preloader

Mücevher Tadında BMW Modelleri

Mücevher Tadında BMW Modelleri

Yazı Boyutu:

Otomobiller de birer sanat objesi ya da koleksiyon malzemesi olabilir. Hele ki söz konusu, kısıtlı üretim bir BMW ise mücevher gibi her koşulda parlamaya devam eder. Yıllar geçse dahi mücevher gibi parıltısını kaybetmeyen BMW modellerini yakından inceleyin.

Bazı otomobiller vardır, değerini her zaman korur. Hatta, başına büyük bir kaza gelmiş ya da eski sahibi tarafından bir depoda unutulmuş olsa bile. Özellikle yeni milenyum ve sosyal medyanın hız kazandığı dönemde, eski sahipleri tarafından unutulan ya da terk edilen otomobilleri keşfedenlerin sayısı arttı. Bu şanslı kişiler birer hazineye sahip oluyorlar. Bir de bulunan otomobil, efsanevi bir geçmişe sahip BMW modeli ise değeri çok daha yüksek olabiliyor. Gelin sizinle; yıllar geçse dahi mücevher gibi parıltısını kaybetmeyen BMW modellerine bir göz atalım. Hem de sebeplerini de açıklayarak…

BMW M8 Gran Coupé First Edition

Mücevher Tadında BMW Modelleri

Tarihler 2019’u gösterdiğinde BMW M8 Gran Coupé First Edition, adındaki “First”ten de anlaşılacağı üzere bu serinin ilk özel kısıtlı üretimini simgeliyor. Sadece 400 adet üretilen BMW M8 Gran Coupé First Edition, sergilenen ilk örneğinde kullanılan renk sebebiyle listemize dahil oluyor. BMW’nin kişiye özel otomobil siparişini ifade eden “Individual” kapsamında, metalik “Aurora Diamond Green” yani mücevher yeşili rengiyle üretilen çok çarpıcı otomobil, ilk tanıtıldığında da adından oldukça fazla söz ettirmişti. Alışılan renklerin aksine bu yeşilin tonu ve metalik parlaklığı ile “Y formu”ndaki altın-bronz jantlar eşi benzeri görülmemiş bir kontrast yaratıyordu. Kuzey Işıkları’ndan esinlenilen bu otomobili daha da özel kılan ise 400 adetten yalnızca 8 adedinin bu kombinasyonda üretilmiş olmasıydı. Otomobilin ilk sahipleri Almanya, ABD, İsviçre, Belçika, İngiltere, Rusya, Japonya ve Katar olarak belirlenmişti. Bir diğer not ise, BMW M8 Gran Coupé First Edition gelmiş geçmiş en pahalı BMW modeli olarak biliniyor!

BMW Nazca M12

Mücevher Tadında BMW Modelleri

BMW’nin süperspor otomobil arenası için tarihi boyunca hep denemeleri olmuştur ancak BMW M1 haricinde bu seviyede bir örnek hiçbir zaman hayata geçirilmemiştir. Bu konudaki en değerli çalışmalardan biri, 3 farklı konseptte tanıtılan BMW Nazca M12’dir. 1991 Cenevre Otomobil Fuarı’nda M12, 1992 Tokyo Otomobil Fuarı’nda C2 Coupé ve 1993 Monaco Formula 1 Grand Prix’sinde, C2 Spider modelleri gösterilse de hiçbir zaman seri üretim için onay alamadılar. Yaşayan en büyük otomobil tasarımcılarından Giorgetto Giugiaro tarafından şekillendirilen seride zamanla Italdesign Giugiaro imzasına rastlarız. 0.26 gibi süperspor otomobiller için muhteşem bir aerodinamik katsayıya indirgenebilen otomobilde BMW’nin 7 ve 8 Serisi’nde kullandığı V12 motor görev yapıyordu.

BMW Z1

Mücevher Tadında BMW Modelleri

Türkiye’de de çok az sayıda örneği korunan BMW’nin ikonik Z1’i, sadece 8.000 adet üretildi. Dünyada kapıları gövde içine gizlenebilen ilk otomobil olarak anılan BMW Z1’in fiyatları son 5 yılda adeta roket hızında yükseliyor. Almanya’daki ilk satış fiyatı 83.000 Alman Markı olan BMW Z1, birçok otomobilden daha pahalıydı. Günümüzde bu otomobilin iyi örnekleri kolaylıkla birkaç milyon TL’lerin üzerinde el değiştiriyor.

Mücevher Tadında BMW Modelleri

4 metreden biraz kısa olan araç sadece 1250 kg ağırlığındaydı ve 2.5 litrelik sıralı 6 silindirli motoruyla 170 HP güç üreterek tam bir safkan sürüş makinesi haline geliyordu. Kliması olmayan aracın kumaş tavanı kolaylıkla katlanabiliyordu. Öte yandan yan camlar, kasa içine giren kapılara gizleniyordu. Yan aynalar A sütununa yerleştirilmişti. Tamamen plastik kompozit olan karoser ise istendiği takdirde komple sökülebiliyordu. Z1’den yıllar önce 507 modeliyle Roadster üreten BMW, bir sonraki adım olarak ise Z3’ü üretime almıştı.

{773809}

BMW 8 Serisi

BMW 8 Serisi efsanesinin yeniden doğuşu 2017 yılına denk geliyor. Markanın en büyük coupé’si yollardaki yerini almadan önce BMW Concept 8 Serisi adındaki konsept ile Concorso d’Eleganza Villa d’Este’deki yerini almıştı. Söz konusu kavram, otomobilinden seri üretime taşınan detaylardan biri olarak BMW 8 Serisi’nin bu listeye dahil olabilmesini sağlıyor. O da aracın orta konsolundaki geleneksel vites topuzunun yerine kullanılan cam vites topuzu. Adeta gerçek bir mücevher gibi parıldayan bu vites topuzunun da katkısıyla BMW 8 Serisi, markanın en lüks ve gösterişli güncel modeli olmayı sürdürüyor. BMW 8 Serisi, Coupé, Cabrio ve Gran Coupé versiyonlarına sahip. BMW 8 Serisi öncesinde tanıtılan BMW Concept 8 Serisi ile ilgili yazımızı da aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

BMW M5 Touring (E34)

Mücevher Tadında BMW Modelleri

E34 kasa kodlu BMW 5 Serisi’ni ülkemizde bol miktarda görürüz. Özellikle de BMW 520i Sedan’dan bol sayıda satıldı ve günümüzde halen en fazla aranan BMW modelleri arasında yer alır. Ancak söz konusu olan Touring yani station wagon bir BMW olunca, Türkiye’de bu otomobili görmek daha güçtür. Bir 5 Serisi Touring’in M5’i desek, böyle bir aracın varlığından haberdar bile olmayabilirsiniz. Bu çok doğal çünkü tüm dünya için sadece 891 adet üretilen BMW M5 Touring, koleksiyonerlerin elinde milyonlarca TL’ye el değiştiren E30 kasa BMW M3 Cabrio’dan çok daha nadir bulunan bir otomobil. BMW M5 Touring’in birkaç unvanı bulunuyor. Bunlardan biri; üretildiği 1992 yılında dünyanın en hızlı station wagon otomobili olması. Bir diğeri ise; BMW’nin M Departmanı tarafından üretilen ilk station wagon aracı. Ayrıca aynı departmanın elde üretilen son örneği de ta kendisidir. 3.8 litrelik sıralı 6 silindirli motorunda 340 HP barındıran BMW M5 Touring, günümüzün en değerli ve aynı zamanda fonksiyonel BMW modelleri arasında yer alıyor. Sadece soldan direksiyonlu, arkadan itişli ve manuel şanzımanla üretilen araç, dışarıdan bakıldığında sadece meraklıları tarafından tanınabilecek bir “Kuzu postundaki kurt.” 1992 yılında 0-100 km/s hızlanması 5.7 saniye kaç otomobil ya da kaç station wagon vardı diye sorduğumuzda ne demek istediğimizi daha net anlayacağınız zannediyoruz.

BMW Garmisch

Mücevher Tadında BMW Modelleri

BMW’nin farklı tasarım evleriyle yaptığı işbirlikler arasında ne yazık ki kayıplar da mevcut. Bunlardan biri; 1970 yılında Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılan ve Marcello Gandini tarafından tasarlanan konsept otomobil BMW Garmisch. O dönem fuarda sergilenen ama zaman içerisinde kayıplara karışarak yok olan otomobil, 2019 yılı Concorso d’Eleganza Villa d’Este için yeniden üretildi.

Mücevher Tadında BMW Modelleri

Bir kez daha yaşayan en büyük otomobil tasarımcılarından biri olan Marcello Gandini’yle, bu otomobili yeniden üretmek üzere kollar sıvandı. Hatta konsept otomobil orijinal ölçülerinde fotoğrafları üzerinden modellendi ve İtalya’da eski usullere göre yeniden doğdu. BMW’nin 70’lerdeki seri üretim modellerinde de imzası olan Marcello Gandini ile günümüz BMW Group Tasarım Ekibi Başkan Yardımcısı Adrian van Hooydonk bu projede bir araya geldiler.

