preloader

2022/2023 Sonbahar Kış Ayakkabı Trendleri

08.09.2022
2022/2023 Sonbahar Kış Ayakkabı Trendleri

Yazı Boyutu:

Soğuk havalara hazırlanırken dolapları gözden geçirmenin vakti! Yeni sezonun kilit parçalarını derledik ve kaçırmamanız gereken 2022 Sonbahar-Kış sezonunun ayakkabı trendlerini inceledik.

Vitrinlere yeni sezon ürünler gelmeye başlamışken ve ünlüler de sokaklarda yeni sezonun vazgeçilmez trendlerini sergilerken bir yandan da TikTok ve Instagram’da şimdiden “it” parçaları tanıyoruz. Gucci’nin Adidas’ın efsane modeli Gazelle ile çıkardığı kapsül koleksiyon sosyal medyanın en çok konuşulan iş birliği oldu. Her sezonun, her yılın trend öncüsü Rihanna’nın New York’taki ekstra uzun Y/Project çizmesiyle yaptığı çıkış otoritelerin dilinden düşmedi.

Markaların yeni sezonlarına göz attığımızda ise ilk gözümüze çarpan ilginç birleşmeler oluyor. Babetlerin topuklu ile yeniden yorumlanışı, loafer’ların kedi topuklarla tanışması, botların stilettolara dönüşmesiyle bu sezon yeniliklerin, denemelerin sezonu olacak gibi görünüyor.

Tüketicilerin ise modu ikiye ayrılacak gibi görünüyor: Kendini göstermek isteyenler ve arkasına yaslanıp sakin bir kış geçirmek isteyenler. Versace’nin hayatımıza soktuğu XXL platformlar parti severler için bu sezon da yerini korurken, Loewe’de gördüğümüz içine balon sıkıştırılmış topuklular eğlencenin ta kendisi olacak kadar iddialılar.

Podyumlarda bolca gördüğümüz, kalıplarıyla sade fakat oldukça kaliteli, şık ve özenli duran kumaş pantalonları ise bu sezonda eforsuz bir şıklığa ulaştırmanın yolu düz loaferlar ve babetler gibi görünüyor.

2022’nin Sonbahar-Kış sezonunda en çok göreceğimiz dokuz ayakkabı arasında kendi stilinizi tamamlayacağınız ya da her zamankinden farklı bir tarz yakalayacağınız modeli bulacaksınız.

Loafer

Okullara geri dönüş başlarken, ayakkabılar da bizi kampüslere geri götürüyor. Bella Hadid’in Louis Vuitton Academy Loafers’la yakaladığı sokak şıklığı bu sezon loaferları nasıl hayatımıza sokabileceğimizi gösteriyor. Prada’dan Saint Laurent’e birçok marka da yeni sezonda farklı renklerle, taban seçimleriyle ve tokalarla loaferları yorumluyor.

Babetler

Yıllardır rafa kaldırdığımız babetler sonunda kutularından çıkıyor. Uzun bir elbisenin, güzel kalıplı bir jeanin yani kısacası her kıyafetin altına ayağınıza geçirip çıkabileceğiniz babetler bu sezonda Miu Miu podyumlarında mikro-mini eteklerle buluştu. Mansur Gavriel’in markanın ruhu gibi sade, zamansız ve rengarenk babetleri varken Chanel, efsane tüvit kumaşını oyuna dahil etti.

Spor Ayakkabılar

“Ugly Sneakers” modası geçerken yerini rahat, daha gösterişsiz ve daha pragmatik spor ayakkabılara bıraktı. Artık stilimizin vazgeçilmezi haline gelen, her fırsatta hem gündelik hem de şık seçimlerimize dahil etmenin yollarını bulduğumuz bu ayakkabılar 2022 Sonbahar/Kış sezonunda da bizimle olacak. Adidas x Gucci Gazelle sezona damgasını vururken Loewe’de de aynı retro havayı görüyoruz.

XXL Platform

Versace’nin feminen ve iddialı tarzıyla hayatımıza soktuğu XXL platformlu topuklular bu sezon da podyumlarda rüzgar estirdi. Bottega Veneta ile tanıştığımız XXL platformlu Mary Jane kalbimizi hızla kazanırken, Versace ve Saint Lauren platformu botun içine saklıyor ve kışa hazır bir hale getiriyor. Prada ve Amina Muaddi ise bu koca platformu satenle birleştirerek zarif, şık gece ayakkabılarına çeviriyor.

Açılı Topuklar

Bu sezonunun ilgi çeken detaylarından biri de alışık olmadığımız, kıvrımlı bir açıyla aşağı inen topuklar oluyor. Khaite, kedi topukları yuvarlarken Prada klasik sivri burunlu stilettoları kalın, açılı topuklarla tanıştırıyor.

İlginç Topuklular

Artistik yönü güçlü, sanattan ilhamını alan markalardan Loewe, geçtiğimiz sezonda gül ve ruj topuklarını bu sezon da sabunla değiştirdi ve sıkışmış balon detaylı ayakkabılarıyla dikkatleri üzerinde topladı. Fakat podyumlarda yenilik deneyen bir tek o değildi. Acne ve Bottega Veneta kürklü ama açık topuklularıyla kontrast yaratırken Khaite de daha geometrik topuklara yer verdi.

Diz Üstü Çizmeler

Diz üstü, ekstra uzun çizmeler bu sezonun en iddialı trendi diyebiliriz. Neredeyse pantolon kadar uzun bu çizmeler Isabel Marant ve Bottega Veneta podyumlarında daha bol ve “chunky” görünürken, Acne Studios ve Paris Texas çorap kadar bacağı saran versiyonlarını tüketiciye sunuyor.

Y2K’dan Çizmeler

2000’ler etkisine Sonbahar/Kış ayakkabı trendlerinde de rastlıyoruz. Diz boyu sıkı çizmelerden daha Y2K ne olabilir? Dua Lipa’nın AW’ 2000 sezonundan vintage Dior çizmeleriyle çıkışı zaten bu geri dönüşün sinyallerini vermişti. Şimdi de Balenciaga ikonik metalleriyle süslü çizmesiyle yeni sezona bu stili taşıdı. Jimmy Choo ise 2022’nin en büyük trendlerinden “Barbiecore’a” uydu. Marka, 2000’lerin en ironik filmlerinden ‘Bu Nasıl Sarışın!’dan “Legally Blonde” fırlamış gibi duran sivri burunlu, diz boyu bu çizmeleri Barbie pembesi olarak sundu.

Wellington Botlar

Kırsal bölgelerden çıkmış, oldukça pragmatik bir biçimde trend gözard edilerek tasarlanmış Wellington botları nasıl oldu da kendini yüksek modanın içinde buldu? Kaba, çamura yağmura dayanıklı plastikten yapılmış bu botlar, aslında popülaritesini Kate Moss a borçlu. Süper model, 2000’li yıllarda, Wellington botları kırsaldan çıkarıp ünlü festivallere götürdü. Ve yağmur botlarıyla bilinen Hunter, Glostonbury Festival şıklığının vazgeçilmez parçası haline geldi. Festivallerin havalı kızları, İngiltere’nin it girl’leri Alexa Chung ve Poppy Delevigne sık sık Wellington’larıyla boy gösterdi. Bu sezonda ise Chanel logolu yağmur botlarıyla podyuma damgasını vurdu. Chloe kısa ve topuklu plastik botlarıyla farklı bir hava yakarken Celine uzun ve çift renk Wellington’larla kış aylarına pragmatik fakat tarz bir çözüm sunuyor.

Şima Kurt
Şima Kurt Tüm Yazıları