaklı düşünce yapısı alanlarında bize çok iyi bir birikim sağladı.

Tabii ki, yurt dışındaki ticari kültürü tanımak, kültürler arası tasarımı öğrenmek ve uygulamak konusunda da bir birikim elde ettik. Orada yönettiğimiz projeler ve Mercedes Benz, Ticaret Odası gibi büyük ölçekli müşterilere birebir dokunmamız bizi oldukça ileriye taşıdı. Ardından yaratıcı teknolojiler ve etkileşim tasarımı alanında bu yeni ve sıradışı projeleri kendi ülkemizde ve kültürümüzde üretmek için İstanbul’a döndük ve Design In Situ’yu bu şekilde kurduk. 2 kadın girişimci ve tasarımcı ortaklar olarak yönettiğimiz ekibimizle, ‘in situ’ yani mekana, markaya, hedefe özel deneyim tasarımı ve görsel tasarım konusunda lokal ve uluslararası birçok markaya hizmet veriyoruz.

{773373}

Ne tür çözümleriniz var? Müşterileriniz arasında kimler yer alıyor?

Design In Situ butik, hızlı ve yaratıcı bir ekip. Grafik tasarım, interaktif yazılım, fotoğraf ve video tasarım projeleri üretiyoruz. Yaratıcı teknolojiler ve görsel tasarım alanlarında çalışıyoruz. Bugüne kadar birlikte çalıştığımız müşterilerimiz; Nike, Samsung, Eti, Sabancı Üniversitesi, Vitra, Unilever, Rahmi Koç Müzesi, Ziraat Bankası, Coca Cola İçecek, GSD Holding gibi markalar ve kurumlar. Nike Türkiye ofisinin dışında Milano, Barcelona ve Amsterdam ofisleriyle de çalışıyoruz. Etkinlikler için yaratılan oyun tasarımlarının A’dan Z’ye konsept geliştirme, görsel tasarım ve yazılımını yapıyor ve yurtdışındaki operasyonel yönetimini de üstleniyoruz.

Girişimci Hikayeleri: Design In Situ

Çözümlerimiz genelde insanı ve mekanı içine alan deneyimler tasarlamayı içeriyor. Almanya’da Frankfurt tiyatrosu için bir metro istasyonunda interaktif bir tiyatro sahnesi tasarladık örneğin. Metro istasyonundan geçen yüzlerce kişi, güncel oyunlardan karakterlerin yerdeki etiket isimlerine basarak üzerlerine dönen spot ışıklarla kendilerini beklenmedik bir şekilde interaktif bir tiyatro sahnesinin içinde buldular.

Geçtiğimiz yıl Barcelona maratonunda Nike için kurguladığımız alanda, katılımcılar koşu bantları üzerinde, dünya maraton rekoru olan saatte 21 km hızı, bir oyunla deneyimlediler.

Ziraat Bankası için tasarlanan 600m2’lik bir sergi alanında, ziyaretçilerin sanat eserlerini farklı dijital bir atmosferde deneyimlerini tasarladık. Aynı zamanda 2000nin üzerinde sanat eserinin dijital olarak incelenebilmesi için dokunmatik ekranlarla interaktif bir yazılım ve tasarım projesi geliştirdik. Yine aynı alan içinde kurulan dijital çocuk atölyeleri ise çocukları bu kez daha oyun odaklı bir ortamda Türk ressamların eserleriyle buluşturdu.

{773055}

Aygaz için Ankara Rahmi Koç Müzesi’nde tasarladığımız projede ise, çocuklar Aygaz’ın dünyasını Artırılmış Gerçeklik ile bir oyun ve çizgi film kurgusunda deneyimleyecekler.

Tüm bu projeler markaların kullanıcı tarafından algılarını kuvvetlendiren ve marka deneyimini önceliklendiren tasarım projeleriydi. Tabii anlatımın ötesinde deneyimlemek de gerekli, tüm bu projelerin videolarına www.design-insitu.com adresinden ulaşabilirsiniz.

GSD Holding için tasarladığınız arayüz tasarımı ile bu yıl Red Dot Tasarım Ödülü’nü kazandınız. Bu ödül ve proje süreci nasıldı?

GSD Holding ve şirketleri için tasarladığımız web sitesi ile Red Dot Design Award’da, Brands & Communication Design segmentinde, “Red Dot Winner 2020” ödülünü aldık.

50 ülkeden yaklaşık 7.000 tasarım uluslararası bir jüri tarafından değerlendirildi. Kasım ayında yayınlanacak olan ve uluslararası alanda seçkin örneklerin yer alacağı bu katalogda Türkiye’yi temsil edeceğiz.

GSD Holding’in marka yaklaşımını vizyoner bir bakış açısıyla birleştirmeye gayret ettik. Kurumun Banka, Faktoring, Denizcilik ve Eğitim Vakfı gibi alt oluşumlarını sade ama sıra dışı bir tasarım çatısı altında topladık. Köklü bir kurumsal markayı alışılmışın dışında bir tasarım anlayışıyla modernize eden bir yaklaşımımız oldu. Site dijital dünyadaki görünürlüğü ve bilgi paylaşımını destekleyen bir yapıya sahip. Fonksiyonelliğinin yanı sıra estetiğin de ön planda olduğu web sitesi tasarımı, fotoğraf sanatçısı Murat Durusoy’un fotoğrafları ile desteklendi.

{772952}

Kurulduğunuz ilk zamanlarda hedefleriniz nelerdi, günümüzde hangilerine ulaşabildiniz?

Hedefimiz hep farklılık yaratabilmekti. Bu nedenle yurt içi ve yurt dışında güncel teknolojileri entegre edebileceğimiz tasarımlar yaratabilmeyi ve aynı zamanda özgün, yaratıcı projeler geliştirmeyi amaçladık. Bugün altına imza attığımız çoğu proje buna hizmet ediyor. Tabii ki ticari anlamda, farklılık yaratmak markayla birlikte mümkün, marka vizyonu çok önemli. O nedenle proje seçmek en doğru duruş oluyor.

Girişimci Hikayeleri: Design In Situ

Ayrıca sadece ticari değil, sanat projeleri üretmek de tutkularımızdan biri. İnteraktif medya sanatları alanında yurt içinde ve yurt dışında; Hollanda’da Today’s Art Festivali, Het Nieuwe Enstitüsü; Avusturya’da Museums Quartier gibi kurumlarda sanat projeleri ürettik birlikte, çeşitli organizasyonlarda yer aldık. Aynı şekilde zaman zaman sosyal projelere de, tasarım konusunda destek vermeye çalışıyoruz.

Diğer yandan akademik olarak, çalıştığımız alanda birikimlerimizi aktarmaktan da keyif alıyoruz. İstanbul Yeditepe Üniversitesi ve Paris Université Gustave Eiffel’de görsel iletişim tasarımı ve etkileşim tasarımı alanında dersler verdik, farklı etkinliklerde workshoplar veriyoruz. Bu sene de Paris Université Gustave Eiffel’de danışmanlığımız online olarak devam edecek. Genç yeteneklerle yaptığımız bu tip çalışmalar bize ilham kaynağı oluyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları