preloader

Doğadan İlham Alan Tasarımlar

14.04.2022
Doğadan İlham Alan Tasarımlar

Yazı Boyutu:

Doğada yetiştirilen hammaddeler ile tasarlanan ürünlere sahip BAGH Collection markasının hikâyesini kurucusu Merve Ece Topçu’dan dinledik.

Doğadan İlham Alan Tasarımlar

Merve Ece Topçu

Londra’da Greenwich University’de MBA yapıp, Paris ve Çin’de Sun-Yet Sun gibi üniversitelerde iş geliştirme alanında eğitimler alan Merve Ece Topçu, çocukluğundan beri modaya ve yeniliklere ilgisi olan bir isim. Kendi markası BAGH Collection’ın hikâyesini ve doğadan ilham alan tasarımlarını konuştuk. Elma posasından dönüştürülmüş elma derisini kullanarak bir nevi geri dönüşüm ve atık yönetimi üzerine de çalışan markanın gelecek planlarını da öğrendik.

Markanızın hikâyesini anlatır mısınız?

Bagh sözcüğü gerek kelime anlamı gerekse telaffuz şekli ile benim için birçok anlam ifade ediyor. Sade ve gerçekten yana bir yapım olduğu için de vermek istediğimi sade şekliyle ifade edebildiğim bir isim aynı zamanda. Bagh; Farsça’da bağ-bahçe anlamına geliyor. Kullandığımız ve kullanmayı planladığımız hammaddeler doğada yetiştirildiği için anlamlı olduğunu düşündüm. Türkçe okunuşu ‘bağ’, telaffuzundaki anlam ise benim yapımı, içselliğimi oldukça yansıttı. Çünkü benim için yaptığım her işte ve ilişkilerimde bağ kurmak oldukça önemli. Bu marka ile de insanlarla aramda bir bağ kurmayı hedefliyorum. Bu yüzden Bagh ile aramda oldukça kuvvetli bir bağ oluştu diyebiliriz.

Bu markayı geliştirmeye nasıl karar verdiniz?

Küreselleşen dünyada her şey önce insanın doğayı taklit etmesi ile yapaylaştı, daha sonra insanoğlu asıl materyalin doğa olduğunu fark etti ve doğala, organiğe yöneldi. Ben de çocukluğumdan bu yana modaya olan ilgim ile moda ve doğal olanı harmanlayıp Bagh markasını yarattım.

Tasarımlarınızdan ve öne çıkan özelliklerden bahseder misiniz?

Minimal olması ve sadelikten gelen şıklığı yansıtması. Herkesin dolabında bulunan klasik ve zamansız modellerle ilk koleksiyonumuzu satışa sunduk. İlerleyen zamanlarda sürdürülebilirlik çerçevesinde daha renkli ve çizgilerin dışında tasarımlar üzerine çalışacağız.

Doğadan İlham Alan Tasarımlar
Doğadan İlham Alan Tasarımlar

Ürünlerinizde hangi malzemeleri tercih ediyorsunuz?

Genelde vegan deriler plastikten yapılır, biz bunu değiştiriyoruz. Meyve suyu endüstrisinin yan ürünü olan elma posasından dönüştürülmüş elma derisini kullanarak bir nevi geri dönüşüm ve atık yönetimi üzerine çalışmış oluyoruz. İlerleyen süreçlerde yerel üretim olan bitki bazlı derileri de koleksiyonumuza dahil etmeyi planlıyoruz. Kutularımız geri dönüştürülmüş ve kılıflarımız da organik pamuk kullanılarak hazırlanılmıştır.

Elma posalarının dönüştürülmesinden bahsedebilir misiniz?

Elma derisi, meyve suyu üretimi için toplanan elmalardan kalan atıkların dönüştürülmesi sonucu elde edilen vegan ve sürdürülebilir bir hammaddedir. İtalya’da yetişen organik elmalar toplanır, elma suyu ve benzeri ürünlerin hazırlandığı tesislerde preslenir. Preslenme sonrası posa güneşte kurutulur ve geri dönüştürülmüş PU ile karıştırılır. Pamuklu kumaşla birlikte yüzeye uygulanır ve deri kıvamına getirilir ve daha sonrasında çeşitli ürünlerde vegan bir alternatif olarak kullanılır. Elma derisi PETA onaylı bir hammaddedir.

Doğadan İlham Alan Tasarımlar
Doğadan İlham Alan Tasarımlar
Doğadan İlham Alan Tasarımlar

Markanız için gelecek planlarınız arasında neler var?

Öncelikle küresel iklim değişiklikleri yaşadığımız bu dönemde doğayla daha uyumlu ve geri dönüşümü destekleyen, şeffaf, yenilikçi ve işçilik yoluyla, mümkün olduğunca az çevresel etkiye neden olan tasarım odaklı, birinci sınıf ürünler yaratmayı amaçlıyoruz. Kâr ve amacı dengelemek için doğrulanmış sosyal ve çevresel performans, kamu şeffaflığı ve yasal hesap verebilirliğin en yüksek standartlarını karşılamayı amaçlıyoruz.Atık üretimini en aza indirerek karbon ayak izimizi azaltmayı taahhüt ediyoruz. Bunu, sürdürülebilir geri dönüştürülmüş/ileri dönüştürülmüş malzemeler kullanarak, israfı azaltacak şekilde tasarımlar yaparak ve ürünlerimiz için onarım hizmeti sunarak yapıyoruz.Yenilik, işimizin özüdür. Malzeme tedarikçileri ve üreticileri ile yapıcı ortaklıklar sayesinde doğrusal ekonomiden (yap, kullan, elden çıkar) geçişi ve döngüsel ekonomiye doğru ilerlemeyi amaçlıyoruz. Malzeme konusunda da yenilik peşinde koşmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Hedefimiz PVC’nin ve PU’nun daha az kullanıldığı elma derisi gibi innovative hammaddeleri bünyemize katmak ve sizlerle buluşturmak.

Tasarımlarınıza nerelerden ulaşılabilir?

Çalıştığımız yerlerin sürdürülebilirlik ilkelerine önem vermesine ve misyonu olmasına önem veriyoruz. Şu an için Bishop, Remistanbul ve kendi sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları