preloader

2021 Dijital Trendler

11.01.2021
2021 Dijital Trendler

Yazı Boyutu:

Her yıl hızla ilerleyen dijital dünyada 2021’in en yeni trendlerini keşfedin!

Veri odaklı olmanın zorunluluk haline geldiği dijital dünyada uzun vadede verimli olabilmek yeni trendleri takip etmeyi gerektiriyor. Yapay zekânın öneminin arttığı, sohbet temelli pazarlama tekniklerinin yoğunlaştığı, kitlelerin podcast yayını kavramıyla tanıştığı 2020’nin sonuna doğru yaklaşırken 2021’de dünyayı ne gibi dijital yeniliklerin beklediği merak ediliyor.

2021 Dijital Trendler

Hız ve işlevselliğin ön planda olduğu dinamik yapıdaki dijital dünyada her yıl farklı alanlarda yenilikler karşımıza çıkıyor. Pandemi nedeniyle dijitalleşmenin hayati rol oynadığının bilincine varılmasının sonucunda hibrit bulut teknolojisinden 5G’ye Wi-fi 6’dan hiperotomasyona birçok alanda yenilikler hayatımıza girmeye hazırlanıyor.

Hibrit bulut teknolojisi yaygınlaşacak

Hibrit bulut yapılarının, özel bulut (private cloud) ve açık bulut (public cloud) yapılarını bir araya getirmesi sayesinde kurumlar iş süreçlerinde kolaylık sağlıyor. BT altyapılarına esneklik kazandırma potansiyeliyle hibrite yatırımlar yapılıyor. 2019 sonunda ortaya çıkan Covid 19, bulutun ani kesintiler durumunda çevik ve uyarlanabilir olduğunun daha çok fark edilmesini sağladı. Dolayısıyla dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin bulut yatırımlarını hızlandırması bekleniyor.

Video içerikler artacak

2021 Dijital Trendler

Video pazarlama sektördeki yerini sağlamlaştırıyor ve pazarlama uzmanlarının bel kemiği olmaya devam ediyor. Video içerikler, ziyaretçilerin sayfada geçirdiği ortalama sürenin artmasını, ürün veya hizmetlerin faydalarının daha iyi anlaşılmasını, destek çağrılarının sayısının azalmasını ve satışın artmasını sağlıyor. 2021’de daha çok video karşımıza çıkacak.

{773435}

Hiperotomasyona daha çok önem verilecek

Pandemiyle birlikte her şeyin önce dijital olması gerektiği anlaşıldı. Bu bağlamda daha fazla araç ve insanı dijital işleyişe dahil ederek şirketlerin dijital dönüşümüne olan katkısını artıran hiperotomasyonun önemi de artıyor. 2021’de her şeyin otomatikleşmesi tercih değil zorunluluk haline gelecek ve yapay zeka ve robotik süreç otomasyonu (RPA) disiplinlerini birleştiren hiperotomasyon yaygınlaşacak.

Wi-fi 6 ağ bağlantısı yaygınlaşacak

2021 Dijital Trendler

2019 sonlarında daha çok duymaya başladığımız Wi-fi 6, yeni bir kablosuz ağ standardını temsil ediyor. 10Gbps ve 12Gbps hızlarına ulaşabilen Wi-fi 6, 2021’i şekillendirecek ağ trendleri arasında bulunuyor. WiFi 6 sayesinde daha fazla cihazın ağa bağlı olduğu ortamlarda kullanıcıların her biri daha hızlı ve daha tutarlı bağlantılar sağlayabilecek. Performansta veya yanıt süresinde bozulma olmaması, pandemi sonrası yeni dünyada Wi-fi 6 teknolojisini trend haline getirecek.

{773309}

Chatbotlar yükselişe geçecek

2020’de dijital pazarlamada yaygın olarak kullanılan chatbot sistemi, çeşitli müşterileri izleyerek, şirketin onlarla güçlü bir ilişki kurmasına yardımcı oluyor. Sohbet robotları operasyonel maliyetleri yüzde 30’a kadar azaltma potansiyeli taşıyor. Şirketlerin yüzde 50’sinin sohbet robotlarına mobil uygulamalardan daha fazla harcama yapmayı planladığını ortaya koyan araştırmaya göre chatbotlar 2021 ve sonrasında daha da popüler hale gelecek. 2021’in sonunda 1,6 milyardan fazla insan sesli asistanları düzenli olarak kullanacak.

