preloader

2022 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

14.12.2021
2022 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

Yazı Boyutu:

Geçtiğimiz yıl Ashwaganda satışları ABD’de %4000 arttı, yapılan araştırmalar metabolizma hızının yavaşlamadan 60’lı yaşlara kadar devam ettiğini gösterdi, zihinsel spor merkezleri kendini kanıtladı… Bunlar bize 2022 yılında dünyada sağlık ve iyi yaşam trendlerinde nelerin ön planda olacağının işaretleri…

Kısa bir süre önce, dünya sanki tersine döndü. Hepimizi, hayatımızı yeniden yapılandırmaya, “iyi” olmanın ne demek olduğunu değerlendirmeye ve odağımızı gerçekten önemli olan şeylere ayarlamaya zorladı. İnsanlar kendilerine iyi gelecek, kontrolü elde tutmasına yardımcı olacak kişisel bakım uygulamalarını benimsemeye başladı. Sağlığı desteklemek için pazarlanan pek çok ürün ve hizmetle, heyecan verici yeni trendlerin önemi konusunda daha bilinçli hale gelindi. Sağlık açısından daha güvenli ve etkili yeniliklere yönelme, bunları daha aktif olarak uygulama akımı 2021’de oldukça ivmelendi. Aşağıda sıraladığım trendler de 2022’de adından söz ettirecek gibi görünüyor.

Adaptojenler Zirvede

2022 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

Adaptojenler, vücudun her türlü stres etkenine direnmesine yardımcı olan, toksik olmayan bitkilerdir. Vücudumuzu uyardığı ve sistemlerin dengeli bir homeostaz durumuna geri dönmesine yardımcı olduğu söylenen adaptojenler, yüzyıllardır Çin ve Ayurveda şifa geleneklerinde kullanılmaktadır. Yaşam kalitesini artırdığı ve nörolojik sağlığı korumaya yardımcı olabildiğine inanılmaktadır. Ancak bu iddiaları destekleyecek daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.

Stresle başa çıkma yöntemlerinde daha çok desteğe ihtiyacımız olduğu için tulsi, reishi, ginseng, rhodiola, maca, zerdeçal veya ashwagandha gibi bitkilerin gündemimizde olacağı kesin görünüyor. ABD’de 2021 yılında ashgwaganda satışlarında görülen yaklaşık %4000’lik artış 2022 yılında bitki tıbbının canlanmada başı çekeceğinin de en büyük göstergesi.

Zihinsel Spor Salonları Artacak

2022 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri
945901586

Zihinsel ve fiziksel sağlığın karmaşık bir şekilde bağlantılı olduğunu doğrulayan bir iki yıl geçirdik. Yeni dönemde zihinsel sağlık rutinlerimize yeni tanıştığımız ifadeyle “mental fitness“ı ekleyeceğiz. Kendimizi iyi hissettiğimiz zamanlarda bile düzenli olarak ruh sağlığımızın, üzerinde çalışmamız gereken bir şey olduğunu öğrenmeye devam edeceğiz.

Resmi olarak Ocak 2021’de hizmete giren ‘Coa’, dünyanın ilk zihinsel sağlık spor salonu, bu konsepte uygun iş alanları için ilham kaynağı olmaya başladı bile. Zihinsel egzersiz, meditasyonun ötesine geçtiğini kanıtladı gibi görünüyor. Terapist liderliğinde grup olarak katılabileceğiniz duygusal fitness dersleri ve bireysel terapist hizmeti sunan bu kuruluşun amacı; zihinsel sağlık için kaynakları, fiziksel fitness kadar yaygın, erişilebilir ve eğlenceli hale getirmek.

“Science dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, metabolizma hızının düşündüğümüz kadar erken düşmediğini 60’lı ve 70’li yaşlara kadar azalmadığını gösterdi.”

Metabolizma Hızına Yeni Bir Bakış

2022 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

Uzun zamandır bize, yirmili yaşlarımızdan sonra metabolizmamızın kaçınılmaz düşüşüne başladığı ve bununla birlikte hayatımızın geri kalanında kilo almamak için zor bir dengeleme eyleminin gerekliliği öğretildi. Ancak Science dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, metabolizma hızının düşündüğümüz kadar erken düşmediğini 60’lı ve 70’li yaşlara kadar azalmadığını gösterdi.

Bu, önemli bir paradigma değişikliğine neden oldu. Çünkü bu, metabolizmamız üzerinde önceden düşünülenden çok daha fazla kontrole sahip olduğumuz anlamına geliyor ve kontrol beraberinde sorumluluk getiriyor. Bu nedenle 2022’de kas kütlesini koruyarak ve mitokondriyal sağlığı destekleyerek metabolizmanın korunmasına yardımcı olan ürünlere ve yaşam tarzı alışkanlıklarına yönelik artan bir talep göreceğiz. Amino asitler, asetil-L-karnitin, CoQ10 ve alfa lipoik asit gibi takviyelerin popülaritesi artacaktır. Ek olarak, fiziksel aktivitelerimizi yoga, kuvvet antrenmanı ve yürüyüş gibi sağlığı geliştiren egzersizlere kaydırırken, orman banyosu gibi ruh hali artırıcı egzersizlerin popülaritesi artmaya devam edecek.

{774515}

Portatif Mini Sağlık Araçları

2022 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

Kapanma döneminde sağlığımızın kontrolünü elimize aldık ve spor salonlarını aratmayacak ekipmanları topladık. Kişisel EKG tarayıcıları, kendi kendini temizleyen su şişeleri, biosensörler, katlanıp kaldırılabilen koşu bantları veya portatif masaj tabancaları… Bu ürünler ve çözümler, insanlara kendi sağlık rutinlerinin kontrolünü ellerine almaları için rahatlık ve güç verdi. Örneğin daha önceki yıllarda sadece profesyoneller için uygun olan masaj tabancaları (örnek: Hypervolt, TheraGun) gibi cihazlar masaj terapisinin tüm faydalarından kuvvet harcamadan yararlanmak mümkün oldu. Vücuttaki iltihabı azaltmada, antrenman sonrası iyileşmede, ağrılı bölgeleri tedavide yardımcı, gençleşme, canlılık hissi sağlayan amatör fizyoterapi aletlerinin, 2022 trendlerinin gözdesi olabilir gibi görünüyor.

“Doğada yürüyüş sırasında hastayla terapisti buluşturan eko-terapinin 2022’de popüler hale gelmesi bekleniyor.”

Psikiyatri Doğa ile Buluştu

2022 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

Pandeminin başlangıcından bu yana, birçok terapist güvenlik endişeleri nedeniyle ofiste hasta görmek yerine daha güvenli bir alternatif olarak online teleterapiyi tercih etti. Tele-sağlık, terapi hizmetleri sunmanın çok uygulanabilir ve güvenli bir yolu olmaya devam edecek olsa da, birçok terapist ve danışan birbirini şahsen görmenin daha hızlı sonuç verdiğine inanıyor.

“Yürü ve konuş” terapisi ile hastalar ve terapistler doğada birlikte hareket ediyor ve doğa iyileşmenin parçası kabul ediliyor. Doğada yürüyüş sırasında hastayla terapisti buluşturan terapi seansları yani eko-terapinin 2022’de çok popüler hale gelmesi bekleniyor.

Raflardaki Trend

2022 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

Yılın son aylarına doğru WholeFoods market (Amerika Birleşik Devletleri’nde 500’den fazla şubesi bulunan sağlıklı ürünler market zinciri) tarafından gelecek yıl boyunca raflarımızda hangi tatların olacağını tahmin ettikleri Yıllık Eğilimler raporu yayınlanır. 2022 yılı eğilimlerinin çoğunu fonksiyonel gıda ve fonksiyonel beslenmeyle ilgili gıdalar oluşturuyor. Listede hibisküs (ebegümeci), yuzu (Uzakdoğuda yetişen narenciye), moringa, zerdeçal, ayçekirdeği bulunması beni sağlıklı yaşam koçu olarak çok mutlu etti. Ayçekirdeği, fıstık ezmesinin pabucunu dama atacak, un yerine krakerlerde, dondurma bazlarında ve hatta sütlerde karşımıza çıkacak gibi görünüyor.

OGGUSTO Well-Being Editörü Yaprak Üner’in diğer yazılarını okumak için tıklayın.

Dünyadan en yeni haberleri ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültenine kaydolun.

Yaprak Üner
Yaprak Üner Tüm Yazıları