preloader

Efsanevi Tasarımcı Karl Lagerfeld ve Unutulmazları

30.04.2023
Efsanevi Tasarımcı Karl Lagerfeld ve Unutulmazları

Yazı Boyutu:

Moda tarihinde silinmesi imkansız izler bırakan efsanevi moda tasarımcısı Karl Lagerfeld’i imza stilleriyle hatırlıyoruz.

Adına Özel Sergi – Karl Lagerfeld: A Line of Beauty

Karl Lagerfeld’in tasarım dehası bu kez New York’a gitmek için ilham veriyor! 16 Temmuz’a kadar ziyaretçilerle buluşacak olan Karl Lagerfeld: A Line of Beauty sergisi tasarımcının 65 yıllık moda hayatında onun imzasını taşıyan ve birçok farklı modaevi bünyesindeyken hazırladığı parçadan ve onların eskizlerinden oluşuyor. Tasarımcıyı öne çıkaran, ona ödüller getiren ikonik parçalar, kütüphanesindeki ilham aldığı kitapları, dergileri, kullandığı kağıt blokları, kalemleri de sergide olacak.

2005 yılında Metropolitan Müzesi’nin Chanel sergisinin hazırlığında ‘moda, bir müzeye ait olamaz’ diyen Karl Lagerfeld’i bu şekilde yeniden keşfetmek heyecanlı olacak.

5 Mayıs 2023’te The Metropolitan Museum of Art’ta kapılarını ziyaretçilerine açacak olan serginin basın toplantısında konuşan Carla Bruni-Sarkozy; “Karl ile ilk tanıştığımda bana modanın müzeye ait olmadığını söylediğini” belirtirken “eserlerinin birçok sergimize dahil edilmesi yönündeki taleplerimizin hiçbirini de asla reddetmedi” diye duygularını dile getirdi. Fransa’nın eski First Lady’si Carla Bruni-Sarkozy, modellik yaptığı günlerde sık sık birlikte çalıştığı tasarımcıya böylelikle dokunaklı bir saygı duruşunda bulundu.

Efsanevi Tasarımcı Karl Lagerfeld ve Unutulmazları
A Line Of Beatuy sergisi Karl Lagerfeld’in hayatına ve tasarımlarına geniş bir perspektiften yaklaşıyor.
Efsanevi Tasarımcı Karl Lagerfeld ve Unutulmazları
Karl Lagerfeld’in hayatı boyunca imza attığı sayısız tasarımın etkileri sergiye renk katıyor.

Karl Lagerfeld Kimdir?

Efsanevi Tasarımcı Karl Lagerfeld ve Unutulmazları
Karl Lagerfeld 1970 – Paris’teki evinde

Akıllarda saç stili, deri eldivenler, dik yakalı gömleğiyle unutulmaz bir yer eden Karl Lagerfeld, geride bıraktıklarıyla çok daha fazlası. Moda ve tasarım konusunda hayran bırakan çizgi bırakan efsanevi isim bu dünyadan gitmiş olsa da tasarladıkları, imajı, stili ve sözleriyle akıllarda hala yer ediyor.

Moda dünyasının en önemli isimlerin Karl Otto Lagerfeld, 2019 yılında, 85 yaşında hayatını kaybetti. 10 Eylül 1933 doğumlu olan efsanevi tasarımcı Almanya’nın Hamburg şehrine doğdu. Genç yaşlarda Paris’e taşınan Lagerfeld, 1980’li yıllarda kendine ait parfüm ve giyim markası çıkarttı. Kariyeri boyunca Chloé, Fendi ve Chanel gibi moda evlerinin tasarımlarını üstlendi. 60 yıl boyunca her dönemin trendlerini belirleyen isimlerin başında geldi. Moda dünyasında Kaiser yani imparator lakabını taşıyordu.

Efsanevi Tasarımcı Karl Lagerfeld ve Unutulmazları

“Benim için tasarım yapmak nefes almak demek. Eğer nefes almıyorsam başım dertte demektir.”

1983 yılında Chanel’in Kreatif Direktörü olan Karl Lagerfeld, kariyerine 20 yaşında Pierre Balamın’ın asistanı olarak başladı. Chanel ailesine girmesiyle markayı yeniden dirilten tasarımcı, unutulmaz defilelere imzasını attı. Sadece modacı olarak betimleyemeyeceğimiz Karl Lagerfeld; fotoğraf çekiyor, yönetmenlik yapıyor ve hatta aynı zamanda kendi deneyimleriyle ilgili kitap da yazıyordu. Karl Lagerfeld hakkında en özet cümleyi söylemek gerekirse 20’inci ve 21’nci yüzyıl modasının mihenk taşı diyebiliriz.

“Kendimin çizimi gibiyim ve bunu çok seviyorum. Maske gibi. Ve benim için Venedik Karnavalı tüm yıl sürüyor.”

Efsanevi Tasarımcı Karl Lagerfeld ve Unutulmazları

{51718}

Karl Lagerfeld ve İlham Perileri

Efsanevi Tasarımcı Karl Lagerfeld ve Unutulmazları

Herkesin hayranlığını kazanan Karl Lagerfeld’in de hayran olduğu isimler vardı. Vizyonu sadece moda ya da moda dünyasıyla sınırlı olmayan tasarımcı, ona ilham olan perileriyle de biliniyordu. Cara Delevingne ile podyumda el ele yürüyen, her fırsatta Blake Lively’i ne kadar özgün bulduğunu söyleyen Karl Lagerfeld’in tarzını anlamak için bu ‘ilham perileri’nden de bahsetmek gerekiyor.

