Sakız Seyahat Rehberi
Yazı Boyutu:
Ege Denizi’nde doğa ve tarihin eşsiz bir karışımını sunan Sakız Adası’nda tarihin izlerini taşıyan köylerden berrak turkuaz sulara kadar çeşitli deneyimler bulabilirsiniz.
Adını içerisindeki sakız ağaçlarından alan Sakız Adası ya da yerel adıyla Chios, Yunanistan’ın en büyük beşinci adası. Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ada, birçok medeniyetin kültürünü taşıyor. Orta ve antik çağlardan kalma yapıları, masmavi suları, bembeyaz plajları ve lezzetli, deni ürünleriyle dolu mutfağıyla her yıl özellikle Türk turistlerin vazgeçilemez rotalarından bir tanesi olmaya devam ediyor.
Sakız ağaçlarından sonra adanın sembolü haline gelmiş yel değirmenleri ve UNESCO Dünya Kültürel Miras listesine girmiş birçok yapıyı içinde bulunduran Sakız Adası, keşfederken sizi bambaşka bir dünyadaymış gibi hissettirecek!
En Beğenilen Sakız Adası Restoranları
Adanın en beğenilen restoranlarından biri olan Hotzas Taverna, ağaçların altında güzel bir Yunan restoranı. Makarnalarından tatlılarına her yemeğin el yapımı olduğu restoran, çeşitli et yemeklerinin yanı sıra bulundurduğu vejeteryan seçeneklerle de oldukça geniş bir lezzet skalasına sahip.
Merkezde bir ara sokakta konumlandırılan To Kechrimpari, mutlaka uğramanız gereken küçük bir Rum meyhanesi. Sadece öğle servisi veren restoranın menüsü de biraz farklı. Üç farklı fix menüye sahip olan Kechrimpari’de yapmanız gereken tek şey bu üç menüden birini seçmek ve sonrasında lezzetli bir deneyim sizleri bekliyor.
Akşam yemeğinizi deniz havası alarak yemek isterseniz, kordondaki To Tsikoudo, buradaki en lezzetli seçenek.
Adanın en güzel sahil kasabalarından biri olan Lagada’da bulunan O Passas‘ın, sahil boyunca yan yana dizilmiş pek çok restoranın arasında en popüler seçenekler arasında olduğunu söylemek mümkün.
OGGUSTO Kategori Yöneticisi Cemre Bosnalı Zeydanlı’nın Restoran Önerisi:
Sakız Adası’nda mutlaka gitmeniz gereken restoran: Vradipus. Yalnızca yemeklerini değil atmosferini de çok beğendim! Eski bir taş evin avlusuna konumlanan restoran, bilindik lezzetleri kendi yorumunu katarak farklı hale getiriyor. Aklımda kalanlardan birkaç tanesi şöyle:
Greek Salad’ı yaptıkları özel sos ve farklı içeriklerle öyle zengin ve lezzetli hale getirmişler ki başlangıç olarak mutlaka sipariş etmenizi öneririm.
Yine başlangıç olarak yoğurt ve domates sosla birlikte gelen sebze köftesi harikaydı. Ana yemeklerden ise benim en beğendiğim ev yapımı makarna oldu. Et ve mantar ve yine özel sosla servis edilen makarnanın pişme seviyesi de çok başarılıydı.
En Beğenilen Sakız Adası Otelleri
Adanın merkezinde konumlanan Chandris, iki tarafı da Ege’yle çevrili olan, masmavi büyüleyici bir manzaraya sahip. Turistik yerlere yakınlığıyla oldukça ideal bir seçenek olan otel, aynı zamanda adayı keşfe başlamak için de doğru bir noktada.
Muhteşem dağ manzarası ve sevimli bahçesiyle, sizlere rahatlatıcı bir tatil sunuyor.
Oldukça farklı bir konsepte sahip olan Mesta Mastic, beş daire ve odalardan oluşan bir site. Üç farklı yapının birleşimiyle oluşturulan Mesta Mastic, geçmişin izlerini kaybetmeden rustik bir havayla restore edilmiş, büyüleyici bir site.