Siber güvenlik odak noktasında olacak

2021 Dijital Trendler

Siber güvenlik her geçen gün önemini artırıyor. Siber saldırganlar pandemiyi kullanarak dünya çapındaki işletmelere yönelik saldırı kampanyalarını genişletti. Yalnızca Ocak-Nisan 2020 arasında bulut sunuculara yönelik saldırılarda yüzde 600 artış gözlendi. Her 39 saniyede bir hacker saldırısının gerçekleştiği dijital dünyada 2021’in sonuna kadar 6 trilyon doların üzerinde siber güvenlik yatırımı yapılması bekleniyor. Türkiye’nin ilk siber güvenlik kuluçka merkezi 2021’de açılacak.

Sosyal ticaret yaygınlaşacak

7,7 milyar dünya nüfusunun 3,7 milyarının aktif sosyal medya kullanıcısı, 3,6 milyarının da mobil sosyal medya kullanıcısı olması sosyal ağların tüketicilerin en kolay ulaşabildikleri vitrinler olduğunu gösteriyor. Sosyal ağlar ile yapılan e-ticarette sepet ortalamasının bir önceki seneye göre yüzde 59 artarak 152TL’ye ulaşması sosyal ticaretin kazandığı önemi ortaya koyuyor. 2021’de e-ticaret sektörünün modası sosyal ticaret olacak ve sosyal ticaret dijital çağın yükselen alışveriş modeli olarak yaygınlaşacak.

2021 Dijital Trendler

Online CRM’de patlama yaşanacak

Tüketiciler dijital çağda ihtiyaçlarının karşılanmayıp beklentilerinin yerine getirilmemesi durumunda rekabetin sadece bir tık ötede olduğunun bilincinde olduğundan omni channel pazarlamanın önemi artıyor. Satın alma süreci boyunca tüm pazarlama kanalları arasında ahengi sağlayan omni channel pazarlama online CRM teknolojisi ile birleşince önemli potansiyeller barındırıyor. Müşteri ilişkilerinin çok daha fazla önem taşıdığı dijital çağda CRM yazılımları küçük ölçekli işletmeler için harikalar yaratabiliyor. Omni channel yaklaşımının yükselişte olacağı 2021’de CRM de yükselişe geçecek.

5G’nin değeri daha çok anlaşılacak

2021 Dijital Trendler

2020’de pandemiyle mücadele sürecinde dünya genelinde şirketler beyaz yaka çalışanlarının evden çalışmasına karar verdi. “İnternet neredeyse ofis orasıdır” mantığı tüm dünyada gözleri yeniden 5G teknolojisine çevirdi. 5G’nin ortalama 150-200 Mbps hızında çalışan fiber ağlara kıyasla daha yüksek hızlar sağlama potansiyeli bulunuyor. Pandemi sürecinin, faydalarını ortaya çıkardığı uzaktan çalışma yöntemi alternatif olmanın ötesinde verimlilik için kulanılan bir çalışma yöntemi olduğundan daha düşük gecikme, daha yüksek kapasite, gelişmiş esneklik, güvenlik ve gerçek zamanlı hizmetler önem kazanacak. Bu nedenle yıllardır duyduğumuz 5G teknolojisi daha somut olarak karşımıza çıkabilecek. Öyle ki yapılan araştırmalar 5G ağlarının 2025’e kadar dünya nüfusunun üçte birini kapsayacağını ortaya koyuyor.

{773250}

OGGUSTO Teknoloji Editörü Erdal Kaplanseren’in diğer yazılarını okumak için tıklayın.

Dünyadan en yeni haberleri ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültenine kaydolun.

Erdal Kaplanseren
Erdal Kaplanseren Tüm Yazıları