preloader

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri

01.04.2024
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri

Yazı Boyutu:

Son birkaç sezondur asla eskimeyen mikro miniler, 90’ların ofis dışı görünümleri, beklemediğimiz bir anda geri dönen kapriler, polo yakalar ve ilkbaharın olmazsa olmazı trençkotlar… 2024 ilkbahar sezonunun trendlerini keşfedin!

Sıcak zamanların hayalini kurduğumuz bu günlerde, ilkbahar koleksiyonlarını incelemekten daha ferahlatıcı bir aktivite olamaz! Kalın kabanlardan, botlardan, kazaklardan ve aksesuarlardan kurtulmak için gün saydığımız bu kış günleri, önümüzdeki sezonun trendleri hakkında fikir sahibi olmak ve ilkbahar dolabımızda olmasını istediğimiz parçaları seçmek için de oldukça ideal. Geçen sezonlardan kalan renkleri, 2000’lerin hareketli ve karmaşık etkisini bir kenara bırakmaya hazırlanın çünkü bu ilkbahar sezonu, sadeleşen moda trendlerinin devam edeceğinin temsilcisi niteliğinde.

2023’te hayatımıza giren ‘sessiz lüks‘ kavramı ve ikinci el alışveriş anlayışının artmasıyla birlikte moda dünyası kaliteli, kalıcı ve zamansız parçalara yönelmeye başladı. Bu sezon canlı ve parlak renklerin yerini pasteller ve beyazlar alırken; 2000’lerin karmaşık estetiği geride bırakılarak 90’ların rahat, eforsuz ve cool moda anlayışı modernleşerek podyumlardaki yerini aldı. Tüm sadeleşmenin yanı sıra moda tabii ki yaratıcılığından hiçbir şey kaybetmeyerek yeni siluetleri ve her zaman bir ustalık eseri olarak bizleri büyüleyen el işçiliğiyle ise sanatla bağlı tarafını da gözler önüne serdi.

İşte 2024 yılının ilkbahar ve yaz aylarında sıklıkla göreceğimiz ilkbahar trendleri!

Off-Duty

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Tom Ford
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Prada
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Coperni

Jean’leri, oversize blazer’ları, kumaş pantolonları, beyaz tişörtleriyle kombinledikleri takım elbiseleri, paltoları, siyah minik elbiseleriyle her zaman havalı görünen ve dönemi fetheden Cindy Crawford, Julia Roberts, Carolyn Bessette, Prenses Diana gibi 90’ların en çok dikkat çeken stil ikonlarıyla birlikte hayatımıza giren ‘off-duty’ kavramı, modernleştirilmiş yorumuyla bu sezon podyumlarda en çok gördüğümüz tarzlardan biri oldu.

İşten çıkmış‘ ya da ‘ofis dışı‘ olarak tanımlayabileceğimiz bu stil, eforsuz bir şıklığı temsil ederken rahatlık ve stilin mükemmel bir birleşimini sunuyor. Sokak stiline en çok yakışan tarzlardan biri olan off-duty tarzı, aynı zamanda rahatlatılmış kalıplardan oluşan kumaş pantolonları, oversize blazer’ları, katman kombinleri hatta Prada’nın şortlu görünümleriyle klasikleşmiş ofis stilinden sıkılanlar için de daha rahat ve eğlenceli stil önerileri sunuyor. Jean’le kombinlenmiş oversize blazer’lar, kumaş pantolonlarla bir araya getirilmiş beyaz tişörtler, takım elbiseler ve görünüme mutlaka eklenen güneş gözlükleri, güçlü duruşlarıyla birleşen sade bir zarafetle modanın kalbindeki yerini koruyor.

2024 yılında moda dünyasında şaşırtan gelişmelerin olması bekleniyor. Hem sektörün devlerinden beklenenler hem de modaya dair yenilikçi ipuçları için bu yılın öne çıkan trendlerine mutlaka göz atın!

Polo Yaka ve ‘Preppy’ Estetiği

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Miu Miu
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Gucci
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Bally

2023’ün en çok konuşulan trend akımı ‘Old Money’ estetiğiyle hayatlarımıza giren zengin ve lüks görünümler, bu ilkbahar sezonunda ‘preppy’ yani özel okul görünümlerine evriliyor. Polo yaka tişört, hırka, kazak ve gömleklerin odağında gelişen bu trend, Gucci’de sportif bir sete dönüşürken Miu Miu podyumlarında fırfırlı etek, gömlek katmanlanmış kazak ve blazerla Y2K döneminin ‘Abercrombie&Fitch’ rüyasını modernleştirerek 2024’ün mükemmel görünümüne yön veriyor. Hem rahat ve uğraşılmamış hem de basic bir tarz için yeterli şıklığı karşılayan polo yaka üstler, montlardan yavaş yavaş kurtulduğumuz ilkbahar sezonunun kurtarıcısı olacak.