Sakız Adası’nda Görülecek Yerler
Sakız Adası Değirmenleri
Her ne kadar adını içerisindeki sakız ağaçlarından almış olsa da yel değirmenleri adanın en meşhur sembollerinden. Limandan rahatlıkla yürünebilecek mesafede bulunan yel değirmenleri, özellikle akşamüstü ziyaretçilere görsel şölen sunuyor.
Sakız Kalesi
Tarihin en eski yerleşim kalelerinden biri olan Sakız Kalesi, adanın şehir merkezinin kuzeyinde bulunuyor. Tarih boyunca birçok kez işgal edilmiş ve yeniden inşa edilmiş kale tarihi açıdan görünmesi gereken önemli bir yer. Ayrıca kale içindeki kazılar sonucu ortaya çıkan Giustiniani Sarayı, kalenin ana giriş kapısının yanında Jüstinyen Müzesi olarak sergilenmekte.
Pirgi Köyü
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pirgi Köyü’nün en önemli özelliği köy içerisindeki evlerin tasarımı. Köye yapılacak olan korsan saldırılarından korunmak için kale-köy mantığıyla birbirine bitişik şekilde inşa edilmiş evler, kale görevi görmekte. Bunun yanı sıra evlerde asıl dikkat çeken ise, önlerindeki süslemeler. Ksista tekniğiyle boyanmış olan evler köyü adeta bir tablo gibi gösteriyor. Dünyada yalnızca iki köyde kullanılan bu süsleme tekniğiyle süslenmiş evler, herkesin listesinde olması gerekenlerden.
Mesta Köyü
14.-15. yüzyılda inşa edilmiş Mesta Köyü, Sakız Adası’da mutlaka görülmesi gereken noktalardan bir tanesi. Korsan saldırılarından korunmak amacıyla yan yana ve beşgen bir yapıda kurulmuş bu köy, tam anlamıyla bir Orta Çağ köyü. Çok dar ve labirent şeklindeki sokaklarıyla sizi Orta Çağ’da gibi hissettirecek Mesta Köyü’ne gitmişken de Yunanistan’ın en büyük kiliselerinden olan Taksiyarhis Kilisesi’ni ziyaret ederek Ortodoks mezhebinde ilk kez resmedilmiş, Hz. İsa ve Hz. Meryem tablosunu da inceleyebilirsiniz.
Mastichoria Bölgesi
Sakız Adası’na gelmişken, adanın en büyük özelliğini taşıyan bölgeyi görmemek olmaz. Yalnızca bu bölgede yetişen ağaçlardan sakız damlıyor ve sakızlar burada üretiliyormuş. Meraklısına adanın bu bölgesinde sakız üretim sürecini anlatan bir sakız müzesi de bulunuyor.
Sakız Adası’nın keşfederken Çeşme’de mola verecekseniz bu restoranları mutlaka denemelisiniz!
Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?
Sakız Adası’na Türkiye’den direkt gitmek için en hızlı ve en çok tercih edilen yol feribot… Çeşme’den kalkan feribotlar yaklaşık 45 dakika içerisinde Sakız Adası’na varıyor.
Sakız Adası’na Kapıda Vize Nasıl Alınır?
Yunanistan yeniden kapıda vize veriyor, ancak Yunanistan’a girerken hemen alınamayan bir vize türü. Bu vize; Yunanistan’ın da dahil olduğu geleneksel Schengen vizesine kıyasla daha hızlı ve sadece gidilecek yer için 7 günlük kullanılabilen vize olarak düşünülmelidir. Bordo pasaport (en az 6 ay geçerli), gidiş-dönüş feribot bileti, otel rezervasyonu (3 aylık banka hesap dökümü), seyahat sağlık sigortası ve vize başvuru formu gerekli. 2024 yılında Sakız Adası için kapıda vize 60€ olacak ve pasaportta KKTC’ye giriş damgası olmaması şartı aranacak.