preloader

2023 Mücevher Trendleri

02.01.2023
2023 Mücevher Trendleri

Yazı Boyutu:

Laboratuvar pırlantalarından incinin yükselişine, 2023 yılının öne çıkacak mücevher trendlerini kaleme aldık.

Mücevher ışıltılı detaylarıyla her zaman olduğu gibi her durumda ve her ortamda odak olmayı başarıyor. 2023’te bu mücevher tasarımları anlamında bekleneni verecek gibi duruyor. Manhattan’ı bir avuç yarı değerli taş karşılığında almayı sağlayan ışıltılar hayatın en güzel detaylarından biri olarak kalmaya devam edecek. Yeni formları, tasarım dehalarının yeteneği ve stilin büyük bir göstergesi olarak.

Modaevlerinden Göz Alıcı Mücevherler

2023 Mücevher Trendleri
Louis Vuitton – Spirit

Söz konusu ışıltılarıyla göz kamaştıran koleksiyonlar olunca en ünlü mücevher markalarının yanına moda markalarının da isimleri ekleniyor. Trendlere yön veren tasarımlar yaratan modaevlerinin hemen her birinde artık ‘high jewellery’ olarak adlandırılan yüksek mücevher koleksiyonlarını görmek mümkün. En son Prada’nın odağına sürdürülebilir altını alarak hazırladığı ‘Eternal Gold’ koleksiyonu, Louis Vuitton’un 2021 yılından beri hazırladığı mücevherleri, Gucci’nin 2019’da Alessandro Michele imzasıyla hazırladığı koleksiyonu, Chanel’in zaten imzası haline gelmiş mücevherleri bu koleksiyonlardan bazıları. Mücevher koleksiyonlarındaki ivmeye bakılınca 2023’te çok daha fazla markadan yüksek mücevher koleksiyonu haberi almak sürpriz olmayacak.

{96673}

Sürdürülebilir Altın

2023 Mücevher Trendleri
Prada – Eternal Gold

Dünyanın geleceği ve kaynakları doğru kullanmanın odak olduğu günümüzde bu bilinç mücevhere de yansıyor. Kullanılan mücevherin ya da aksesuarın sadece güzel görünmesi değil bilinçli bir değerle üretilmiş olması büyük bir artı katıyor. Altının madeninden alınıp işlenmesinden tüketiciye ulaşana kadar geçirdiği süreç -özellikle işçi emeği- düşünülünce sürdürülebilir altın seçimi değer kazanıyor. Prada’nın ilk yüksek mücevher koleksiyonu Eternal Gold‘un da sürdürülebilir altın odaklı olduğu düşünülünce bu tanımı daha çok duyacağımız da kesinleşiyor.

{96858}

Laboratuvar Pırlantaları

2023 Mücevher Trendleri

Meghan Markle, Penelope Cruz, Emma Watson, Zoe Kravitz, Lady Gaga ve Camila Mendes gibi isimlerin mücevherlerinde ortak bir nokta var: Laboratuvar üretimi mücevherlerle kırmızı halıda yürümeleri. Pırlantanın yer altında milyarlarca yılda oluşması, böylesine değerli olmasında büyük bir etken. Ama konu yine sürdürülebilirliğe, etik çalışma düzenine gelince ve bilim işin içine girince pırlantanın laboratuvarda üretilmiş versiyonu da mücevher sektöründe yerini almaya başladı. Bir karat elmas için 250 ton toprak taşımak gerektiği ve yine her bir karat için atmosfere 57 kg karbon salındığı düşünülünce laboratuvar pırlantasını seçmek daha kolay oluyor.

Laboratuvar pırlantası konusunda görüşler ikiye ayrılsa da çoğu kişi işçiliği, kullanılan malzeme ve tekniklerin özenli olması durumunda kabul edilebilir olduğunu savunuyor. Laboratuvarda üretilen pırlanta koleksiyonlarının 2023’te pazarını yüzde 20 daha da büyütmesi beklendiğini de söylemek gerek.

İkinci El Mücevher

Sürdürülebilirliğin mücevherdeki bir diğer yansıması ise ikinci el oluyor. Yer aldığı koleksiyona göre değeri ‘vintage’ kategorisinde katlanan ya da ederinden çok daha uyguna alınabilen mücevherler yeni bir sektör yaratmaya devam ediyor. Öyle ki ikinci el satışla mücevheri piyasa ederinden yüzde 80 gibi bir oranda daha uyguna almak mümkün oluyor. Sotheby’s ve Christie’s gibi dünyanın en ünlü müzayede evlerinin koleksiyonlarında mücevherlerin çok daha sık görülmesi 2023’e dair ipuçlarını kuvvetlendiriyor.

{25326}

İnciler Yükseliyor

2023 Mücevher Trendleri
Vivienne Westwood

Mücevher tarihine hızlı bir bakış atıldığında en dikkat çekenlerden biri de kesinlikle inciler. 2022’deki ‘pearl core’ akımına bakıldığında ise 2023’e dair dikkat çeken bir beklenti oluşuyor. Audrey Hepburn’ün Breakfast at Tiffany’s’deki dört sıralı inci kolyesi, İspanyol kraliyet ailelerinden Elizabeth Taylor’a yolculuk yapan La Peregrina, Coco Chanel’in vazgeçilmezleri ve çok daha fazlasıyla inciler mücevher sahnesinde her zaman dikkat çekmeyi başardı. Bu yıla bakıldığında ise incileri daha büyük ve gösterişli formlarda görüyoruz. Saç aksesuarlarından güneş gözlüklerine (Gucci koleksiyonunda olduğu gibi) incilere çok daha fazla yer vereceğiz gibi görünüyor.

Mücevherlerdeki Deniz İlhamı

2023 Mücevher Trendleri
Chaumet – Ondes et Merveilles

Doğaya ve doğadan gelen güzelliğin tasarımlara dönüşmesi elbette mücevherlere de yansıdı; yansımaya da devam etmesi bekleniyor. Chaumet’nin ilhamını denizden alan renkleri ve formlarıyla adeta doğaya bir saygı niteliğinde olan Ondes et Merveilles (Dalgalar ve Harikalar) koleksiyonu her detayıyla hayranlık yarattı. 2023’te de denizden, dalgalardan, deniz kızlarından gelen ilhamı daha fazla göreceğiz.

Kübra Haniç İnce
Kübra Haniç İnce Tüm Yazıları