İmaj danışmanı Aslı Parlak 2024 İlkbahar/Yaz moda trendlerindeki favorisini şöyle anlatıyor:

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Aslı Parlak

Fiyonk Modası

Peki bu trend kadınlar için ne anlama geliyor?

Bir gecede (ya da öyle görünüyordu), dekoratif kurdeleler ve fiyonklar hem haute couture hem de sokak giyiminde 2023’ün moda hissi olarak ortaya çıktı. Ancak kurdelenin tarihine baktığımızda her zaman kadınları hedef almıyordu; aslında fiyonklar bir zamanlar neredeyse yalnızca erkekler tarafından giyiliyordu.

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri

16’ncı yüzyılın sonlarında Fransa’da kurdeleler ve fiyonklar, özellikle aşk örgüsü saç modeli nedeniyle genç erkekler arasında popülerlik kazandı. Göğsün üzerine örtülmüş uzun bir örgü olan aşk kilidi, ucuna yakın bir fiyonk veya kurdele ile bağlanıyordu. Kalbin üzerine takıldığı için aşk kilidi, kullanıcının partnerine olan romantik bağlılığını simgeliyordu.

Bir yüzyıl sonra Fransız sarayında soylu kadınlar arasında popüler bir giyim tarzı ortaya çıktı: “Fransız Elbise”. Korsajlı kurdeleler, fiyonklar, danteller ve işlemelerle süslenmiş lüks bir ipek elbise olan “Robe à la Française“, Kraliçe Marie Antoinette ve tabii ki saray mensupları tarafından çok sevildi.

İddiaya göre Marie Antoinette’in kuaförü, Kraliçe’nin bu aksesuara çok düşkün olması nedeniyle sadece saç kurdelelerine 20.000 frank harcadı.

Kraliçe’nin zevkleri moda dünyasını o kadar etkiledi ki, onun hükümdarlığı sırasında kurdelelerin popülaritesi bir kez daha arttı.

Robe à la Française, 2024 yılında kurdeleler ve fiyonklar moda dünyasında bir Rönesans yaşıyor. Son iki yıldır fiyonk görmeden bir mağazaya, hatta Instagram’a girmek zor oldu. Kız çocukluğun modada trend olmasıyla birlikte, kırmızı halılarda, kraliyet ailelerinde ve podyumlarda görünen fiyonk trendi; 2024’teki moda haftaları ile Prada’nın yakın zamandaki fiyonk merkezli defilesi arasında, bu sevimli trendin kalıcı olacağı açıkça belli olmuştu. Artık sadece çocuklara ve bebeklere mahsus olmayan ve 2023’te başarılı bir hakimiyet kuran fiyonk trendi, kadınsı ve çocukluk temalarına kucak açıyor, nostaljik ve genç tarzlara doğru gözle görülür bir değişim yaşıyoruz. Tabi Barbie ve onun ortaya çıkardığı “Barbiecore” trendinin bu moda akımında ki gücünü küçümsememek gerekir.

Kimisi saç kurdelesi olarak fiyonk takarken, kimi boyunlarına saten kurdeleler bağlıyor. Geçmiş zamanlarda zarafetin sembolü olan fiyonklar, Sadece bir moda ifadesi değil, yaşamı romantikleştirmenin bir yolu haline gelirken incelik, mutluluk ve kalıcı zarafetin öyküsünü anlatıyor. Birçok dev marka koleksiyonlarında yer verdiği minicik kız öğrenci etekleri, inci işlemeler ve kare burunlu sivri bale ayakkabıları ile kız çocukluğunu şişeleyip, güzel bir fiyonk ile bağlayarak hevesli moda hayranlarına satmanın bir yolunu buldular.

Ayrıca saçınıza bir kurdele takmanın ya da Peter Pan yakanıza tutturmanın yadsınamaz bir çocuksulaştırması da var. Bu, cinsiyetinizin size karşı silah olarak kullanılabileceğini bilmediğiniz zamanların geçici dönemiyle ilişkilendirilen türden bir estetik gibi. Ve gençliğin büyük trendi: TikTok’ta ortaokul öğrencileri, kırışıklık karşıtı kremlerin faydalarını vaaz ettikleri 12 adımlı cilt bakımı videoları, Y kuşağı ve Z kuşağı, ve diğer tarafta emsal gençliklerinin üç yılını pandemi nedeniyle kaybeden kadınlar.

Kurdeleler hızlı bir düzeltme gibi oldu, kaybedilen zamanı telafi etmek için bağlayabileceğiniz bir şey – çığlık atan bir şey, ben hala gencim! Büyümek istemiyoruz ve büyümedik…

Mikro Miniler

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Gucci
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Victoria Beckham
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Isabel Marant

‘Pantolonsuz’ görünümlerin etkisi altına aldığı moda dünyası, bu trende alışmış gibi görünüyor. Son birkaç sezondur gerek sosyal medyada gerekse podyumlarda görmeye devam ettiğimiz pantolonsuz görünümler ve bu moda akımının bir etkisi olarak mikro mini şortlar ve etekler, dolaplarımızda kalıcı olmanın yanı sıra, podyumların da en çok tercih edilen parçalarından olmaya devam edecek. Özellikle Sabato de Sarno’nun kreatif direktörlüğünü yaptığı Gucci defilesinde senenin trendleriyle birlikte kullanılan ve son derece dikkat çekici görünümlerin ‘it’ parçası olan mikro mini şortlar, Miu Miu, Prada, Chanel, Isabel Marant, Alexander McQueen gibi büyük moda evlerinin defilelerindeki yerini aldı.

Yüksek Bel Pantolonlar

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Loewe
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Saint Laurent
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Moschino

2000’lere yaptığımız geri dönüşle birlikte son birkaç sezondur podyumları ve dolaplarımızı dolduran düşük beller, yerini yeniden yüksek bel pantolonlara bırakıyor. Saint Laurent, Alaia, Hermès, Louis Vuitton gibi markalar alıştığımız yüksek bel silüetlerine dönüş yaparken, JW Anderson’ın yaratıcılığını konuşturduğu Loewe podyumlarında yüksek bel pantolonlar, alışılmışın dışına çıkarak göğüs altında konumlanıyor.

Artistik Siluetler

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Loewe
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Vivienne Westwood
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
16 Arlington

Yükselen beller, kısalan paça boyları ve bollaşan kalıpların yanı sıra, bu sezon podyumlarda tasarımların ilginç ve artistik siluetleri de dikkatleri üzerine topladı. Keskin kenarlı straplez elbiseler, korseleri anımsatan sıkı beller, tiyatro sahnesinden fırlamış gibi görünen kabarık etekler basit ama çarpıcı dokunuşlarıyla tasarımların üzerinde oldukça dramatik bir hava yakalamış oldu.

Püsküller

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
The Attico
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Gucci
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Jil Sander

Yine tanıdığımız trendlerden biri olan püsküller, eğlenceli enerjisiyle 2024 ilkbahar sezonunun bir parçası olmaya devam ediyor. Bu sezon elbiselerin yanı sıra Prada podyumlarında blazerların ve gömleklerin, Gucci de ise trençkotların ucunda gördüğümüz 1920’lerin parıltılı püskülleri taze ve modern yorumuyla 2024’teki yeni hallerini alırken Diesel, The Attico, Bottega Veneta gibi markaların elbiselerin üstüne incelikle işlenmiş mikro püskülleri moda ve zanaatın kusursuz birleşimini gözler önüne seriyor.

Trençkotlar

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Burberry
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Valentino
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Altuzarra

İlkbahar sezonunun olmazsa olmazlarından trençkotlar, bu sezon podyumlarda daha sanatsal, yaratıcı ve günlük giyimden ziyade daha şık ve daha zarif yeni stilleriyle yer aldı. Valentino’nun motiflerden oluşan trençkotu şık duruşuyla adeta bir aksesuar gibi gözükürken Altuzarra, Tory Burch ve Givenchy’nin saten trençkotu ve 16 Arlington’ın tamamı payet işlemeli trençkotları ise kendi başına bir elbise yerine geçiyor. Burberry’nin klasikleşmiş trençkotu yeni ve modernleşmiş görüntüsüyle trençkot trendinin vazgeçilmezlerinden olurken Ferragamo’nun deri trençkotu ise jean ve tişörtle kombinlenebilecek kadar eforsuz ancak dikkat çekici.

Kapriler

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Coperni
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Sandy Liang
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Blumarine

2000’lerin hit parçası kapriler, bir dönem kırmızı halıların, dönemin en ünlü isimlerinin sokak stillerinin en popüler parçalarından olup 2024 yılındaki geri dönüşünü ise podyumlarda kutluyor! 2000’lerin renkli ve maksimalist moda anlayışı, düşük belleri, platform ayakkabılarından sonra dönemin en büyük hiti kaprilerin geri dönüşü pek şaşırtıcı olmasa da alışmak için biraz zamana ihtiyacımız olduğu kesin.

Transparan Görünümler

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Missoni
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Mugler
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Givenchy

Son birkaç sezondur podyumlarda sıklıkla gördüğümüz transparan görünümler, tüm iddiasıyla 2024 podyumlarında da baş gösterdi. Transparan elbiselerin yanı sıra renkli külotlu çoraplarla kombinlenen transparan etekler alıştığımız transparan görünüme daha ‘trend’ bir dokunuşta bulunurken, transparan üstler ve uçuş uçuş elbiseler ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Zanaat

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
David Koma
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Bottega Veneta
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Maison Margiela

El işçiliği ve zanaatın en önemli olduğu alanlardan biri olan moda sektörü, podyumlarda yine zanaat ve modanın eşsiz birleşimiyle moda severleri büyülemeye devam edecek. Balmain’dan Valentino’ya, David Koma’dan Givenchy’e, Vivienne Westwood’dan Simone Rocha’ya ve Alexander McQueen’e kadar her marka, detaylarındaki ince işçilikle modanın ve ‘üretmenin’ zahmetli ve emek isteyen kısmını masalsı bir şekilde gözler önüne serdi. Maison Margiela’nın ilüzyon etkisi yaratan drapeleri ve Bottega Veneta’nın dev ponponlarla süslenmiş ağ elbiseleri ise bu trendin büyüleyici örneklerinden.

Güller

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Zimmerman
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Balmain
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Simone Rocha

İlkbahar için güller ve çiçekler yeni sayılmasa da sezonun vazgeçilmezlerinden olduğu kesin! Özellikle son birkaç sezondur hayatımıza giren üç boyutlu çiçeklerle süslenmiş parçalar, sezonun yine en çok tercih edilen tasarımlarından olurken, el işçiliği ve yeteneği de gözler önüne seriyor.

2024 İlkbahar/Yaz sezonunda öne çıkan ve stillerde en çok yer alacak renkleri mercek altına alıyoruz!

Metalikler

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Versace
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
LaQuan Smith
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Alexander McQueen

Gümüş efektlerin 2023’ü fethetmesiyle metalikler, gümüşler ve altınlar hayatımızdan ve dolaplarımızdan uzunca bir süre daha çıkmayacak gibi görünüyor. Yeni yıla girmemizle birlikte parti sezonu bitmiş gibi gelse de özellikle metalik görünümler yalnızca gece görünümleri olmaktan daha fazlasını vadediyor! LaQuan Smith podyumlarında gördüğümüz metalik deri ceket ve pantolonlar gündelik stilinde iddialı olmak isteyenler için rehber görevini görürken, Miu Miu ve Rabanne podyumları, metalikleri yeniden kombinlemenin yollarını gösteriyor.

Ekstra: Beyazlar

2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Valentino
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Tory Burch
2024 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
Acne Studios

Valentino pembeler, canlı kırmızılar, vişne bordoları ve parlak turunculardan sonra 2024 ilkbahar sezonunda enerjik ama pastelleşen renklere eşlik eden beyazlar, podyumlarda en çok tercih edilen renklerden biri oldu. Her mevsimin, sezonun ve her gardırobun vazgeçilmezlerinden olan beyaz parçalar her zaman hayatımızın ve stilimizin en az siyah kadar güvenilir bir parçası, fakat bu sezonda beyazlar alıştığımızdan biraz daha iddialı ve dikkat çekici. Transparan beyaz elbise ve etekler, beyaz takım elbiseler, modern gelinlikleri andıran ve tasarımıyla büyüleyen elbiselerin yanı sıra kış sezonuyla birlikte hayatımıza giren ve ilkbaharda da varlığını koruyacak beyaz külotlu çoraplar, renk konusunda risk almaya çekinenler için oyunu değiştirecek gibi gözüküyor!

Kapak görseli: Gucci

Gizem Çıldız
Gizem Çıldız Tüm Yazıları