Mücevher Tadında BMW Modelleri

BMW Garmisch, 1960’ların sonu ve 1970’lerin başında Bertone, Italdesign ve Pininfarina gibi İtalyan stüdyolarının öncülüğünü yaptığı radikal yeni stilin ilk örneği. Bu stil, günümüzde otomobil tasarımcıları için hâlâ önemli bir referans noktası oluşturuyor.

{773701}

BMW X5 Le Mans Concept

Mücevher Tadında BMW Modelleri

Günümüzde dahi, ilk jenerasyon BMW X5, hâlâ taze hâlâ dinamik ve hâlâ muhteşem görünüyor. Çünkü gereksiz hiçbir detayı yok gibi yalın ve bir BMW’nin olması gerektiği gibi muhteşem bir yol otomobili. BMW’nin ilk SUV’si -daha doğrusu SAV’si- tarihler 2000 Cenevre Otomobil Fuarı’nı gösterirken tüm dünyayı şaşkınlığa uğrattı. Sadece piste odaklanılmış tasarım detayları değil, 700 HP güç ve 720 Nm tork üretebilen V12 motora ve arkadan itişe sahip olan bu BMW X5, 0-100 km/s hızlanmasını sadece 4.7 saniye tamamlayabiliyor ve 278 km/s maksimum hıza çıkabiliyordu. BMW X5 Le Mans Concept ne yazık ki seri üretime geçemeyecek kadar ütopikti. Buna, karbon-fiber üretimi dört koltuklu yapısı da dahildi!

BMW M8 Prototype

Mücevher Tadında BMW Modelleri

BMW’nin, McLaren F1’e güç ünitesini sağlayan şirket olduğunu en sağır otomobil tutkunu bile duymuştur. “6.1 litre hacmindeki 627 HP’lik bu muhteşem V12 motor hiçbir zaman bir BMW modelinde kullanılmadı” desek yanlış olur çünkü bu motorun geliştirilmesi, M8 Prototype olarak adlandırılan E31 kasa 8 Serisi’nde tekerlekleri döndürdü. Gelmiş geçmiş en muhteşem atmosferik motorlar arasında başa oynayan motor, yüksek üretim bedeli sebebiyle hiçbir zaman 8 Serisi’nde seri üretime geçemedi. Motorun devasa karbon-fiber hava filtreleri için ikonik açılan farlarından vazgeçilirken, Lexan camlar, kompozit gövde panelleri ve karbon-fiber yan aynalar kullanıldı. Orijinal 8 Serisi’nde olmayan B sütunu bu araçta gövde rijitliği için mevcuttu. Nardo’daki test pistinde 300 km/s barajını tereyağından kıl çeker gibi geçen BMW M8 Prototype, bu dünya için aşırı hızlı ve pahalıydı.

BMW 3.0 CSL Hommage Concept R

Mücevher Tadında BMW Modelleri

BMW, sponsoru olduğu Concorso d’Eleganza Villa d’Este’nin 2015 buluşmasında bir efsaneyi yeniden yorumlamak istemişti. BMW 3.0 CSL Hommage R adındaki bu şov otomobili markanın Batmobile olarak da anılan 70’lerdeki efsanesi BMW 3.0 CSL’yi günümüze taşıdı. “Coupé Sport Leichtbau” yani “Hafif Spor Coupé” kelimelerinin kısaltması olan CSL, 70’lerdeki 3.0 CS modelinden yaklaşık 200 kg daha hafifti. O dönemde alüminyum motor kaputu, bagaj kapağı ve kanatların haricinde pleksiglas camlar ve minimum donanımla üretilen 3.0 CSL, dünyanın farklı pist yarışlarında adeta fırtınalar estiriyordu. BMW 3.0 CSL Hommage R ise aynı anlayışla ama bu sefer daha modern hafif materyallerle üretildi. Sadece karbon-fiber haricinde plastik ile güçlendirilmiş karbon-fibere de (CFRP) yer verilen aracın gövdesi alüminyumdan çok daha hafif ve güçlü. BMW, bu malzemeleri i8, 7 Serisi ve M modellerinde de yıllar içerisinde kullanarak saf sürüş zevki ve güvenliğe odaklandı.

{773700}

OGGUSTO Otomobil Editörü Birkan Demir Çalışkan’ın diğer yazılarını okumak için tıklayın.

Dünyadan en yeni haberleri ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültenine kaydolun.

Birkan Demir Çalışkan
Birkan Demir Çalışkan
editörün tüm yazıları