preloader

2023 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

21.11.2022
2023 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

Yazı Boyutu:

Bir taraftan dünya devlerinin akıl almaz yatırımları, diğer taraftan 25 asırlık geleneğin popülerlik kazanması… 2023 yılında dünyada konuşulacak sağlıklı yaşam trendlerini sizin için derledik.

Hayal gücünün bilimle birleşmesi sayesinde her geçen gün yeniliklerin hızla hayatımıza girip bildiklerimizi değiştirdiği veya dönüştürdüğü bir dönemdeyiz. Yaşlanma ve hastalık gibi geleneksel insan sınırlamalarının üstesinden gelmek isteyen Silikon Vadisi ve biyo-hackerlar sayesinde sağlık sektörü veri ekonomisinin bir uzantısı haline geldi. Önümüzdeki yıllar, gelecek ve geçmişin değerleri bilimle sentezlenerek yeni bir süreç yaratacak.

Beslenme Endüstrisinde İnovatif Ürünler

2023 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

Özel diyet gerekliliği, beslenme rutinine çesitlilik katma arzusu inovasyon ürünlerin önünü açtı.

Nohut makarna, karnabahar gnocchi, kabak spaghetti gibi bitki destekli alternatifler tüketiciler tarafından cok tercih edildi. Son ilginç inavosyon ürün ise içeriği sadece yeşil muzdan oluşan burgu makarna. Taze hasat edilmiş organik yeşil muzlarin kurutulması ve soğuk presleme sistemiyle elde edilen makarna bu sayede meyve tüketiminizi artırmaya aday.

Mezopotamya döneminden beri yetiştirilen hurma binlerce yıl sonra, “doğanın şekeri” tatlandırıcı olarak büyük bir rönesans yaşıyor. Sadece macunlar ve şuruplar şeklinde değil ketçaptan kahvaltılık yulafa her şeyin içine gizlenmiş halde sofralarımızda daha da çok yer alacak gibi görünüyor.

İnovatif besin ürünleri sadece sağlık veya lezzet arayışında olanlar için değil aynı zamanda iklim bilincine duyarlılık nedeniyle de tercih edilir oldu. Atmosferdeki karbonu emebilme özelliğinden dolayı yosun çiftlikleri her zamankinden daha önemli hale gelmiş durumda. Hızla büyüyen, tatlı su gerektirmeyen besleyici gıda olan yosundan ilham alan yiyeceklerin daha da popülerlik kazanacağı kesin görülüyor. Tüketiciler alternatif malzemeler aradıkça ve yeni tatlar denedikçe erişte, cips ve sosları yaygınlaşacak.

Yeni şeyler denemeyi sevenler icin Londra Kahve Festivali, içtiklerimizden çok daha fazla kahve seçeneğimiz olduğunu gösterdi. Üreticiler harmanlanmış kurutulmuş mantarları içeren kahve karışımlarını piyasaya sürdüler. Bu kahveler içerdikleri Chaga, Reishi, Lion’s Mane gibi farklı mantar türleri sayesinde strese karşı dayanıklılığı artırmaya, antioksidan koruma eklemeye ve genel sağlığı desteklemeye yardımcı oluyor.

Uzun Ömürlülük Bilimi Ulaşılır Oldu

2023 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

Çığır açan bilim insanları, uzmanlar ve yenilikçiler, uzun ömür araştırmaları ve kaynakları yalnızca varlıklı kişilerin değil, herkesin kullanımına sunmak için çalışıyorlar. Evde test, ürün ve teknolojilerin yükselişiyle 2023, insanların daha uzun süre daha sağlıklı yaşamasına yardımcı olma konusunda dönüştürücü bir yıl olacak gibi görünüyor.

Harvardlı genetikçi Ph.D. David Sinclair’e göre tıbbi giyilebilir cihazlar, evde testler ve kişinin biyolojik yaşını ölçme ve kontrol etme yeteneği ile insan sağlığındaki en büyük tıbbi devrimlerden birini yaşıyoruz. 2023 yılı insan vücudu üzerinde çok daha fazla kontrole sahip olduğumuz bir çağın başlangıcı ve bir dönüm noktası olacak gibi görünüyor.

Viome, Lumen, Everlywell Healthy, Levels, InsideTracker gibi ev tipi testler sayesinde aniden, daha önce yalnızca gelişmiş tıbbi tesislerde mevcut olan veriler, artık küçük bir giyilebilir cihazın rahatlığıyla herkesin erişimine açıldı.

Metaverse Sağlık İyi Yaşamın Hizmetinde

2023 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

Yıllık sağlık trendleri raporunu yayınlayan Global Wellness Zirvesi, Metaverse’in teknoloji ve sağlık endüstrilerini harmanlayacağını ortaya koydu. Sanal gerçeklik antrenmanları gibi uygulamalar, insanları bir tablet, telefon veya bilgisayardaki klasik ekranlardan daha anlamlı bir şekilde birbirine bağlamaya başladı. Bir VR başlığı ile artık herkes dünyanın her yerinde en iyi eğitmenlerle gerçeğe yakın etkileşime girerek egzersiz yapabilir oldu.

Mark Zukerberg’in Meta’sı da Oculus Quest VR Başlığı ile sanal fitness alanına büyük yatırımlar yaparak girdi. Şirket şimdilerde, VR’ın sınırlarını daha da ileriye taşıyacak “yeni bir ürün” dediği şeyin kod adı olan “Project Cambria” adlı gizli bir proje üzerinde çalışıyor.

XR Health sirketi, fiziksel, bilişsel ve davranışsal sağlık koşullarını tedavi etmek için karma gerçeklik teknolojisini kullanan sanal klinikler başlattı. Üstelik BlueCross, BlueShield gibi bazı büyük sigorta şirketleri bu tür fütüristik tedavi planlarını kapsamlarına aldılar.

Bir moda ve yaşam tarzı markası olan Alo Yoga, Roblox’ta sürükleyici bir sağlıklı yaşam alanı olan sanal bir uygulamayı “Alo Sanctuary” adıyla başlattı. Deneyim, kullanıcıların bir adayı keşfetmesine, rehberli meditasyon inzivalarının keyfini çıkarmasına ve yoga dersleri almasına olanak tanımakta.

Revitalist Lifestyle and Wellness şirketi Metaverse’de hastaların profesyonellerle sanal akıl sağlığı randevularına katılabileceği “Revitaland” adlı sanal akıl sağlığı klinikleri geliştirdiklerini duyurdu.

Öyle anlaşılıyor ki, bunlar gibi pek çok şaşırtıcı yeni uygulama göreceğiz. Çok yakın bir gelecekte, adeta bir uzvumuz gibi hep yanımızda olan cep telefonları gibi, metaverse cihazları ve uygulamaları da günlük yaşamın bir parçası olacak. Bu cihazları ve yavaş yavaş yerli yerine oturacak olan endüstri standartlarını yakından takip etmek, seçimleri iyi yapmak önemli olacak.

Geleneksele Dönüş

2023 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

Birçoğunun kökleri Avrupa sağlık geleneğine dayanan bir dizi eski sağlıklı yaşam uygulaması tekrar benimsenmekte ve yapılan araştırmalar sağlık faydalarını destekledikçe tekrar popüler olmaktadır. Çamur banyosu ve kontrast terapisi tekrar trend olarak karşımıza çıkmakta.

Çamur Tedavileri

2023 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

Roma İmparatorluğu döneminden beri 25 asırdır çamur banyoları ve çamur sargıları tedavi edici olarak kullanılmaktadır.

Çamur banyosunun arındırıcı, rahatlatıcı, stres önleyici etkileri bilinirken yeni bilimsel araştırmalar sağlık yararlarının çok daha geniş kapsamlı olabileceğini öne sürüyor. Dejeneratif eklem süreçleri, cilt bozuklukları ve artritli hastalarda enflamasyonu, ağrıyı azaltarak beta-endorfin ve stres hormonlarını değiştirip dolayısıyla stresin nedenini azaltma etkisi, terapinin cazibesini artırıp, tekrar popüler olmasını sağlıyor.

Kontrast Tedavisi

2023 Sağlık ve İyi Yaşam Trendleri

Kontrast terapi tipik olarak sauna kullanımı ardından göl, havuz veya banyoda soğuk suya dalmayı içerir. Sauna banyosu Finlandiya’da uzun bir geçmişe sahiptir.

Sauna banyosunun kalp sağlığını güçlendirdiği ve kardiyovasküler hastalıklara karşı önemli bir koruma sağladığı söylenirken buna soğuk bir banyonun kontrastını eklemek etkileri daha da artırıyor. Saunada terlemek ayrıca toksinlerin atılmasına, kan dolaşımının iyileşmesine, hastalığa neden olan mikropların ölmesine ve mitokondriyal fonksiyonun iyileşmesine yardımcı oluyor. Yeni araştırmalar, stres tepkilerini yöneten otonom sinir sisteminizi düzenlemeye yardımcı olduğunu, düzenli sauna kullanımının herhangi bir nedenle ölüm riskinin azalmasıyla ilişkisini ve Alzheimer hastalığı, bunamayı önlemeye yardımcı olabileceğini da gösterdi. Finlandiya’daki araştırmacılar, haftada dört ila yedi kez ortalama 15 dakika sauna kullanan erkeklerin bunama gelişme riskinin ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin ise %65 daha düşük olduğunu buldu.

Yaprak Üner
Yaprak Üner Tüm Yazıları