Çok kez Chanel kampanyalarında gördüğümüz Kristen Stewart, Kate Moss, Naomi Campbell, Diane Kruger, Keira Knightley, Claudia Schiffer bu ilham perilerinden bahsedince ilk akla gelenler. Karl Lagerfeld’in ilham perilerinin bu denli kıymetli olmasının nedenlerinden biri de tasarımcının oldukça zor beğenen yapısı.

Efsanevi Tasarımcı Karl Lagerfeld ve Unutulmazları
Karl Lagerfeld – 1987 – Münih

“Bana göre eşofmanlar yenilginin simgesidir. Eşofman giyip sokağa çıkıyorsan, hayatının kontrolünü kaybetmişsindir.”

{51894}

Karl Lagerfeld’in Unutulmaz Defileleri

Fendi – 2008 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu

Çin Seddi’nde 1 yıllık yoğun bir hazırlıktan sonra gerçekleştirilen defile, dünya tarihinin en pahalısı olarak dikkat çekti. Tam tamına 10 milyon dolar harcanan şovda 500 davetli bu tarihi ana tanık olma şansını yakaladı.

Chanel – 2008 Sonbahar/Kış Koleksiyonu

Global ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde Grand Palais’de düzenlenen görkemli defile oldukça ses getirmişti. Devasa bir dönme dolabın podyumun ortasında yer alması görenleri büyülüyordu.

Chanel – 2010 Sonbahar/Kış Koleksiyonu

2010 senesine kadar yapılmış en iddialı şovlardan biri olarak ön plana çıkan bu defile, İskandinavya’dan getirilen, 265 tonluk gerçek buzullar ile uzun süre dillerden düşmemişti. Defile mekanı olan Grand Palais, buzulların erimemesi için defile gününde -4 derece bir sıcaklığa ulaştırılmıştı.

“Chanel’de ne istersem onu yapabiliyorum. Bu bile lüksün bir zirvesi sayılır”

Chanel – 2012 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu

Büyüleyici bir denizaltı havası yaratılan defile, ünlü mimar Zaha Hadid’in dokunuşlarıyla unutulmaz bir tecrübeye sahne oldu. Defilenin 15. Dakikasında açılan büyük bir midyenin içinden çıkan şarkıcı Florence Welch ile Botticelli’nin efsanevi Venüs’ün Doğuşu eserine atıfta bulunuldu.

Chanel – 2014 Sonbahar/Kış Koleksiyonu

2014’e damgasını vuran defile, Chanel’in o güne kadar ki en ses getiren defilesi olmayı başarmıştı. Bu sefer de dev bir süpermarkete evrilen Grand Palais’de gerçek market ürünleri raflarda yerlerini alıyordu. İzleyiciler defilenin ardından alanda bir neredeyse bir izdiham yaratmayı başarmışlardı.

Fendi – 2016 Sonbahar Couture Koleksiyonu

İtalyan moda devinin 90. yılına özel olarak gerçekleştirilen ihtişamlı defile, Roma’da bulunan tarihi Trevi Fountain çeşmesinin üzerinde gerçekleştirildi. La Dolce Vita temalı bu koleksiyonun tanıtımı için misafirler Paris’ten özel Fendi uçağı ile Roma’ya getirildi.

“Biz hiç kimsenin ihtiyacı olmayan ama herkesin istediği ürünler yaratıyoruz.”

Chanel – 2016 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu

Chanel Havayolları, bu sefer yolcularını Grand Palais’deki havaalanı terminalinde ağırladı. Havaalanı koltuklarında oturan izleyiciler modellerin check-in işlemi yapmasını heyecanla izledi.

Chanel – 2017 Sonbahar/Kış Koleksiyonu

Chanel gezegenine hoş geldiniz! Her sene daha da büyüleyici bir şova imza atmayı başaran Lagerfeld, o sene de dev bir uzay mekiğini getirerek izleyenleri şaşırtmayı başardı.

{772320}

Chanel – İlkbahar/Yaz 2018 Koleksiyonu

Chanel şelalesini ziyaret etmeye hazır mısınız? Karl Lagerfeld, İlkbahar/Yaz 2018 defilesi akan suların içerisinde gerçekleştirdi. Böyle ferah bir ortamda yaz koleksiyonunu incelemek, izleyiciler için oldukça farklı bir deneyimdi.

Karl Lagerfeld ve Kedisi Choupette

Efsanevi Tasarımcı Karl Lagerfeld ve Unutulmazları

Karl Lagerfeld’in ilham kaynağı olan Birman cinsi kedisi Choupette’in sadece onunla ilgilenen 2 bakıcısı ve 118 bin takipçili Choupette Lagerfeld isimli bir Instagram hesabı var.

Karl Lagerfeld’in 2015 yılında New York Magazine’e verdiği röportajda Choupette’in yıllık kazancının 3 milyon euro olduğunu söylemişti. Choupette, farklı markalara marka yüzü olurken reklam kampanyalarında da yer aldı. Kozmetik markası Shu Uemura için kendi koleksiyonunu çıkartırken İngiliz otomobil markası Vauxhall’ın takvimi için de kamera karşısına geçti.

‘Normal kedi mamalarını yemesine ve başka kediler gibi oynamasına izin vermiyorum. Choupette bunlar için fazla sofistike bir kedi’

Görseller: Karl Lagerfeld / Instagram

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları